BACKGROUND

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ



Το καυτό θέμα των εργασιακών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα αποτελέσει ένα από τα κρίσιμα θέματα γύρω από τα οποία θα περιστραφούν οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Εργασίας και της...
τρόικας, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της οποίας φτάνουν στην Αθήνα.

Την εβδομάδα που ξεκινά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα βρίσκονται συμπέσουν στην Αθήνα τρόικα, Ράιχενμπαχ και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, θα προχωρήσουν επίσης οι αποφασιστικής σημασίας διαβουλεύσεις της κυβέρνησης τόσο για την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) όσο και για την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, η τρόικα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα για μείωση των επιπέδων των κατώτατων μισθών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), και ιδιαίτερα να μην ισχύσουν οι αυξήσεις που προβλέπει για τον Ιούλιο του 2012.

Οι αντιπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα επαναφέρουν το θέμα στον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη, ζητώντας από το υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους ενδεχόμενο αναθεώρησης της σύμβασης. Ο ΣΕΒ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Γ.Κουτρουμάνη, η οποία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεκαήμερο.

Σημειώνεται ότι σε παλαιότερο κείμενο εργασίας της τρόικας, η τριετής ΕΓΣΣΕ στην οποία είχαν καταλήξει ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΕ χαρακτηριζόταν «εξωπραγματική».

Οι ελληνικές δεσμεύσεις

Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δημοσιοποίησε τα συμφωνηθέντα με την Αθήνα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.

Ανάμεσα σε αυτά, προβλέπεται η εισαγωγή μόνιμου τέλους στην ακίνητη περιουσία που θα εισπράττεται μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο έσοδα 1,667 δισ. ευρώ φέτος και 1,75 δισ. ευρώ «ετησίως από το 2012 και έπειτα», μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου. Όσον αφορά το ζήτημα των συμβάσεων, αναφέρεται η πρωτοκαθεδρία επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι κλαδικών.

Στο μέτωπο του PSI, τέλος, στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί ο στόχος μείωσης του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε την Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, διαπιστώνοντας «καλούς οιωνούς» για το PSI.