ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΟΜΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Στα κίνητρα της χώρας του να διεκδικήσει τη θέση του γενικού γραμματέα του εδρεύοντα στη Βιέννη ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), επιδιώκοντας να διαδραματίσει ρόλο στην ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας, όπως και στη γενικότερη πρόθεσή της να καλύψει ηγετικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς, αναφέρεται σε σημερινές, σχεδόν ταυτόσημες, συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες Κουρίρ και Ντι Πρέσε, ο υποψήφιος...
της Τουρκίας για επικεφαλής της γενικής γραμματείας του ΟΑΣΕ, διπλωμάτης Ερσίν Ερτσίν.Ο κ. Ερτσίν έχει διατελέσει υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη, σήμερα είναι πρέσβης της Άγκυρας στη Βραζιλία και συγχρόνως «ειδικός πρέσβης» για Ευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος και τον είχε παρουσιάσει ως υποψήφιο γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, ήδη στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αιτιολογώντας την επιδίωξη της χώρας του να καλύψει τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, ο Τούρκος διπλωμάτης παραπέμπει στις προσπάθειες της χώρας του για δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας ειρήνης στην περιοχή αλλά και ευρύτερα -- όπως αμοιβαία κατάργηση της βίζας με Συρία, ελπίδα για εξομάλυνση σχέσεων με Αρμενία και συνέχιση των συζητήσεων για το Κυπριακό -- αλλά και να θέσει στη διάθεση των χωρών του ΟΑΣΕ τις εμπειρίες της.
Προσθέτει δε πως για πολύ χρόνο η Τουρκία περιμένει στο «κατώφλι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί γεωγραφικά να βρίσκεται αρκετά ανατολικά, πολιτικά όμως τοποθετείται στη Δύση και θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας, ο ίδιος ως Τούρκος μπορεί να λειτουργήσει (στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ) ως γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.
Αναφερόμενος στην επίσης υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ -- η οποία, διατηρώντας αυτή την υποψηφιότητά της τοποθετείται τώρα «προσωρινά» πρέσβης της Βιέννης στη Γαλλία -- ο Τούρκος διπλωμάτης διατείνεται στις συνεντεύξεις του πως η Αυστρία ως έδρα του ΟΑΣΕ δεν θα πρέπει να διεκδικεί ηγετικές θέσεις στον οργανισμό, από τον οποίο, όπως επισημαίνει, έχει επωφεληθεί σημαντικά, οικονομικά και πολιτικά.
Ο ίδιος καταφέρεται κατά της κ. Πλάσνικ τονίζοντας πως είναι γνωστό στην Τουρκία ότι αυτή μπλοκάρει την τουρκική ένταξη στην ΕΕ και τώρα επιδιώκει να μπλοκάρει έναν Τούρκο υποψήφιο σε έναν άλλο ευρωπαϊκό οργανισμό (τον ΟΑΣΕ) στον οποίο η χώρα του είναι ιδρυτικό μέλος, και πολλές χώρες ανατολικά της Βιέννης εκφράζουν ανησυχίες έχοντας την εντύπωση ότι οι κοινοτικές χώρες θέλουν να καταστήσουν τον ΟΑΣΕ προέκταση της ΕΕ.
Με τις τοποθετήσεις του ο Ερτσίν επιβεβαιώνει την άποψη που επικρατεί στη Βιέννη ότι πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει με πολλή δυναμικότητα, να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία φέρεται πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ.
Το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (από το οποίο προέρχεται η κ. Πλάσνικ), έχει προτείνει επίσημα την 54χρονη πρώην επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, του οποίου η θητεία λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο και για την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού απαιτείται η συναίνεση και των 56 χωρών-μελών του.
Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι στη Βιέννη θεωρούν πως το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ έχει την έδρα του στη Βιέννη, δεν μειώνει τις πιθανότητες εκλογής της Αυστριακής υποψήφιας και παραπέμπουν στην περίπτωση της Γαλλίας, η οποία επανειλημμένα έχει καλύψει με πολίτη της τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο γαλλικό Στρασβούργο.
Οι ίδιοι προσθέτουν, πως και ο Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, όπως και η έδρα του ΝΑΤΟ, το οποίο επίσης είχε ήδη Βέλγους ως Γενικούς Γραμματείς του.
Η Ούρσουλα Πλάσνικ, μετά την αποχώρησή της τον Δεκέμβριο του 2008 από το αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐστατο επί 4χρόνια -- αρχικά στην κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός της με το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γιεργκ Χάιντερ και αργότερα στο «μεγάλο συνασπισμό» Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος -- εργάζεται ως διπλωμάτης στο υπουργείο είναι συγχρόνως και βουλευτής, ενώ χθες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η τοποθέτησή της ως πρέσβης της Αυστρίας στη Γαλλία.