BACKGROUND

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 77ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ

Συγκεντρώσεις πολιτών στη μνήμη του 77χρονου που αυτοκτόνησε το πρωί της Τετάρτης διοργανώνονται στο Σύνταγμα και στην Καμάρα Θεσσαλονίκης. Το κάλεσμα για τις συγκεντρώσεις διαδόθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ. «Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας...
πρέπει όλοι - πολιτεία και πολίτες - να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Τη θλίψη του για τον θάνατο του 77χρονου άνδρα εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Στο Facebook έχουν ήδη δημιουργηθεί σελίδες με τίτλο «Όλοι στο Σύνταγμα, να μην συνηθίσουμε το θάνατο» (18:00) και «Όλοι στην Καμάρα, να μην συνηθίσουμε το θάνατο» (19:00).

· Η σελίδα στο Facebook για την Αθήνα

· Η σελίδα στο Facebook για τη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, στο Σύνταγμα σπεύδουν δεκάδες άνθρωποι για να αφήσουν λίγα λουλούδια και σημειώματα στο σημείο όπου ο 77χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του.



Οι «Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές Ελλάδας» οργανώνουν το απόγευμα την 34η Μοτοπορεία τους στον νομό Αττικής και την αφιερώνουv στον 77χρονο.

«Καταγγέλλουμε με την σημερινή μας Μοτοπορεία όλους αυτούς που ποδοπάτησαν το Σύνταγμα της Ελλάδος και κατακρεούργησαν κάθε δομικό συστατικό της δημοκρατίας που δήθεν υπηρετούν.

» Καταγγέλλουμε όλους αυτούς που όπλισαν το χέρι του αυτόχειρα αδελφού μας σήμερα. Με την σημερινή πορεία μας στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας για όλους αυτούς που έχασαν την ζωή τους και την ψυχή τους» αναφέρουν.

Σημείο συνάντησης: πάρκινγκ θεάτρου Λυκαβηττού (17:30).

· Ο δικτυακός Τόπος των Μοτοσυκλετιστών

Το τραγικό περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί. Ο 77χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, μπροστά στα έκπληκτα και σοκαρισμένα μάτια των περαστικών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας δεν είπε κάτι πριν θέσει τέλος στη ζωή του. Βρισκόταν ανάμεσα στα δέντρα στη δεξιά πλευρά της πλατείας.

Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, που έσπευσαν στην περιοχή. Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Ο αυτόχειρας, που ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός, άφησε σημείωμα, στο οποίο ανέφερε ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στο σημείωμα έγραφε: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι'αυτή.

»Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.

»Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν άναποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα πορέτο του Μιλάνου)».
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, ανέφερε πως ο 77χρονος ήταν παλιά φαρμακοποιός και μέλος του Συλλόγου μέχρι το 1994.

Τότε πούλησε το φαρμακείο που διατηρούσε στη περιοχή των Αμπελοκήπων σε άλλο συνάδελφό του.


Τα κόμματα για την αυτοκτονία
Τη θλίψη του για τον θάνατο του 77χρονου άνδρα, ο οποίος αυτοκτόνησε το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

«Το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό που καθιστά οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό. Ας στοχαστούμε γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκλονισμένος δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι έχουμε πλέον ρεκόρ αυτοκτονιών. «Θάνατος δεν είναι μόνο η πτώχευση, αλλά και το να ζει κανείς χωρίς ελπίδα. Αυτό κάνει το χρέος μας πιο επείγον να βγάλουμε τους Έλληνες από το τέλμα και την απελπισία» είπε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων το ΚΚΕ αναφέρει: «Οι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά και την απελπισία του ελληνικού λαού, αυτοί που επιτίθενται με συκοφαντίες και ψέματα σε κάθε τμήμα εργαζομένων που αντιπαλεύει τη φτώχεια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν μπροστά στα αποτρόπαια αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής τους, αντί να παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους».

«Είναι καιρός να σταματήσει η βάρβαρη πολιτική που καταδικάζει το λαό στη χώρα μας, αλλά και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στη φτώχεια και την απόγνωση» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το περιστατικό αυτό αναδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε: «Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη».

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του 77χρονου εκφράζει η Δημοκρατική Συμμαχία, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι ένας συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος, είναι ένδειξη της απελπισίας και της απόγνωσης στην οποία έχει βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που βλέπει να αλλάζει η ζωή του με βίαιο τρόπο. Ο πολιτικός κόσμος αντί να επενδύει στην απόγνωση και τη δίκαιη οργή των πολιτών οφείλει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το σχέδιο και τις προτάσεις που έχει ώστε να βγει η χώρα από την κρίση».

«Η δίκαιη οργή όλων μας πρέπει να γίνει μοχλός για τερματισμό των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών, που επιβάλλουν την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανειστών αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των πολιτών της. Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι μας έφεραν ως εδώ, προκειμένου να οικοδομήσουμε εναλλακτικές λύσεις διεξόδου, με την κοινωνία μπροστά» τονίζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

Για τον αυτόχειρα, που ήταν συνταξιούχος φαρμακοποιός, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, είπε στο ΑΠΕ: «Ο άνθρωπος αυτός αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σε συνδυασμό με την οικτρή οικονομική του κατάστασή, ο δρόμος που είχε να επιλέξει ήταν η επαιτεία ή να βάλει τέλος στη ζωή του. Αποφάσισε το δεύτερο, λόγω του ότι η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να ζήσει ζητιανεύοντας».