BACKGROUND

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

TA TΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΤΗΝCREDIT SUISSE


Τρία σενάρια βλέπει η Credit Suisse για την έκβαση των εκλογών, τονίζοντας ότι αυτό που κρίνεται είναι ουσιαστικά η εφαρμογή του προγράμματος και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.



Σενάριο 1: Κυβερνητικός συνασπισμός ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας
Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο κατά την άποψη της Credit Suisse: «Παρά τις προεκλογικές ανακοινώσεις, η πίεση των διεθνών πιστωτών και η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών θα οδηγήσουν πιθανότατα τα δύο κόμματα στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι πολύ αδύναμος. Εκτιμάται ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των Ε.Ε. - ΔΝΤ, αν και είναι πιθανό να εμφανιστούν τριβές μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετέχουν. Εκτιμάται επίσης ότι θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντίδραση από τα αντιμνημονιακά κόμματα, ειδικότερα εάν δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ισχυρή λαϊκή εντολή. Θα πρόκειται μάλλον για μία εύθραυστη κυβέρνηση, της οποίας η σταθερότητα θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική πορεία και την πρόοδο ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Σενάριο 2: Ευρύτερος κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων
«Είτε λόγω ελλιπούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του προαναφερθέντος συνασπισμού είτε λόγω της ανάγκης για ευρύτερη λαϊκή βάση, ενδεχομένως να ζητηθεί από κάποιο μικρότερο κόμμα να συμμετάσχει στο συνασπισμό», αναφέρει η Credit Suisse και συμπληρώνει: «Έτσι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά η δυναμική αυτού του συνασπισμού δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Αν λάβουμε υπόψη πόσο διαφορετικοί είναι οι προγραμματικοί στόχοι των κομμάτων που θα απαρτίζουν αυτόν τον σχηματισμό -ειδικότερα αν πρόκειται για τη Δημοκρατική Αριστερά-, θα δούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι αρκετά ευέλικτη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Σενάριο 3: Προκήρυξη νέων εκλογών

νάριο 3: Προκήρυξη νέων εκλογών «Εάν η Νέα Δημοκρατία δεν θελήσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό ή προσπαθήσει να το κάνει και δεν τα καταφέρει, τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Αυτή η εξέλιξη θα είναι αποσταθεροποιητική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενώ θα δημιουργήσει ερωτήματα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη», προειδοποιεί η Credit Suisse. Τονίζει, ωστόσο, ότι «σε αυτήν τη νέα εκλογική αναμέτρηση, είναι πιθανόν ο φόβος της ακυβερνησίας να οδηγήσει μέρος της ψήφου διαμαρτυρίας στα μεγάλα κόμματα. Έτσι θα μπορούσε να σχηματιστεί ένας ακόμη ισχυρότερος κυβερνητικός συνασπισμός, που θα είναι σε θέση να εφαρμόσει την εντολή του».