BACKGROUND

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ !!!


Στα τρία προηγούμενα άρθρα μας διαπραγματευτήκαμε τρία ξεχωριστά αλλά αλληλοεξαρτώμενα θέματα, τα οποία ως σύνολο είναι δυνατόν να θεωρηθούν ότι συνθέτουν και ορίζουν αρκετά καλά το πρόβλημα της ορθής διαχείρισης του Χρέους.

Συγκεκριμένα:

1. Στο πρώτο άρθρο με τίτλο
«Η Ελλάδα είναι πλουσιότερη από τους δανειστές της» αποδείξαμε ότι η Ελλάδα με βάση το Συνολικό Χρέος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και το Δημόσιο και το Ιδιωτικό, είναι πλουσιότερη από τους δανειστές της και συνεπώς μείζονος σημασίας αξιόχρεη χώρα.

2. Στο δεύτερο άρθρο με τίτλο
«Όταν χάνονταν η παρτίδα αυτοί συνεδρίαζαν» αποδείξαμε ότι η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου διέπραξε μείζονος σημασίας λάθος όταν μετέτρεψε το πρώτο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης από 4ετές σε 3ετές. Ο Λόγος ήταν εξαιρετικά απλός. Οι αγορές δεν εντυπωσιάσθηκαν αλλά αντιθέτως φοβήθηκαν όταν πληροφορήθηκαν τους στόχους του 3ετούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αιτία: οι στόχοι του 3ετούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που ήταν εξαιρετικά υψηλοί και φιλόδοξοι και ευδιάκριτα ανέφικτοι. Αποτέλεσμα: ο καλπασμός των spread και όλα τα αρνητικά που ακολούθησαν με αποκορύφωμα την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό της τρόικας.

3. Στο τρίτο άρθρο με τίτλο
«Εμπρός να σώσουμε το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο» αποδείξαμε το αυταπόδεικτο. Ότι η κυβερνητική πολιτική για την διαχείριση του Χρέους κάνει το πλέον εγκληματικό λάθος. Επιτρέπει την μετατροπή του Χρέους σε ενυπόθηκο. Δίνει έτσι διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στους δανειστές και αφαιρεί από την χώρα το τελευταίο όπλο: την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους υπό την απειλή της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών.

Ουσιαστικά στα τρία παραπάνω άρθρα τέθηκε με σαφήνεια το πρόβλημα της ορθής (κατά την γνώμη μας) διαχείρισης του χρέους.

· «Κύριε δανειστή θα σας εξοφλήσω γιατί έχω εισοδήματα. Με αυτό το συγκεκριμένο άνετο χρονικά χρονοδιάγραμμα ώστε να μην πεινάσει και δυστυχήσει ο λαός μου. Είσαι υποχρεωμένος να το δεχτείς γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα χάσεις τα οφειλόμενα».


Η κυβερνητική συνταγή ήταν διαφορετική αφού όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα λέει:

· «Κύριε δανειστή θα σας εξοφλήσουν κάτι φίλοι μου γιατί εμείς δεν μπορούμε. Και δεν μπορούμε γιατί σε εξοφλούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, που αντικειμενικά δεν μπορούμε να τους προλάβουμε, αλλά ταυτόχρονα επειδή είμαστε φίλοι σου δεν θέλουμε και να τους αλλάξουμε και να σου δημιουργήσουμε πρόβλημα. Επειδή όμως στο μέλλον μπορεί να συμβεί κάτι και να μην μπορούν ούτε οι φίλοι μου να σε εξοφλούν, βάζουμε νέες και πολύ ισχυρές εγγυήσεις στα δάνεια που μας έχεις δώσει. Έτσι θα πάς στα Αγγλικά δικαστήρια, θα δικαιωθείς και θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω εύκολα και χωρίς περιττές γραφειοκρατίες».


Θα ήταν πολύ απλό -τώρα που έχει ανακοινωθεί ότι η ανεργία τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο ποσοστό ρεκόρ 16,2% και η ύφεση του α’ τριμήνου 2011 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω (από το 4,8% στο 5,5%)-, να κάνω το αυτονόητο. Να τεκμηριώσω την αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής πάνω στην παραπάνω στατιστικά δεδομένα. Δεν θα υπήρχε ουσιαστικός αντίλογος.

Μόνο οι κουτοί δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Το να την καταγγέλλεις λοιπόν και να επιδιώκεις να την αλλάξεις είναι ματαιοπονία.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η πολιτική θα συνεχισθεί για όσο χρονικό διάστημα την διακυβέρνηση της χώρας εξασκεί ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα. Μόνο η αλλαγή της κυβέρνησης θα αλλάξει και θα σταματήσει αυτό το λάθος.

Η θέση μας από εδώ και πέρα: Εδώ και Τώρα Εκλογές!