BACKGROUND

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

''ΣΤΟ ΚΕΝΟ'' Η ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...



Άκαρπη αποδείχθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στο ιταλικό Kοινοβούλιο και τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα...
Την ώρα που η εκλογή νέου προέδρου στην Ιταλία θεωρείται κρίσιμη για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται παγιδευμένη εδώ και 50 ημέρες η χώρα, η υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι για την προεδρία από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, διχάζει την Κεντροαριστερά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται ακόμη, έγινε ήδη φανερό ότι ο κ. Μαρίνι δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες 672 ψήφους, δηλαδή τα δύο τρία των 1007 βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών εκλεκτόρων. Ήδη, άλλοι υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει 335 ψήφους, πράγμα που καθιστά και μαθηματικά αδύνατη την εκλογή του Μαρίνι.
Η δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, απαιτεί επίσης ψήφο των δύο τρίτων των εκλεκτόρων. Το ίδιο ισχύει και για την τρίτη ψηφοφορία. 
Να σημειώσουμε, τέλος, πως από την τέταρτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί αύριο, ο νέος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με απλή πλειοψηφία.