BACKGROUND

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΖΗΤΕΙ Η ΕΚΠΟΙΖΩ

Παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων για ένα ακόμα έτος ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής) εν όψει της εκπνοής της σχετικής προθεσμίας την 30η Ιουνίου 2011. Η Ενωση ζητεί να προστατευτεί με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η...
 κύρια κατοικία των εμπόρων, ακόμα και στις περιπτώσεις επίσπευσης από ιδιώτες και για οφειλές μεγαλύτερες από 200.000 ευρώ. Επίσης, με βάση τα περιστατικά που διαχειρίζεται, αιτείται όπως ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας όσων δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 3869/2010, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012 και να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά και ασφαλιστικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο και να προβλεφθούν προγράμματα ενίσχυσης των πιστοποιημένων ενώσεων καταναλωτών για δικαστική συνδρομή σε άτομα με ιδιαίτερα χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ, διαχειρίζεται περισσότερους από 3.500 φακέλους υπερχρέωσης, έχει αποστείλει 2.650 αιτήσεις οφειλετών, με τα συνολικά αιτήματα ανά πιστωτή να φτάνουν τα 12.000. Ένα ποσοστό μελών της, της τάξης του 5%, έχουν εμπορική ιδιότητα και ως εκ τούτου δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου για τη ρύθμιση χρεών.

Επικαλούμενη συγκεκριμένα παραδείγματα, η Ένωση καταγγέλλει ότι η συμπεριφορά των τραπεζών «γίνεται ολοένα και πιο επιθετική», μιας κι έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Κι ενώ η αναστολή των πλειστηριασμών παύει επίσημα την 30η Ιουνίου 2011, η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι παραμένουν σημαντικά διαδικαστικά προβλήματα. Όπως υποστηρίζει, τόσο οι Ειρηνοδίκες όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό, με αποτέλεσμα την αργή προώθηση των αιτήσεων και την υπέρβαση ορισμένες φορές του νόμου με ορισμούς δικασίμων σε διάστημα που υπερβαίνει το προβλεπόμενο εξάμηνο. Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των αιτήσεων από μήνα σε μήνα, είναι προφανές -τονίζεται- ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια.