BACKGROUND

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΑΑ


Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε σήμερα με ανακοίνωσή του τις πληροφορίες για την ύπαρξη σχεδίου έκδοσης ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης με βαθμολογία AAA, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt. «Δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης ομολόγων ελίτ ή AAA», αναφέρεται στην....ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που η πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με τριπλό Α κοινών ομολόγων, τα οποία θα επέτρεπαν στη συνέχεια τη χρηματοδότηση της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Με την επωνυμία «ομόλογα ελίτ», οι τίτλοι αυτοί θα μπορούσαν να εκδίδονται από κοινού από χώρες της ευρωζώνης που βαθμολογούνται με AAA με επιτόκια μέχρι και 2% έως 2,5%, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες.

Τα χρηματοπιστωτικά μέσα που θα απέρρεαν από τη διάθεση αυτών των ομολόγων θα μπορούσαν στη συνέχεια να τεθούν στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που
αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την επαναγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξάλλου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να θέσουν σε ισχύ την υπόσχεσή τους για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι ο EFSF πρόσφατα κατέβαλε υψηλότερο επιτόκιο από ό,τι η Γαλλία ή άλλη «ΑΑΑ» χώρα που εγγυάται για το EFSF, υπογραμμίζοντας την κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.
«Η αποφασιστική απάντηση παραμένει η δημοσιονομική πειθαρχία, ενισχυμένη από τις αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ», δήλωσε, προσθέτοντας πως είναι αναγκαίο για να δοθούν εξουσίες άσκησης βέτο από την Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ο ίδιος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο του ευρωομολόγου ή το να αναλάβει αποφασιστική δράση η ΕΚΤ.