BACKGROUND

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 O Αλέξης φαίνεται πως αποτελεί την πλέον τρανταχτή απόδειξη,πως μπορούμε ν' αλλάξουμε σελίδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την λήψη της διερευνητικής εντολής από τον Κάρολο Παπούλια στις δύο το μεσημέρι θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στον πυρήνα της πρότασης του κ. Τσίπρα είναι η απόρριψη του μνημονίου και των "βάρβαρων μέτρων" τα οποία σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ το συνοδεύουν.
Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα ανακοινώσει την κυβερνητική πρόταση του κόμματός του.

Στην καρδιά της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόρριψη του μνημονίου προκειμένου να μπει φρένο στην ύφεση και "στη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων". Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, "από την ακύρωση των μέτρων λιτότητας και την αντικατάστασή τους από μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και φορολογίας του συσσωρευμένου πλούτου προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη των φτωχών και των αδύναμων στρωμάτων"...

Η πρόταση του Συνασπισμού θα περιγράφει τη διαδικασία προς την σταδιακή καταγγελία του μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας δεν απορρίπτει την ιδέα σχηματισμού μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων η οποία κατά μείζονα λόγο θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

"Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσουν στην απόρριψη του μνημονίου δεχόμαστε την ψήφο ανοχής", αποκαλύπτει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτοντας επίσης ότι ο Συνασπισμός δεν θα πει όχι στην πρόταση του δικομματισμού για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η απόρριψη του μνημονίου. Επίσης ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει και από τους εταίρους και δανειστές της χώρας να εξηγήσουν ποιο είναι το σχέδιό τους για να σταματήσουν οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει επίσης αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας και άμεσα μέτρα προστασίας των ασθενών εισοδημάτων.
Θα ζητήσω "μορατόριουμ" για το χρέος
«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά θέλω μορατόριουμ για το χρέος» δήλωσε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τα Μνημόνια» και προσθέτει: «Είμαι ακόμη έκπληκτος, αν και τις τελευταίες ημέρες είχαμε καταλάβει ότι η αποδοχή του κόσμου αυξανόταν. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στο Μνημόνιο».
Αναφορικά με τα «επόμενα βήματα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη», τονίζει ότι «το πρώτο, είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους. Το δεύτερο, μια σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Το τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία».
Ερωτηθείς «αν η Ευρώπη αρνηθεί να σας ικανοποιήσει, θα βγείτε από το ευρώ;» ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς απαντά: «έχουμε ένα εξαιρετικό όπλο. Το έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η Άνγκελα Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως το επόμενο. Πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση. Είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ένωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Έλληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση; Όπου και αν πήγε να προτείνει τις συνταγές του, το ΔΝΤ προκάλεσε μόνο ζημιές και χρεοκοπίες».
Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν απορρίπτει τη διαπίστωση της Ιταλίδας απεσταλμένης ότι «η ψήφος αυτή θα μπορούσε και να ερμηνευθεί ως απόρριψη της λιτότητας και όχι ως μετακίνηση των εκλογέων προς τα αριστερά». Δηλώνει, όμως, ότι «επειδή έχει επίγνωση του κινδύνου αυτού, από σήμερα θέλει να ανοίξει το κόμμα του στις προτάσεις των ψηφοφόρων. Η αλήθεια, όμως, τώρα, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση».
Σε σχέση με πιθανή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, τονίζει «δεν είναι εφικτή με αυτούς τους ηγέτες και όσο το κόμμα στηρίζει τα Μνημόνια. Αν όμως κάποιος πεισθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονικό πρόγραμμα, είμαστε έτοιμοι να τον δεχθούμε».