BACKGROUND

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΜΠΕΝΙΝΙ: "ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΕΜΕΙΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ"

«Δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει. Όλος ο κόσμος και η Ευρώπη χρωστάνε στην Ελλάδα» είπε ο Ρομπέρτο Μπενίνι μπροστά σε ενθουσιώδες κοινό στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.  «Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα»: κάπως έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο διάσημος ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης.  Όπως πάντα εκδηλωτικός, ο Ρομπέρτο Μπενίνι δεν δίστασε να σκαρφαλώσει στα...
 έδρανα και να ανέβει στο βήμα καταχειροκροτούμενος.


«Ευχαριστώ. Καλησπέρα. Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά» είπε ο ιταλός ηθοποιός, στην εισαγωγή της ομιλίας του για τη «Θεία Κωμωδία».



«Για μια εξόχως σημαντική στιγμή» για το Πανεπιστήμιο μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την αναγόρευση διευρύνεται ο πνευματικός πλούτος του ιδρύματος.

«Πολύτιμο κομμάτι του ιταλικού πολιτισμού» χαρακτήρισε τα έργα του τιμώμενου, ο πρόεδρος του τμήματος Φοίβος Γκικόπουλος.

Η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Κατερίνα Ευαγγέλου, επισήμανε ότι ο Ρομπέρτο Μπενίνι αποτελεί τον επιφανέστερο απόγονο της μακράς παράδοσης της των γελωτοποιών της ιταλικής αυλής και της κομέντια ντελ άρτε.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη σχέση του Μπενίνι με τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, τονίζοντας ότι επαναπροσδιόρισε τη σχέση του έργου με το ευρύ κοινό και το ελευθέρωσε από τη «διπλή φυλακή» του σχολικού περιβάλλοντος και της ιστορικής και λογοτεχνικής αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρομπέρτο Μπενίνι πρωταγωνιστεί φέτος στην νέα ταινία του Γούντι Άλεν, To Rome with Love.