BACKGROUND

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

«ΑΜΑΡΤΩΛΟ» ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σκληρές πιέσεις να δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τη συμφωνία πώλησης 200 τανκς Leopard 2 στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να επιτίθενται στην καγκελάριο λέγοντας πως...

 το συμβόλαιο ανατρέπει την πάγια στάση της Γερμανίας να μην πουλά στρατιωτικό εξοπλισμό σε χώρες με «προβληματική» στάση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει στη Βουλή λεπτομέρειες ή να επιμείνει, όπως έχει το δικαίωμα, στο «εμπιστευτικό» της υπόθεσης -με πολιτικό όμως κόστος.

«Οι συναντήσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι απόρρητες, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Αυτό ναι μεν ισχύει, όμως, όπως επισημαίνει η γερμανική Welt, πληροφορίες για τις εισηγήσεις και την στάση των υπουργών στο Συμβούλιο μπορούν να δημοσιοποιηθούν με επί τούτου άδεια της καγκελαρίας -άρα, επισημαίνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση έχει, εάν θέλει, το περιθώριο να ρίξει φως στην υπόθεση.

Η Γερμανία αποφεύγει σταθερά, με την εξαίρεση του Ισραήλ, να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε χώρες που εμπλέκονται που παίρνουν μέρος σε συρράξεις ή που έχουν «γκρίζο» ιστορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Μέση Ανατολή, σημειώνει το Reuters, ήταν ανέκαθεν ταμπού για το ζήτημα.

Η Σαουδική Αραβία επιζητούσε τα τελευταία τριάντα χρόνια να αγοράσει γερμανικά τανκς, και τελικά το Βερολίνο έδωσε το πράσινο φως. Το ίδιο το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές -κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνει πως η Γερμανία φρόντισε να εξασφαλίσει νωρίτερα την αποδοχή της απόφασης από το Τελ Αβίβ.