BACKGROUND

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες


ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ



Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, 58 ετών, είναι νεκρός. Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε τον θάνατό του πριν λίγο.
Ο Νοτιοαμερικανός ηγέτης έπασχε από καρκίνο από το 2010 τουλάχιστον, αλλά το έμαθε το 2011. Ο Στρατός της Βενεζουέλας τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής.
Nωρίτερα, ο ίδιος ο Μαντούρο, μιλώντας κατά τη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε, επέμεινε στην ανάγκη ο Στρατός να παραμείνει πιστός στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας συνωμοσίες από τις ΗΠΑ για την ανατροπή της.
Αναφερόμενος σε ένα συνωμοτικό σχεδίου από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ως προληπτικό μέτρο απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί «ειδικά μέτρα» για να αποτραπούν δολιοφθορές και άλλες συνωμοτικές δράσεις.
Ο Ούγκο Τσάβες υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα για τους απόγονους των Ινδιάνων και τους φτωχούς πολίτες των χωρών της Ν.Αμερικής.
Η άνοδος του Τσάβες στην εξουσία το 1999 είχε χαιρετισθεί ως μια ιστορική πρώτη νίκη της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική μετά από δεκαετίες.
Είχε επιτρέψει σε χώρες όπως η Κούβα του Κάστρο να εξασφαλίσουν πόρους - και ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας πετρέλαιο - ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που έθετε η διεθνής τους απομόνωση.
Και κυρίως είχε ανοίξει τον δρόμο για άλλες νίκες μπολιβαριανού τύπου ηγετών, όπως του Εβο Μοράλες στη γειτονική Βολιβία ή ακόμη και του κεντροαριστερού Λούλα στη Βραζιλία, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Ν.Αμερικής.
Η απώλειά του αναμένεται να σηματοδοτήσει σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη, με τους φτωχότερους κατοίκους, ενώ εκείνο που προέχει είναι η διαδοχή του στην εξουσία.
Η εκλεγμένη προ μηνών κυβέρνηση είχε αντισταθεί σθεναρά στο ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών εξαιτίας της ασθένειας του Τσάβες, ο οποίος δεν πρόλαβε ποτέ να ορκιστεί, ωστόσο, με βάση το Σύνταγμα της χώρας είναι αναγκασμένη να προκηρύξει εκλογές εντός τριάντα ημερών.