BACKGROUND

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Παραβάσεις και παραβιάσεις από 2 CN-235 μόλις έφυγε ο Α. Σαμαράς από την Τουρκία!







Πριν καν ακόμη ξεθωριάσουν οι «πατημασιές» του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το χαλί του πρωθυπουργικού μεγάρου στην Τουρκία, το τουρκικό Ναυτικό έστειλε το δικό του μήνυμα για την ΑΟΖ με 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ανθυποβρυχιακού πολέμου (ΑΦΝΣ) να παραβιάσουν τα εναέρια σύνορα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα δύο αεροσκάφη CN-235MPA όλα στο κεντρικό Αιγαίο πραγματοποίησαν σήμερα 3 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) εκτελώντας συγκεκριμένες επιχειρησιακές αποστολές εντός της ακτίνας των  10 ν.μ. που συνιστά τον ΕΕΧ.
Σε ότι αφορά την χθεσινή τουρκική δραστηριότητα ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, οπωσδήποτε δημιουργεί μεγάλη απορία το γεγονός ότι ενώ ολόκληρος ο τουρκικός Στόλος είχε πρακτικά «ακροβολιστεί» σε όλο Αιγαίο, παρόλα αυτά δεν ανακοινώθηκαν ούτε παραβάσεις ούτε και παραβιάσεις του FIR και του ΕΕΧ αντίστοιχα από τουρκικά ελικόπτερα ή ΑΦΝΣ.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε το περιστατικό της 12ης Φεβρουαρίου όταν τουρκικό ελικόπτερο κινούμενο στην περιοχή της Καλύμνου πραγματοποιώντας υπέρπτηση εθνικού εδάφους το βράδυ της Κυριακής στις 11:30. Αρχικά οι επιτελείς διέψευσαν το γεγονός  στη συνέχεια και όταν οι μαρτυρίες των κατοίκων της Καλύμνου έγιναν περισσότερες κάποιοι παραδέχθηκαν ότι υπήρξε μέχρι και "πρόθεση προσέγγισης εδάφους", αλλά τελικά επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ δεν υπήρξε.