BACKGROUND

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«ΣΚΙΩΔΗ» ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΗΝ. ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 
Η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την ανάπτυξη συστημάτων «σκιώδους» διαδικτυακής πρόσβασης, τα οποία θα επέτρεπαν σε αντιφρονούντες άλλων χωρών να παρακάμπτουν τη λογοκρισία και να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από το καθεστώς, αποκαλύπτουν οι...
 New York Times.

Στον πέμπτο όροφο ενός καταστήματος στην οδό «L» της Ουάσινγκτον, νεαροί προγραμματιστές και άλλοι ειδικοί συνδέουν εξαρτήματα στο πρωτότυπο ενός «Διαδικτύου σε βαλίτσα», γράφει η εφημερίδα.

Η βαλίτσα θα επέτρεπε στους χρήστες να δημιουργούν ένα κρυφό ασύρματο δίκτυο μεγάλης εμβέλειας,το
οποίο δίνει πρόσβαση στο παγκόσμιο Διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς.

Το σύστημα αναπτύχθηκε με ένα κονδύλι 2 εκατ. δολαρίων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μάλιστα αξιοποίησε διάφορα εργαλεία λογισμικού τα οποία είχαν δημιουργήσει χάκερ του λεγόμενου «τεχνολογικού κινήματος απελευθέρωσης».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προορίζει αυτό το «σκιώδες διαδίκτυο» για ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν και η Λιβύη, αναφέρει η εφημερίδα.

Εκτός όμως από τις τεχνολογίες μυστικής διαδικτυακής επικοινωνίας, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να αναπτύξει συστήματα σκιώδους τηλεφωνίας.

Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Το δίκτυο, σχεδιασμένο να λειτουργεί ακόμα κι αν οι Ταλιμπάν σαμποτάρουν το επίσημο αφγανικό δίκτυο, χρησιμοποιεί σταθμούς βάσης (κεραίες) που βρίσκονται μέσα σε ασφαλείς στρατιωτικές βάσεις, επισημαίνει το ρεπορτάζ.