BACKGROUND

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

«ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ


Σε τρίωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σε πολλές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρούν τη Δευτέρα τα ιταλικά συνδικάτα, στην «πρεμιέρα» της κοινής απεργιακής δράσης -έπειτα από χρόνια πολεμικής και διασπάσεων- κόντρα στη δέσμη...
μέτρων της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα για συνάντηση με τα συνδικάτα που καταγγέλλουν ότι τα μέτρα πλήττουν υπερβολικά μισθωτούς και συνταξιούχους. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής και θα εξεταστούν ενδεχόμενες τροποποιήσεις στο επίμαχο διάταγμα για τη «σωτηρία της Ιταλίας» ύψους 30 δισ. ευρώ.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι τα μέτρα πλήττουν υπερβολικά μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν χαρακτηρίζονται από την απαιτούμενη κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ανησυχώντας για τις συνέπειες σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, τα συνδικάτα Cgil (πρώην κομμουνιστική αριστερά), Cisl (χριστιανοδημοκράτες) και Uil (σοσιαλιστές) έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου εξαγγέλθηκε απεργία στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση Μόντι, έπειτα και από δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έλσα Φορνέρο και του αναπληρωτή υπουργού της, Μισέλ Μαρτόνε, προσπαθεί να «περάσει» διορθωτικές τροποποιήσεις στον τομέα των συντάξεων και του φόρου ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, θα επιχειρήσει να επιτύχει αύξηση στο όριο της αυτόματης προσαρμογής στον πληθωρισμό, από τα 960 ευρώ μηνιαίων απολαβών, που προβλεπόταν αρχικά, στα 1.400 ευρώ.

Όσο για τον φόρο ακινήτων, ο στόχος είναι βαθμιαία εφαρμογή του. Όποιος έχει δηλαδή στην ιδιοκτησία του ένα μικρό σπίτι, να πληρώνει ένα πολύ περιορισμένο τέλος. Για να εγκριθούν, ωστόσο, αυτές οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εξευρεθούν σίγουροι, εναλλακτικοί πόροι ύψους πέντε δισ. ευρώ.

Πάντως, οι δηλώσεις των επικεφαλής των συνδικάτων δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αισιοδοξία.

«Πέρα από τη συγκεκριμένη συνάντηση, δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα απαλείψει το σκηνικό που έχουμε μπροστά μας και το οποίο αποτελεί εμπόδιο αξεπέραστο» δήλωσε ο Ραφαέλε Μπονάνι, γραμματέας του συνδικάτου Cisl.

Η δε Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του Cgil, τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πραγματικά περιθώρια για αλλαγές στη δέσμη μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση.