BACKGROUND

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

26 ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ Η MOODY'S

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης 26 ιταλικών τραπεζών από μία έως τέσσερις βαθμίδες προχώρησε η Moody's, επικαλούμενη την μειωμένη κερδοφορία του κλάδου και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Η αξιολόγηση της μεγαλύτερης...
ιταλικής τράπεζας UniCredit υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα σε Α3 και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Intesa κατά επίσης μίας βαθμίδα σε A3 από Α2.

Η κίνηση αυτή είναι απόρροια της απόφασης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 13 Φεβρουαρίου να μειώσει την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ιταλίας και άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανόμενης της Ισπανίας, εν μέσω αμφιβολιών για τη δυνατότητα των χωρών της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Η αξιολόγηση της Ιταλίας είχε μειωθεί από Α2 σε Α3 με αρνητικές προοπτικές. Το Α3 είναι τέσσερις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk».

Ο οίκος Moody's αναμένεται να προχωρήσει αυτό τον μήνα σε υποβαθμίσεις περισσότερων από 100 ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε σημείωμα του, στις 13 Απριλίου, ο οίκος είχε πει ότι θα ξεκινήσει τις υποβαθμίσεις στις αρχές Μαΐου με την αναθεώρηση των αξιολογήσεων των ιταλικών τραπεζών, για να περάσει στη συνέχεια σε χώρες όπως η Ισπανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Γερμανία.