BACKGROUND

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ BILD

"ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΣ;"!!!
Ο φόβος πτώχευσης της Ελλάδας, το σχέδια της ΕΚΤ για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, καθώς και οι προσπάθειες της Μαδρίτης να τιθασεύει την κρίση απασχολούν τον ευρωπαϊκό τύπο. Με τον τίτλο «Έλληνες, τι κάνατε...
τα δισεκατομμύριά μας;» η εφημερίδα Bild προσπαθεί να εξηγήσει στην γερμανική κοινή γνώμη που πηγαίνουν τα χρήματα από τα πακέτα βοήθειας: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ ο φόβος να χαθούν τα δισεκατομμύρια της ευρωπαϊκής στήριξης αυξάνεται καθημερινά. Από την άνοιξη του 2010 η Ελλάδα έχει λάβει δύο πακέτα βοήθειας. Περίπου 148 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις μπήκαν στα ελληνικά ταμεία. Οι εγγυήσεις του γερμανικού δημοσίου ανέρχονται συνολικά σε 35 δισεκατομμύρια.

Η Bild λέει που πήγαν τα χρήματα: Γεγονός είναι ότι ελάχιστα έφθασαν στους απλούς Έλληνες. Από το 1ο πακέτο 73 δισεκατομμυρίων τα 55 διατέθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ τα 18 διοχετεύθηκαν στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Από το 2ο πακέτο 74,7 δισεκατομμυρίων τα 30 πήγαν και πάλι στην μείωση του χρέους, 5 δισ. σε τόκους, ενώ 18 δισ. προβλέφθηκαν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Τέλος 14 δις διατέθηκαν για αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. Σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας χάνονται όλα τα χρήματα. Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μπερντ Λούκε υπολογίζει την πιθανή ζημιά για τη Γερμανία σε τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια. (…)».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει τα σχέδια ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου: «Για να αποφευχθούν οι πανικόβλητες αναλήψεις από τους ευρωπαίους καταθέτες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η Κομσιόν προωθούν την ενοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Γεγονός που θα σήμαινε όχι μόνο περισσότερη Ευρώπη, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την δημοσιονομική ενοποίηση.»