BACKGROUND

ΥΓΕΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ: "ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ"

Η περίπτωση της Νατάσα Κάμπους, που κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια του ανθρώπου που για οκτώ χρόνια την είχε υπό την ομηρία του, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πώς ένας άνθρωπος που ζει σε καθεστώς καταπίεσης, είναι όμηρος και βρίσκεται εκεί παρά τη θέλησή του φτάνει στο σημείο να αναπτύξει θετικά συναισθήματα για τον απαγωγέα του, ακόμα και να στεναχωρηθεί για το θάνατό του;


Η απάντηση που δίνουν οι ψυχολόγοι στο παράδοξο αυτό ονομάζεται «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».
Από πού προέρχεται η ονομασία «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»;
Η ονομασία «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» δόθηκε στο ψυχολογικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε το 1973 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σε ομήρους μιας τραπεζικής ληστείας. Οι ληστές κράτησαν έξι ημέρες σε ομηρία τους εργαζόμενους της τράπεζας. Σε αυτή την περίπτωση τα θύματα της ομηρίας δημιούργησαν συναισθηματικό δέσιμο με τους θύτες τους, τους οποίους έφτασαν να υπερασπιστούν μετά την απελευθέρωσή τους.
Τι είναι το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»;
Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για μια ψυχολογική διαταραχή, με την έννοια ότι πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση σε μία αφύσικη κατάσταση. Πρόκειται για μια ψυχολογική αντίδραση που παρατηρείται μερικές φορές σε ομήρους, όταν οι όμηροι αναπτύσσουν συναισθηματικούς δεσμούς και δείχνουν αφοσίωση στους θύτες τους, παρά τον κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένοι οι όμηροι.
Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται και σε άλλες ομάδες ανθρώπων, όταν υπάρχει σχέση θύτη-θύματος, εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, όπως:
 • Κακοποίηση γυναικών
 • Κακοποίηση παιδιών
 • Θύματα αιμομιξίας
 • Φυλακισμένοι πολέμου
 • Μέλη σεκτών
 • Σχέσεις που βασίζονται στην άσκηση εξουσίας και το φόβο
Σχέσεις εξουσίας και το φόβου
Aτομα που βρίσκονται σε μια σχέση εξουσίας και φόβου συχνά δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με το άτομο που τα κακοποιεί (συναισθηματικά, σωματική, ή πνευματικά).
Στο γραφείο του ψυχολόγου μερικά από τα άτομα που επιδεικνύουν έντονη έκπληξη αλλά και σοκ είναι αυτά που είχαν εμπλακεί σε εξουσιαστικές σχέσεις. Όταν τελειώνει η σχέση, συχνά σχολιάζουν: «ξέρω πόσο με πλήγωσε αυτός ο άνθρωπος, αλλά ακόμα τον αγαπάω», «δεν ξέρω γιατί, παρόλα όσα μου έκανε, μου λείπει», «ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά την θέλω ξανά στη ζωή μου».
Πρόσφατα, κάποιο άτομo εξομολογήθηκε ότι «με το ζόρι κατάφερα να ξεφύγω από αυτή τη σχέση που μου δηλητηρίασε τα καλύτερά μου χρόνια με το ξύλο και τις βρισιές που ανέχτηκα από αυτόν τον άνδρα. Έμαθα ότι βγαίνει με μια άλλη κοπέλα και της κάνει ακριβώς τα ίδια. Ξέρω ότι ακούγεται εντελώς παλαβό, αλλά ομολογώ ότι ζηλεύω».
Οι συγγενείς και οι φίλοι των ανθρώπων οι οποίοι καταφέρνουν να βγουν από τέτοιες άσχημες σχέσεις αισθάνονται ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη και σοκ όταν ακούν τέτοιου είδους σχόλια από τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν γίνει το θύμα κάποιου άλλου. Τέτοιες καταστάσεις δύσκολα βγάζουν νόημα και σαφώς δε στέκουν κοινωνικά. Ωστόσο, έχουν ψυχολογικό νόημα.
Συμπτώματα του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης»
 • Θετικά συναισθήματα από το θύμα προς το άτομο που το κακοποιεί ή το ελέγχει
 • Αρνητικά συναισθήματα από το θύμα προς την οικογένειά του, τους φίλους ή τις αρχές που προσπαθούν να το «σώσουν»
 • Υποστήριξη για τους λόγους που οδηγούν το θύτη στη συγκεκριμένη συμπεριφορά
 • Θετικά συναισθήματα του θύτη προς το θύμα
 • Υποστηρικτική συμπεριφορά του θύματος προς τον θύτη, τον βοηθάει και τον στηρίζει
 • Ανικανότητα του θύματος να φερθεί με τρόπο που να διαλύσει το δεσμό του με τον θύτη του
Γιατί το θύμα αγαπά το βασανιστή του;
Το συναισθηματικό δέσιμο με τον θύτη αποτελεί στην ουσία μια στρατηγική επιβίωσης για τον άνθρωπο που έγινε θύμα κακοποίησης και φόβου. Το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» αποτελεί κοινή γνώση και συχνά χρησιμοποιείται από την Αστυνομία ως τακτική που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ομήρων.
Η αντίδραση του ψυχολογικού δεσμού με τον θύτη μπορεί να εντοπιστεί και σε ερωτικές ή οικογενειακές σχέσεις, όπου ένα μέλος είναι το θύμα και το άλλο θύτης, ο οποίος με κάποιον τρόπο κακοποιεί το θύμα.
Από ψυχολογική άποψη, το άτομο που γίνεται θύμα και αναπτύσσει συναισθηματικό δέσιμο με τον θύτη του φέρεται, κατά κάποιον τρόπο, κι εντελώς ασυνείδητα, με τον τρόπο που θα λειτουργούσε κι ένα βρέφος, προκειμένου να επιβιώσει.
Το βρέφος συνδέεται, δημιουργεί συναισθηματικό δεσμό με έναν ενήλικα προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές του να το φροντίσει αυτός ο ενήλικας κι έτσι να επιβιώσει. Βάσει ενός ανάλογου μηχανισμού, το θύμα αναπτύσσει έναν συναισθηματικό δεσμό ή ψυχολογικό δέσιμο με τον θύτη του, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να αυξήσει τις πιθανότητές του να επιβιώσει.
Πότε δημιουργείται το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»;
Η ψυχολογική αυτή αντίδραση του συναισθηματικού δεσίματος δε δημιουργείται σε κάθε περίπτωση ομηρίας ή σχέσης κακοποίησης. Φαίνεται ότι υπάρχουν τέσσερις καταστάσεις που καθορίζουν την εμφάνιση του συνδρόμου σε καταστάσεις ομηρίας ή μέσα σε σχέσεις:
 • Η αίσθηση του θύματος ότι υπάρχει απειλή στην φυσιολογική ή ψυχολογική επιβίωση του ατόμου και η πεποίθηση ότι ο θύτης θα εκτελέσει την απειλή του
 • Η αίσθηση του θύματος ότι υπάρχει μια έστω και μικρή καλοσύνη από τον θύτη προς το θύμα
 • Απομόνωση του θύματος από τη γνώμη άλλων ατόμων εκτός από του θύτη
 • Η αίσθηση του θύματος ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση
Από το Health News

  ------------------------------------------------------------------------------

  ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ

  Οι διαβητικοί ήταν γνωστό ότι εμφανίζουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επίσης έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες...

  Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσαν στοιχεία από 97 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 820.000 ανθρώπους διεθνώς.
  Η έρευνα (μετα-ανάλυση) διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί έχουν 25% κατά μέσο όρο μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο (κυρίως του ήπατος, του παγκρέατος, του εντέρου και του πνεύμονα), ενώ αναλογικά αυξημένος είναι ο αντίστοιχος κίνδυνος και για θάνατο από μολύνσεις, νεφρά, πνευμονία ή πάθηση του ήπατος. Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά μόνο όσα άτομα δεν μπορούν να ελέγξουν τον διαβήτη τους σωστά (π.χ. όταν έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα τους ακόμα και μετά από νηστεία).
  Ο διαβήτης έχει προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, καθώς εκτιμάται ότι πλήττει πλέον περίπου 280 εκατομμύρια ή το 6,4% του πληθυσμού της Γης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, καθώς αυξάνεται η παχυσαρκία.
  «Τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη καταπολέμησης του διαβήτη και καλύτερης κατανόησής του, καθώς ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά συνδέεται και με άλλες παθήσεις», δήλωσε ο ερευνητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο.
  Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο διαβήτης δεν διαγιγνώσκεται ούτε θεραπεύεται σωστά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αυτών των ανθρώπων να πεθάνουν πρόωρα ή να πάθουν διάφορες άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως τύφλωση ή νεφροπάθεια.
  Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας 50χρονος με διαβήτη πεθαίνει, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με ένα συνομήλικό του χωρίς διαβήτη

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------


  Η ρύπανση κόβει χρόνια από τη ζωή μας

  Σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο θα μπορούσε να ζήσει ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος, αν η μακρόχρονη έκθεση του … στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση του τριετούς διευρωπαϊκού προγράμματος Aphekom για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
  Επί τρία χρόνια, 60 επιστήμονες από 13 ευρωπαϊκές χώρες μελέτησαν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα σχεδόν 39 εκ. κατοίκων 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η Αθήνα πρωτοστατεί για μία ακόμη φορά, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε αυτήν ανέρχονται σε 29,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, πίσω από το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη.
  Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Βουκουρέστι (38,2 μικρογραμμάρια) και στη Βουδαπέστη (33,7 μικρογραμμάρια). Την Αθήνα ακολουθεί στην τέταρτη θέση της κατάταξης η Βαρκελώνη (27 μικρογραμμάρια). Στην ένατη θέση φιγουράρουν η Ρώμη και Γρανάδα, στην Ισπανία (21,4 μικρογραμμάρια), στη δέκατη οι Βρυξέλλες (19 μικρογραμμάρια), στη δέκατη τέταρτη το Παρίσι (16,4 μικρογραμμάρια) και στη δέκατη ένατη το Λονδίνο (13,1 μικρογραμμάρια). Η Στοκχόλμη ήταν η μόνη από τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, που μελετήθηκαν, στην οποία οι ατμοσφαιρικοί ρύποι -9,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο- ήταν κάτω από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
  Σε μία περίοδο που η Ευρώπη προετοιμάζεται τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χωρών-μελών για την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση και για την αναθεώρησή τους το 2013, οι επιστήμονες, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom, συμπεραίνουν ότι η μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στα 10 μικρογραμμάρια, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για τους 30ηδες και άνω έως και κατά 22 μήνες (περίπτωση Βουκουρεστίου).
  Καταλήγουν επίσης στο ότι η υπέρβαση του ορίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδηγεί σε 19.000 θανάτους, ετησίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 15.000 οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η συμμόρφωση με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συνολικά 31,5 δισ. ευρώ ετησίως από δαπάνες υγείας, περιορισμό της απουσίας από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και μη μετρίσιμων μεγεθών, όπως ευζωία, προσδόκιμο ζωής και ποιότητα ζωής.
  «Ειδικά, σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις εκτιμήσαμε ότι το να ζούμε κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους μπορεί να ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά και πιθανά για αντίστοιχα ή υψηλότερα ποσοστά άλλων συνηθισμένων χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες άνω των εξήντα πέντε, όπως η στεφανιαία νόσος ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», αναφέρουν οι επιστήμονες που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom.  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

  VIDEO – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όσα μας κρύβει η NASA!

  troktiko  ufo 300x209 VIDEO  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όσα μας κρύβει η NASA! Tα φαινόμενα πολλές φορές απατούν… Ούτε είναι ο κόσμος γύρω μας όπως τον παρουσιάζουν..Ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό βίντεο κάνει εδώ και καιρό το γύρο του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο, φέρνοντας στο φως τα «μυστικά» που κρύβονται μέσα σε επίσημες φωτογραφίες και επίσημα βίντεο της NASA. Μήπως τελικά δεν…..
  είμαστε μόνοι μας σε αυτό το σύμπαν; όσο δύσπιστοι κι αν είστε, κάντε pause στο βίντεο, και αναζητήστε τις φωτογραφίες της NASA απλά πληκτρολογώντας τους κωδικούς αριθμούς τους στο Google. Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι η παραπομπή που σας εμφανίζει είναι η επίσημη (!) σελίδα της NASA (να έχει κατάληξη nasa.gov). Το αποτέλεσμα της αναζήτησης θα σας αφήσει άφωνους!!!
  Tα συμπεράσματα δικά σας.
  http://www.7news.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=54215:video——nasa&catid=135:2011-01-10-16-24-30&Itemid=326


  -----------------------------------------------------------------------------------------------------
                           Τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν τον εγκέφαλο


  "Η επί 50 λεπτά χρήση … του κινητού τηλεφώνου είναι αρκετή για να μεταβάλει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται πιο κοντά στην ενσωματωμένη κεραία της συσκευής.
  Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές ποιες μπορεί να είναι οι τυχόν συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία, ούτε αυτή τη φορά, μπόρεσε να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, αν και κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κινητή τηλεφωνία και στον καρκίνο του εγκεφάλου.
  Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των Η.Π.Α., με επικεφαλής τη Νόρα Βόλκοφ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), έδειξαν ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης, δηλαδή η χρήση σακχάρου (μια ένδειξη για την εγκεφαλική δραστηριότητα), αυξάνει στους ανθρώπους που μιλάνε για ώρα στο κινητό τους. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου επηρεάζεται ο μεταβολισμός σε τοπικό επίπεδο δεν είναι ξεκάθαρος.
  Οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη, επειδή η ασθενής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του σήματος, που προέρχεται από τα κινητά, μπορεί να επιδράσει στην εγκεφαλική δραστηριότητα.
  Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του ΄80, όταν πρωτοεμφανίστηκαν, και σήμερα περίπου 5 δις συσκευές χρησιμοποιούνται διεθνώς. Μερικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την ακτινοβολία των κινητών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου, όμως μια μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα.
  Η νέα έρευνα μελέτησε μια ομάδα 47 ανθρώπων που μιλούσαν επί 50 λεπτά, έχοντας ένα ενεργοποιημένο κινητό στο ένα αυτί τους και ένα δεύτερο απενεργοποιημένο κινητό στο άλλο.
  Η μελέτη του εγκεφάλου (με απεικόνιση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων ΡΕΤ) έδειξε ότι, αν και δεν υπήρξε συνολική μεταβολή στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, στην πρώτη περίπτωση καταγράφηκε αύξηση 7% στον μεταβολισμό στις περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται πλησιέστερα στην αντένα της συσκευής, όταν αυτή ήταν ενεργοποιημένη.
  Για ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να ερμηνευτούν με επιφύλαξη, έκαναν λόγο άλλοι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι, αν και είναι άγνωστη προς το παρόν η βιολογική σημασία (αν υπάρχει) του αυξημένου μεταβολισμού στον εγκέφαλο από την έκθεση στα κινητά, πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.
  Ο καθηγητής Πάτρικ Χάγκαρντ του University College του Λονδίνου είπε ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν μια άμεση επίδραση του σήματος του κινητού στην εγκεφαλική λειτουργία, όμως μεταβολές ακόμα μεγαλύτερου εύρους μπορεί να συμβούν στον εγκεφαλικό μεταβολισμό λόγω φυσικών αιτιών, ακόμα κι όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται. Θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να εξεταστούν οι τυχόν συνέπειες για την υγεία, αν και νέες μελέτες επιβεβαιώσουν ότι τα σήματα των κινητών επιδρούν άμεσα στον μεταβολισμό του εγκεφάλου.  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


                      Η υγεία μας εξαρτάται από την ομάδα αίματός μας                                                                  


  Σχετίζεται με τις πιθανότητες να αναπτύξουμε καρκίνο ή άλλα λοιμώδη νοσήματα
  Είναι δυνατόν να επηρεάζει η ομάδα αίματος τον κίνδυνο που διατρέχουμε να αναπτύξουμε καρκίνο, υπογονιμότητα, πεπτικό έλκος ή και λοιμώδη νοσήματα ακόμα, όπως η ελονοσία; Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως – στην χειρότερη περίπτωση - είναι πάρα πολύ πιθανό… Η νεώτερη μελέτη για τις ομάδες αίματος δείχνει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα. Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν αυτό το όφελος σε μελέτη με 20.000 εθελοντές. Η μελέτη τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί σε μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, την «The Lancet», έδειξε πως όσοι φέρουν το γονίδιο Adamts7 διατρέχουν σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος. Σε όσους φορείς όμως έχουν ομάδα αίματος Ο, το Adamts7 δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτό. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέρντοκ Ράιλι, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, λέει πως αυτή η γνώση θα μπορούσε να συμβάλει στην επινόηση νέων φαρμάκων για όσους κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, τα οποία θα μιμούνται την ωφέλιμη δράση του γονιδίου όσων έχουν ομάδα αίματος Ο.

  Φυσική εξέλιξη
  Η ομάδα αίματος που έχει καθένας από εμάς καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στην δημιουργία τεσσάρων ομάδων αίματος: την Α, την Β, την ΑΒ και την Ο. Υπολογίζεται ότι το περίπου 45% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος Ο, το 41% έχει ομάδα αίματος Α, το 10% έχει ομάδα αίματος Β και μόλις το 4% έχει ομάδα αίματος ΑΒ. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε για να παράσχει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες, αλλά κάθε μία έχει και τις αδυναμίες της. Όσοι λ.χ. έχουν ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία, σε σύγκριση με όσους έχουν οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι πιο ευάλωτοι στην χολέρα και στο πεπτικό έλκος που προκαλείται από βακτήρια.

  Αρρώστιες του πεπτικού

  Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται από αρκετά πειστικά στοιχεία. Την δεκαετία του ’50, μελέτη σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου είχε δείξει ότι ο κίνδυνος εκδηλώσεως γαστρικού (στομαχικού) καρκίνου είναι πολύ υψηλότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος Α απ’ ό,τι για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο. Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου. Πριν από λίγες ημέρες, το εύρημα αυτό επιβεβαίωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 35 χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές.
  Η μελέτη αυτή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκούσταφ Έντγκρεν από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου, έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνους του πεπτικού, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Αντίστοιχα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί πεπτικό έλκος. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ ή Β, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α ή Ο.

  Γυναικολογικά νοσήματα
  Οι ομάδες αίματος έχουν επίσης σχετισθεί με γυναικολογικές διαταραχές και νοσήματα. Τον περασμένο Οκτώβριο, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άϊνσταϊν στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρτ Νεγιάτ, ανακοίνωσαν πως η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος. Μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν. Επιπλέον, όσες είχαν ομάδα αίματος Α παρουσίαζαν με βραδύτερο ρυθμό την μείωση στον αριθμό των παραγόμενων ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου

  . Οι ομάδες αίματος έχουν σχετιστεί και με άλλα γυναικολογικά νοσήματα. Τον περασμένο μήνα, λ.χ., μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή Β διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου των ωοθηκών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναπτύξουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προεκλαμψία. Η προεκλαμψία οφείλεται στην επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης – και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου και του μωρού της.

  Γαστρεντερίτιδες και παχυσαρκία
  Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως, μολονότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μειωμένο κίνδυνο πεπτικών καρκίνων, είναι πιο ευάλωτα στον νοροϊό – το βακτήριο που προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα και ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει τη ζωή.

  Οι άντρες με ομάδα αίματος Ο, εξάλλου, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι επιρρεπείς στην συσσώρευση περιττών κιλών, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg, στην Κοπεγχάγη. Η μελέτη τους έδειξε πως οι άντρες αυτοί διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας όταν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση – ίσως διότι η ρύπανση ενεργοποιεί φλεγμονώδεις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που τους οδηγούν στην συσσώρευση λίπους.

  Πηγή:
  advancehealth.gr

  ---------------------------------------------------------------------------

  Εγκεφαλικά τέστ προβλέπουν τους εγκληματίες
  Δείχνουν ποιος θα γίνει «κακό παιδί»…


  Οι επιστήμονες μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν με εγκεφαλικά τεστ ποια … παιδιά μπορεί να εξελιχθούν σε…. εγκληματίες,
  από την ηλικία των 6 μηνών ακόμα.

  Ο ψυχολόγος Dr Adrian Raine είπε ότι εξετάζοντας το μεταιχμιακό σύστημα του παιδιού, το οποίο ελέγχει το συναίσθημα, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να προβλέψουν αν κάποιος μπορεί να εμφανίσει παραβατική συμπεριφορά στο μέλλον.

  «Οι «σπόροι» της αμαρτίας σπέρνονται από μικρή ηλικία» δήλωσε σε επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ.
  Ο βρετανός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ότι παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών με προβλήματα στις αμυγδαλές (βασικό μέρος του μεταιχμιακού συστήματος) εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν εγκλήματα μετά από 20 χρόνια.

  Σύμφωνα με τον Dr Raine κάποια στιγμή στο μέλλον «θα είμαστε σε θέση να προβλέπουμε ποια παιδιά ηλικίας 8-10 ετών θα γίνουν εγκληματίες», με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει παρέμβαση με τη βοήθεια ψυχολόγων και ειδικών προκειμένου να αποτραπεί αυτή η συμπεριφορά.

  Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε τροφίμους φυλακών, στους οποίους χορηγήθηκαν τροφές πλούσιες σε αυτά τα λιπαρά, μπορούν να μειώσουν την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών κατά ένα τρίτο.

  «Είναι πολύ απλό. Κακός εγκέφαλος, κακή συμπεριφορά… αν βελτιώσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου, θα βελτιώσουμε και τη συμπεριφορά» λέει ο Dr Raine


  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Οι κλινικές μελέτες για καρδιακές προθέσεις αγνούν τις γυναίκες!  Οι μελέτες που διεξάγονται στις ΗΠΑ για καρδιακές προθέσεις και εμφυτεύσιμα προϊόντα όπως οι βηματοδότες ή οι απινιδωτές, αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες και επικεντρώνονται στους άνδρες, εμποδίζοντας έτσι την αποτίμηση των διαφορετικών κινδύνων για καθεμιά από τις ομάδες αυτές, επισημαίνεται σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Συνεπώς, πολλές καρδιακές προθέσεις διατίθενται προς χρήση στις ΗΠΑ, ύστερα από την έγκριση των αρμόδιων αρχών, παρά τα ελλιπή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους για τις γυναίκες.

  Το μικρό ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στις κλινικές δοκιμές είναι ανησυχητικό καθώς οι καρδιοπάθειες πλήττουν διαφορετικά τις γυναίκες από τους άνδρες, υπογραμμίζει η Ρίτα Ρέντμπεργκ, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, κύρια συντάκτης της έρευνας.

  «Οι γυναίκες παρουσιάζουν γενικά περισσότερες επιπλοκές στη διάρκεια της διαδικασίας», είπε. «Οι γυναίκες αιμορραγούν περισσότερο από τους άνδρες κατά την εμφύτευση του υλικού στην καρδιά και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας των αιμορραγικών βλαβών».

  Οι γυναίκες αναπτύσσουν επίσης καρδιοπάθειες όταν είναι κατά μέσο όρο 10 χρόνια μεγαλύτερες σε σχέση με τους άνδρες και πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κίνδυνοι και τα οφέλη των διαφόρων θεραπειών και εμφυτεύσιμων προϊόντων δεν είναι τα ίδια για τα δύο φύλα, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

  Η αμερικανική Yπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αποφάσισε το 1994 ότι κάθε εταιρία που ζητεί έγκριση για τη διάθεση ενός νέου προϊόντος της στην αγορά όπως μια βαλβίδα για την καρδιά ή ένας απιδινωτής, πρέπει να εξηγεί στην αίτησή της αν η κλινική έρευνα στην οποία στηρίχτηκε, αντιπροσωπεύει επαρκώς την αναλογία ανδρών και γυναικών του πληθυσμού που πάσχει από την καρδιακή ανεπάρκεια για τη θεραπεία της οποίας προορίζεται το συγκεκριμένο προϊόν.

  Παρά ταύτα, οι συντάκτες της έρευνας ανακάλυψαν ότι το 28% των μελετών δεν ανέφεραν καθόλου το φύλο όσων μετείχαν στις κλινικές δοκιμές, ενώ μεταξύ των εταιριών που το έκαναν, οι άνδρες αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 67% όσων συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.

  Σαράντα δύο εκατομμύρια Αμερικανίδες και 39 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέφεραν από καρδιακές νόσους το 2006, εκ των οποίων 373.000 γυναίκες και 341.000 άνδρες πέθαναν, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία.


  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  Η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις                                                                         

  Η παραγωγή ναρκωτικών των οποίων η μοριακή δομή έχει τροποποιηθεί για να διαφεύγει από τους κανονισμούς ελέγχου, τα λεγόμενα «ναρκωτικά σχεδιαστών» (designer drugs), έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, προειδοποιεί η Υπηρεσία INCB του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

  Το Διεθνές Όργανο Ελέγχου Ναρκωτικών (INCB), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη, αναφέρει ότι τα «συνθετικά ναρκωτικά» παράγονται πιο γρήγορα και αυξάνει ο αριθμός τους.

  Τα προϊόντα αυτά παράγονται με ελαφρά τροποποίηση της μοριακής δομής των παράνομων ουσιών, ώστε να έχουν τα ίδια αποτελέσματα διαφεύγοντας από τους νόμους για τα ναρκωτικά.

  «Στην Ευρώπη 16 νέα “designer drugs” αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης, ενώ στην Ιαπωνία δεν είναι λιγότερα από 51», διευκρινίζει το INCB.

  Οδηγίες για την παραγωγή των ουσιών αυτών συχνά ανταλλάσσονται στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
  «Λόγω των κινδύνων για την υγεία που δημιουργεί η κατανάλωση των “designer drugs”, καλούμε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν εθνικά μέτρα έλεγχου για την παρεμπόδιση της παραγωγής, της διακίνησης και της κατανάλωσης των ουσιών αυτών», δήλωσε ο Πρόεδρος του INCB, Χαμίντ Γόντσε σύμφωνα με την έκθεση.

  Το INCB υπογραμμίζει επίσης ότι η διαφθορά είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που διευκολύνουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, καθώς το τελευταίο μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα κέρδη από τους πόρους των δημόσιων οργανισμών.

  Ο υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ζητεί επίσης την προσοχή των κυβερνήσεων σχετικά με τις δυσκολίες πρόσβασης σε φάρμακα: οι νόμιμες ουσίες για ιατρική περίθαλψη δεν είναι προσβάσιμες σε όλα τα μέρη του κόσμου, εξαιτίας ορισμένων κανονισμών ή λόγω έλλειψης κατάρτισης .

  «Πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ή έχει με ανεπαρκή τρόπο, πρόσβαση σε αναλγητικά φάρμακα (παυσίπονα)», αποκαλύπτει το INCB, προσθέτοντας ότι οι Δυτικοί καταναλώνουν το 90% των φαρμάκων που διατίθενται στο εμπόριο.

  Το INCB επισημαίνει επίσης ότι η Νοτιοανατολική Ασία έχει γίνει μια από τις κυριότερες περιοχές όπου οι λαθρέμποροι ναρκωτικών προμηθεύονται τις χημικές ουσίες για συνθετικά ναρκωτικά.