BACKGROUND

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

1000 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟ 2010 ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Διπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία ο αριθμός των πυρηνικών ατυχημάτων ή ανωμαλιών που διαπιστώθηκαν στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας. Μόνο μέσα στο 2010, τα πυρηνικά ατυχήματα ξεπέρασαν τα 1000, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.πως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Europe 1 σήμερα, επικαλούμενος έκθεσης της Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (ASN) , τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν πάνω από 1.000 ατυχήματα, στην πλειονότητά τους, όχι σημαντικά...
Μόνον τρία ατυχήματα, επιπέδου 2 εντοπίστηκαν, τα οποία αφορούσαν «σε σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας».

Τα πυρηνικά ατυχήματα επιπέδου επικινδυνότητας δυο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, μπορούν να προκαλέσουν «σημαντική επιμόλυνση ή να εκθέσουν εργαζομένους σε υπερβολικά επίπεδα ραδιενέργειας».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και συμπίπτει, λόγω των εξελίξεων στην Ιαπωνία, με την αναζωπύρωση της συζήτησης για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία – τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ, με 15 πυρηνικούς σταθμούς και 58 αντιδραστήρες και επίσης κατασκευάστρια των πυρηνικών αντιδραστήρων Areva.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προχωρά σε έλεγχο των μέτρων ασφαλείας σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.