BACKGROUND

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια συνέντευξη του Ελύτη, πριν από τριάντα χρόνια...

 
Τριάντα χρόνια μετά οι φόβοι του Ελύτη βγαίνουν αληθινοί. Ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της Ελλάδας βγαίνει αληθινός γιατί πράγματι οι αξίες του μεγέθους και της ποσότητας κυρίευσαν τις σκέψεις και τις πράξεις της εξουσίας και του λαού και περιθωριοποίησαν τις αξίες της ευγένειας και της ποιότητας.
Τριάντα χρόνια μετά, οι ίδιες αλλοτριωτικές νοοτροπίες, σε ένα πλέον κυρίαρχο παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο, δείχνουν να καταφέρνουν τη χαριστική βολή σε αυτό που...
 ο Ελύτης εννοεί «Ελληνικότητα». Και αυτό γίνεται με τη συμμετοχή όχι μόνο του...
αλλοτριωμένου πλέγματος λαού και πολιτικής εξουσίας αλλά και της πλειοψηφίας του πνευματικού κόσμου της χώρας.
Ο Έλληνας αποκόβεται από τις ιδεολογικές του ρίζες και χάνει την ταυτότητα του.
Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η ατομική διάσωση δεν είναι θέμα μόνο οικονομικής φύσης αλλά κυρίως έχει να κάνει με τη διάσωση, την προβολή και την εφαρμογή των θετικών αυτών αξιών στις οποίες αναφέρεται ο Ελύτης και οι οποίες συνθέτουν το στίγμα της «Ελληνικότητας» στο πέρασμα των αιώνων.
Όπως έγραφε στο «AD LIBITUM»: «συ ο μικρός / να τα βάλεις με τα φυσικά φαινόμενα / μεγεθυμένος μόνο από τη σκέψη».

 Απο τον Δ. Τρικεριώτη

ΠΗΓΗ http://gnathion.blogspot.com/

-------------------------------------------------------------------------------------------------351 απόπειρες αυτοκτονίας λόγω χρεών!


ΠΗΓΗ


------------------------------------------------------------------------
 ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ...
troktiko   suicide1 425x287 300x202 351 απόπειρες αυτοκτονίας λόγω χρεών!Σουηδία γίναμε! Δραματική αύξηση των αυτοκτονιών σημειώνεται στη χώρα μας λόγω οικονομικών προβλημάτων τα οποία οδηγούν σε αδιέξοδο εκατοντάδες, όπως αποδεικνύει ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών – Καταναλωτών – Δανειοληπτών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τους τελευταίους 16 μήνες έχουν γίνει 351 απόπειρες!Τελευταίο θύμα, ένας 45χρονος άντρας από το Βόλο ο οποίος αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε. Ο άτυχος άντρας αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τελικά σώθηκε αν και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου. www.newsbomb.gr

Πριν καλά καλά πέσει το σκοτάδι και παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων για βελτίωση της κατάστασης πολλοί είναι οι δρόμοι της Αθήνας που γίνονται απροσπέλαστοι για τους απλούς πολίτες.

Αθηνάς, Ομόνοια, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πατησίων, Πειραιώς, 3η Σεπτεμβρίου και πολλοί άλλοι παράπλευροι δρόμοι είναι σημεία που οι περαστικοί διασχίζουν με… δική τους ευθύνη.


Και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είναι πανταχού παρών, η παρουσία τους είναι τις περισσότερες φορές διακοσμητική αφού λίγα μέτρα πιο πέρα και εις γνώση των αρχών, διαπράττονται τα αδικήματα της πορνείας, της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών πολλές φορές μπροστά στα μάτια τουριστών αλλά και μικρών παιδιών που μπορεί να περάσουν από εκεί με τους γονείς τους.


Στην Αθηνάς και την 3η Σεπτεμβρίου η πορνεία βασιλεύει, ενώ στην Ομόνοια την Πατησίων και τη Τοσίτσα το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών γίνεται κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου.
Όποιος επιχειρήσει να περπατήσει πεζός το κέντρο της πόλης είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα πέσει επάνω σε δεκάδες αστέγους και τοξικομανείς ενώ θα δεχτεί δεκάδες προτάσεις για αγοραίο έρωτα.


Και μπορεί οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές να έρχονται και να φεύγουν, μπορεί οι υποσχέσεις για καθαρή και ασφαλή Αθήνα να παίρνουν και να δίνουν, όμως ο φωτογραφικός φακός και οι μαρτυρίες των πολιτών είναι αδιάψευστος μάρτυρας της σκληρής πραγματικότητας.

 

ΠΗΓΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ www.newsbeast.gr

-----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Η απεργία πείνας έχει οργανωθεί με ωράριο και… κανόνες!

Η θέση του ίδια: μπροστά από τη λευκή σκηνή στη σόμπα, απέναντι από τη σιδερένια πόρτα της αυλής. Το … σκηνικό απαράλλαχτο: ξερακιανοί άντρες τυλιγμένοι με κασκόλ, εθελοντές γιατροί με στηθοσκόπια περασμένα στο λαιμό και τα γνώριμα πρόσωπα της «ομάδας περιφρούρησης».
Έπειτα από 38 μέρες απεργίας πείνας, ο Σαΐντ είχε χορτάσει μ’ αυτές τις εικόνες. Χτες ήθελε -όπως έλεγε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα- να βγει έξω. «Έχω νεύρα», είπε ο 34χρονος Μαυριτανός. «Θέλω να κάνω μια βόλτα. Να δω κάτι καινούργιο. Να ηρεμήσω. Δε θέλω να φάω. Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης μας έχει πει ότι οι απεργοί πείνας μένουν μέσα. Όποιος φύγει θα είναι σα να σταματάει». Οι δύο φορές που ο Σαΐντ βγήκε από το Μέγαρο Υπατία ήταν για να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.
Η ζωή των απεργών πείνας στο κτίριο της Πατησίων έχει κανόνες. Για τα ψώνια τους (τηλεφωνικές κάρτες και τσιγάρα) φροντίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Στις 12.00, 17.00 και 20.00 κάθε μέρα. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι επισκέπτονται το χώρο μόνο για μία ώρα.
Απαγορεύεται η είσοδος σε ξένους στο ισόγειο και το υπόγειο του Μεγάρου, αλλά και στις σκηνές της αυλής, για να μην ενοχλούνται οι απεργοί. Την ημέρα οι απεργοί γεμίζουν σακούλες σκουπιδιών με τα άπλυτά τους και τα αφήνουν κοντά στην είσοδο για να τα καθαρίσουν στα σπίτια τους οι «αλληλέγγυοι».
Η αυτοαποκαλούμενη «ομάδα περιφρούρησης» (εθελοντές και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων) τακτοποιούν την αυλή από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις οκτώ το πρωί. Η καγκελόπορτα μένει πάντα ξεκλείδωτη. Ωστόσο κανείς απεργός δεν βγαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν δεν τον περιμένει ασθενοφόρο.
«Δεν έχουμε κλειδώσει κανένα μέσα. Οι ίδιοι αποφασίζουν για τον αγώνα τους», λέει ο Αμπντούλ Χατζί, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. «Τους έχουμε πει ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν σ’ αυτόν το χώρο. Έξω, ο κίνδυνος να λιποθυμήσουν στον δρόμο είναι μεγάλος. Μπορεί να πέσουν, να χτυπήσουν».

 

---------------------------------------------------------------------------------


ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΝ ΕΧΩ..

Τώρα που ποινικοποιήθηκε το "δεν πληρώνω δεν πληρώνω" (μεταξύ άλλων πήγαν μαθητή σε αστυνομικό τμήμα γιατί δεν πλήρωσε εισιτήριο σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ…) νέο σύνθημα εν όψει: ΔΕΝ ΕΧΩ, ΔΕΝ ΕΧΩ!
Και μέχρι να ποινικοποιηθεί και αυτό, έχουνε καιρό αυτοί που άρχισαν να το...
εφαρμόζουν. Εκτός αν τους δώσουν ...και έχουν!!!

 

Από το http://www.koutouzis.gr/

 

----------------------------------------------------------------------------------

Το facebook προκαλεί… χωρισμούς!


Φαίνεται ότι το facebook δεν έχει μόνο την ικανότητα να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, αλλά μπορεί κάλλιστα να τους … απομακρύνει! Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανών δικηγόρων που καταπιάνονται με διαζύγια ένας στους πέντε γάμου διαλύεται και η αιτία είναι το συγκεκριμένο site κοινωνικής δικτύωσης.
Ακόμη περισσότερο, το 81% των υποθέσεων διαζυγίου στην Αμερική τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ως αποδεικτικά στοιχεία μηνύματα από το facebook!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Η κρίση λειτούργησε θετικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

                                                                    

Μπορεί η οικονομική κρίση να ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν η μια μετά την άλλη, όμως τα νέα οικονομικά δεδομένα … αλλάζουν σιγά-σιγά τις συνήθεις των καταναλωτών.
Μοδίστρες, τσαγκάρηδες μπακάληδες και πολλές άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που τα προηγούμενα χρόνια περνούσαν κρίση, επιστρέφουν στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς φαίνεται πως σε δύσκολους καιρούς προσφέρουν λύσεις με ποιότητα και φθηνές τιμές.
Όταν τα χρήματα μιας οικογένειας δεν περισσεύουν για την αγορά καινούριων ρούχων, την «ανανέωση» της γκαρνταρόμπας αναλαμβάνουν οι ράφτες και οι μοδίστρες, η πελατεία των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι έχουν αρχίσει να «ξεθάβουν» από τις ντουλάπες τα παλιά τους ρούχα.
Παντελόνια-καμπάνες, σακάκια με βάτες και παλτό μιας άλλης εποχής χρειάζονται τροποποιήσεις για να μπορέσουν να είναι στη μόδα και να ξαναφορεθούν.
Πλέον, οι πελάτες φέρνουν ρούχα που είχαν στις ντουλάπες τους από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 για επιδιορθώσεις και τροποποιήσεις.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα τσαγκαράδικα. Τα παπούτσια πλέον φοριούνται περισσότερο καιρό και είναι απαραίτητη η συμβολή του τσαγκάρη για να κολλήσει η σόλα και να επιδιορθωθεί το σπασμένο τακούνι.
Η κρίση φαίνεται ν’ «ανασταίνει» και τα μπακάλικα της γειτονιάς. Οι στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη, η ποιότητα των προϊόντων και οι καλές τιμές οδηγούν ολοένα και περισσότερους ν’ αποφεύγουν τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο κόσμος κόβει και το σινεμά

Για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως και σήμερα έχουν βγει 16 ελληνικές ταινίες έναντι των 11 που βγήκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Παρόλο που έχουμε αύξηση στην εγχώρια παραγωγή, το εισπρακτικό σύνολο των φετινών ταινιών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μετά βίας αγγίζει τα 550.000 εισιτήρια που έκανε πέρυσι μόνο η «ΝήSOS» στο Χρήστου Δήμα.
Στην κορυφή του εγχώριου box office βρίσκεται το «Ζητείται ψεύτης» με 189.647 εισιτήρια, ακολουθεί το «Ρόδα, τσάντα & κοπάνα» με 130.000 και στην Τρίτη θέση τοποθετείται το «Έτερον ήμισυ» με 103.000 εισιτήρια.
Έπονται με χαώδη διαφορά τα εισιτήρια για «Το πέταγμα του κύκνου» (25.349), ενώ ακόμη πιο χαμηλά βρέθηκε το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας «Attenberg» που έκοψε μόλις 11.000 εισιτήρια.
Η πτώση αυτή δεν παρατηρείται μόνο στο ελληνικό box office. Εκτιμάται μια μείωση συνολικά στα εισιτήρια φέτος κατά 25% και δεν έχει να κάνει με το είδος των ταινιών που βγαίνουν. Το κοινό είναι φοβισμένο και τρομοκρατημένο με την οικονομική κρίση.


----------------------------------------------------------------------------------

  Τουλάχιστον 20.000 συνανθρωποί μας έχουν μείνει στο δρόμο ενώ 450.000 άνθρωποι αλλάζουν δοθλειά για να επιβιώσουν


                                  

Τους 20.000 φαίνεται πως ξεπερνούν οι άστεγοι στη χώρα μας σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τους μισούς από αυτούς να βρίσκονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος για τους αστέγους της ΜΚΟ «Κλίμακα», Άντα Αλαμάνου, ο αριθμός αυτός δεν αναφέρεται μόνο σε όσους κοιμούνται στα παγκάκια, αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν επισιτιστικά προβλήματα ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η κρίση έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη αστέγων, τους νεοάστεγους. Πρόκειται για ανθρώπους 28 έως 50 ετών, οι οποίοι είχαν ένα καλό βιοτικό επίπεδο και λόγω της οικονομικής συγκυρίας βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη, στους δρόμους. Η Α. Αλαμάνου εξηγεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, λόγω των χρεών και λόγω της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 10.000 άστεγοι. Από αυτούς οι 3.000 κοιμούνται στα παγκάκια της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι από τους 2.500 αστέγους είναι στην ηλικία των 50 ετών, ή είναι ανύπανδρες μητέρες. 

 

Ρεπορτάζ : Ζώης Τσιώλης
(από το Βήμα της Κυριακής 27-02-10)

Η ελληνική οικονομία αναζητεί την «ατμομηχανή» που θα τη βγάλει από την πιο μακρά περίοδο ύφεσης της μεταπολιτευτικής της ιστορίας. Ηδη οδήγησε την ανεργία στο 13,9% και τον αριθμό των ανέργων κοντά στις 700.000. Τα επόμενα χρόνια μέσω της αγοράς...
εργασίας εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν περίπου 450.000 εργαζόμενοι- το 10% του εργατικού δυναμικού- από το Δημόσιο, τις δημοτικές εταιρίες, τους κλάδους της κατοικίας και των κατασκευών και τις υπηρεσίες (π.χ. εμπόριο αυτοκινήτων) σε κλάδους εξωστρεφείς, δηλαδή στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό για να μη μείνουν άνεργοι. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, γνωρίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας και η επενδυτική άπνοια εντείνουν το βάθος και ενδεχομένως τη διάρκεια της ύφεσης και με δεδομένη τη στενότητα δημόσιων πόρων, ρίχνει το βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις. Ωστόσο δεν κρύβει την αλήθεια. Θεωρεί ότι «κλειδί» για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς είναι να ανοίξουν οι αγορές για τις τράπεζες και τη χώρα. Μόνον έτσι θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στη χρηματοδότηση τα νοικοκυριά (στεγαστικά δάνεια, αγορές ΙΧ κτλ.), αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις (κεφάλαια κίνησης, δάνεια για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό κτλ.). Μετά το σοκ που προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο και κυρίως στην αγορά η βύθιση της οικονομίας κατά 6,6% το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, περιορίζοντας το εθνικό εισόδημα στα επίπεδα του 2006, κι αυτό παρά την αύξηση των εξαγωγών κατά 30%, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα προετοιμάζει εκείνες τις αλλαγές στην οικονομία που θα έχουν άμεση απόδοση στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Τρεις είναι οι επί μέρους τομείς στους οποίους θα γίνουν δραστικές παρεμβάσεις:

1. Ο τουρισμός αναμένεται να παρουσιάσει εφέτος διψήφιο ρυθμό αύξησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσουν απρόβλεπτα γεγονότα, όπως διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Για την περαιτέρω τόνωση σχεδιάζονται κίνητρα ενίσχυσης του συνεδριακού τουρισμού και του γαστρονομικού.

2. Στις εξαγωγές θα επιταχυνθεί η επιστροφή του ΦΠΑ και μάλιστα θα γίνει συμψηφισμός οφειλών με το Δημόσιο.

3. Το κυριότερο, θα προχωρήσει ολοταχώς η απελευθέρωση του εμπορίου και της αγοράς. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει μελέτη για τις «αγκυλώσεις» που υπάρχουν σε όλα τα στάδια του εμπορίου, στη λειτουργία των καταστημάτων, στην αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων, αλλά και στο ωράριο, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο ανοιχτή σε νέες επιχειρήσεις και ανταγωνιστική.

Ο στόχος είναι διπλός, αφενός να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, αφετέρου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του πληθωρισμού που κινείται στο 5,2% όταν η οικονομία βρίσκεται για δέκατο συνεχές τρίμηνο (από τον χειμώνα του 2008) σε ύφεση.

«Χρειάζονται επειγόντως μέτρα για την ανάπτυξη » σημειώνει ο πρώην υπουργός κ. Ν.Χριστοδουλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η αγορά της κατοικίας και οι κατασκευές, που μαζί με το εμπόριο έχουν δεχθεί τα πλέον ισχυρά πλήγματα, πρέπει να τονωθούν άμεσα. Οπως έχει προτείνει, η λύση είναι η είσπραξη προκαταβολών από το ΕΣΠΑ και η πίεση για έκδοση ευρωομολόγων για την ανάπτυξη. Υπέρ των κλαδικών πολιτικών ενίσχυσης του τουρισμού, της ναυτιλίας και των κατασκευών τάσσεται και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ, καθηγητής κ. Δ. Χιόνης.

Για την προσέλκυση επενδύσεων το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει την προσοχή του σε δράσεις που θα βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον:

* Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, καθιερώνοντας τις e-συναλλαγές με την Εφορία.

* Ουσιαστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι παρεμβάσεις όμως αυτές θεωρείται ότι δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και να άρουν τη διάχυτη αβεβαιότητα για την επιτυχία της προσπάθειας εξόδου από την κρίση.

Για αυτό στον προσεχή έλεγχο, και μετά τη σύγκρουση για το πρόγραμμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα αλλάζουν προτεραιότητες στην ατζέντα της οικονομικής πολιτικής και θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στις διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια θα συντονιστούν και οι άλλοι υπουργοί, προκειμένου να αρθούν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Επώδυνη διαδικασία

Οπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας, το αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας αλλάζει καθώς συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας, αλλά ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ισορροπία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα εξάγει αγαθά που δεν ξεπερνούν το 18% του ΑΕΠ, όταν η Πορτογαλία εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες που ανέρχονται στο 30% του ΑΕΠ. Η διαδικασία όμως προβλέπει ότι θα είναι επώδυνη.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι « οι επενδύσεις,δημόσιες και ιδιωτικές, μπορούν να γίνουν το αναπτυξιακό αντίβαρο στη μείωση της κατανάλωσης,δημόσιας και ιδιωτικής,που αναπόφευκτα προκαλείται από την πολιτική λιτότητας ».

Στον βαθμό που θα υπάρξει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά κυρίως των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην προσπάθεια που καταβάλλεται, τότε οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται και άλλες που επιχειρούνται, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (έστω και δειλά) και η κατάργηση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 10 μονάδες μέσα σε πέντε χρόνια.

Η προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος θα δημιουργούσε τελείως διαφορετικές προσδοκίες στις αγορές από τις σημερινές αν προχωρούσαν οι αποκρατικοποιήσεις και το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο βρέθηκε στη δίνη ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΟΞΥΓΟΝΟ 30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ωσπου να ανοίξουν οι αγορές η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να υποκατασταθεί η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος με την καταβολή εγγυήσεων ύψους 30 δισ.ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή κεφαλαίων στο σύστημα,αλλά και να στηρίξουν την οικονομία.Στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην οικονομία αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά το κυοφορούμενο deal της Εθνικής με την Αlpha Βank,καθώς πέραν της δημιουργίας ενός πανίσχυρου τραπεζικού ομίλου εκπληρώνονται πλέον οι όροι της τρόικας για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ώστε να αρχίσουν να δίνονται και πάλι εγγυήσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γ. Προβόπουλοςεκτιμά ότι και η εφετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 3%.

Στο υπουργείο Οικονομικών όμως περιμένουν ότι,αν όχι από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, από το καλοκαίρι θα σταθεροποιηθεί η οικονομία.Και σε αυτό μπορεί να συμβάλει ο τουρισμός,καθώς όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι εφέτος οι αφίξεις θα αυξηθούν με διψήφιο ποσοστό.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Αντιδρούν οι ομογενείς στα σχέδια του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών


Την άμεση αντίδραση και κινητοποίηση των ομογενών και φιλελλήνων καθηγητών και φοιτητών του πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell) της Νέας Υόρκης, … προκάλεσε η απόφαση του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών (College for Arts and Science) του συγκεκριμένου πανεπιστημίου να αναστείλει, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την απόφαση το πρόγραμμα θα διακοπεί με τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2010-2011.

Καθηγητές και φοιτητές, με τους οποίους επικοινώνησε ο «Εθνικός Κήρυκας», επισήμαναν ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους και κάλεσαν την Ομογένεια να προσφέρει τον οβολό της για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου, που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος..Την αγωνία της για το μέλλον του προγράμματος, εξέφρασε μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» η ελληνίστρια Ηλέκτρα (Γκέιλ) Χοστ, διευθύντρια Μεσογειακών Μελετών.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι να διδάξουμε στα παιδιά που ενδιαφέρονται, τη γλώσσα του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη, του Ρίτσου και των άλλων μεγάλων ποιητών. Ένα από τα σλόγκαν του Κορνέλ είναι «Ό,τι θέλει να μάθει ο φοιτητής του το προσφέρουμε» και σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κ. Χοστ, η οποία ομιλεί άπταιστα την ελληνική γλώσσα και δηλώνει λάτρης της Ελλάδας. Και συνεχίζει: «Απαιτείται μια γενικότερη προσπάθεια και κυρίως η δημιουργία αποθεματικού ταμείου ικανού να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και τη διαιώνιση των ελληνικών σπουδών».

Βάσει των κριτηρίων του Πανεπιστημίου Γέιλ, για τη διατήρηση ενός προγράμματος, όπως αυτό των Ελληνικών Σπουδών, το αποθεματικό κεφάλαιο πρέπει να αγγίξει τις 400.000 δολάρια, ενώ για τη δημιουργία τμήματος το όριο ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ, ομάδα φοιτητών, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ορφανό, ανάρτησαν στο Διαδίκτυο την αίτηση «Save Modern Greek at Cornell» (http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?smgac11), την οποία ήδη έχουν υπογράψει 212 άτομα. Οι φοιτητές καλούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου να ανακαλέσει την απόφαση και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του προγράμματος. Ανένδοτη παραμένει η ηγεσία του πανεπιστημίου και στην προσφορά της ομογενούς καθηγήτριας Ματούλας Χαλκιοπούλου, για άνευ αποδοχών υπηρεσίες της στα μαθήματα των Νεοελληνικών Σπουδών, για το έτος 2011-2012.

«Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα, καταβάλλουν προσπάθειες και οι αποδόσεις τους ήταν θεαματικές. Γι’ αυτά τα παιδιά αξίζει κάθε κόπος και θυσία», τονίζει η κ. Χαλκιοπούλου στον «Εθνικό Κήρυκα».

Οι Νεοελληνικές Σπουδές στο Κορνέλ, ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια και εντάσσονταν στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών. Με δωρεά του Ωνασείου πριν από δέκα χρόνια προσελήφθη ένας λέκτορας. Το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Παράλληλα, φοιτητές που λατρεύουν την ελληνική μουσική και τα ρεμπέτικα έχουν φτιάξει το δικό τους συγκρότημα, ενώ διοργανώνονται παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και μία συναυλία με τη σοπράνο, Λίνα Ορφανού. Τα μαθήματα του τρέχοντος τετραμήνου παρακολουθούν επτά φοιτητές, στην πλειονότητά τους ομογενείς.


Πηγή Εθνικός Κύρηκας Νέας Υόρκης


---------------------------------------------------------------------------------------------------


Αισιοδοξία για τον Θανάση Βέγγο

Σημάδια βελτίωσης εμφανίζει η κατάσταση της υγείας του Θανάση Βέγγου.
Ο αγαπημένος ηθοποιός νοσηλεύεται για τουλάχιστον 2,5 περίπου μήνες στην …εντατική του «Ερυθρού Σταυρού» έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θεράποντες γιατροί προσέφεραν στους αγαπημένους ανθρώπους του 82χρονου ηθοποιού χαμόγελα αισιοδοξίας καθώς μετέφεραν τα ευχάριστα σε αυτούς. Όπως φαίνεται, ο Θανάσης Βέγγος ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα των οικείων του ενώ δείχνει να έχει αποκτήσει επαφή με το περιβάλλον.

Πηγή http://www.troktiko.eu/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Έκλεψαν Στραντιβάριους και το πωλούσαν… 100 ευρώ

troktiko    Έκλεψαν Στραντιβάριους και το πωλούσαν... 100 ευρώ
Όταν δεν γνωρίζεις από μουσική… ακόμη και κλέφτης να είσαι τελικά την πατάς.
Οι Βρετανοί που έκλεψαν το βιολί δεν … ήξεραν ότι κρατούσαν θησαυρό
Μέχρι τη στιγµή που πληκτρολόγησαν στο Google τη λέξη Στραντιβάριους, οι κλέφτες που µόλις το είχαν αρπάξει από ένα σαντουιτσάδικο στο Λονδίνο δεν είχαν ιδέα ότι το βιολί που κρατούσαν στα χέρια τους αξίζει µία περιουσία.
Το 300 ετών µουσικό όργανο, ένα από τα µόλις 450 σε όλον τον κόσµο, αξίζει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Καθώς όµως εκείνοι δεν είχαν ιδέα, επιχείρησαν να το πουλήσουν µέσω Ιντερνετ, προκειµένου να κερδίσουν το «αστρονοµικό» ποσό των 100 ευρώ.
Και όπως µαρτυρά η απάντηση του υποψήφιου αγοραστή – «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Η κόρη µου παίζει φλογέρα» – ούτε εκείνος µπορούσε να φανταστεί τη µεγάλη ευκαιρία που του παρουσιαζόταν.
Εως τον περασµένο Νοέµβριο, το πολύτιµο Στραντιβάριους ανήκε στη Νοτιοκορεάτισσα Μιν Γιν Κιµ, κορυφαία βιολονίστρια, η οποία το απέκτησε πριν από δέκα χρόνια.
Εκ των υστέρων, η 32χρονη Κιµ µετάνιωσε οικτρά που έκανε εκείνη τη στάση για φαγητό µαζί µε τον βιολοντσελίστα φίλο της.
Η µαύρη θήκη, που εκτός από το χρυσό βιολί περιείχε δύο δοξάρια, αξίας περίπου 70.000 και 9.000 ευρώ, κέντρισε το ενδιαφέρον του αρχηγού της συµµορίας, µε τα 40 ψευδώνυµα, τις 65 καταδίκες, αλλά τις πολύ φτωχές µουσικές γνώσεις. Μέσα σε κλάσµατα δευτερολέπτων, η θήκη είχε κάνει φτερά.
Η αντίδραση του Χαφίντ Σαλάχ που εργάζεται στο κατάστηµα ήταν άµεση. Ηταν άλλωστε βέβαιος από τις φωνές και τον πανικό της κοπέλας ότι επρόκειτο για κάτι πολύ µεγάλης αξίας. «Ηταν έτοιµη να κλάψει. Νοµίζαµε ότι της έκλεψαν υπολογιστή», περιγράφει στους «Τάιµς». Σύµφωνα µε την κατάθεση µάρτυρα, οι τρεις κλέφτες πήγαν την επόµενη µέρα σε Ιντερνετ καφέ, στο Κεντρικό Λονδίνο.
«Εψαχναν τη λέξη Στραντιβάριους και το1696, έτος κατασκευής του βιολιού», κατέθεσε στο δικαστήριο αυτόπτης µάρτυρας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι προσπάθησαν να το πουλήσουν προς 100 ευρώ σε κάποιον που αρνήθηκε επειδή η κόρη του ασχολείται µε τη φλογέρα.
Οι τρεις κλέφτες – ένας ενήλικος και δύο ανήλικοι – συνελήφθησαν τέσσερις εβδοµάδες αργότερα, η τύχη του σπάνιου βιολιού όµως παραµένει άγνωστη.

 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ηγουμενίτσα: Εκδιώχθηκε ομάδα Αλβανικού καναλιού

troktiko    Ηγουμενίτσα: Εκδιώχθηκε ομάδα Αλβανικού καναλιού
Το Αλβανικό κανάλι «Top Channel» έκανε γυρίσματα στο «Τσάμικο», όπως ανέφεραν οι παρουσιαστές, χωριό Μαργαρίτι Θεσπρωτίας. Εξοργισμένοι κάτοικοι εκδίωξαν ομάδα … του καναλιού, που προπαγάνδιζε υπέρ της Τσαμουριάς. Μάλιστα, έλεγαν, μέλη της ομάδας αυτής, ότι εδώ είναι Αλβανικό έδαφος,αποδκνείωνταςγ άλλη μια φορά τα ισχυρά αννακλστικά της κοινωνίας απένατι σε όσους παραποιούν την ιστορία !!!

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των έξι και πλέον θεωριών για την…ιστορική και ετυμολογική προέλευση των ονομασιών «Τσάμηδες» και «Τσαμουριά», πιθανώτερη θεωρείται εκείνη, που σχετίζεται με τη λέξη «Θύαμις» (Καλαμάς), με παραφθορά του, με την πάροδο του χρόνου : Θύαμις, Θυάμις, Τσ(ι)άμης, δηλ. ο κάτοικος που βρίσκεται κοντά στον Θύαμη ποταμό, την Θυαμυρία, την Τσ(ι)αμουριά…
Γύρω στο 1430 (Κατάληψη Ιωαννίνων από τους Τούρκους) πολλοί χριστιανοί της περιοχής εξισλαμίζονται, υποκύπτοντας σε διάφορα δελεάσματα, υλικά και διοικητικά (όπως οι καλούμενοι έπειτα Σπαχήδες) αλλά προ πάντων στην ασφυκτική πίεση κυρίως μετά την αποτυχία του Κινήματος του Επισκόπου Τρίκκης (Τρικάλων) Διονυσίου Φιλοσόφου ή περιφρονητικώς από τους εχθρούς του «Σκυλοσόφου» (11-12.9.1611).