BACKGROUND

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ στους ηλεκτρονικούς απατεώνες

 

Εξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από σπείρες e-απατεώνων. Στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο οι συναλλαγές μέσω των ΑΤΜ όσο και μέσω του e-banking.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών «μπλοκάρουν» εν τη γενέσει τους ηλεκτρονικούς απατεώνες, πριν τα υποψήφια θύματα «τσιμπήσουν» το δόλωμα.

Το τελευταίο διάστημα οι πελάτες του e-banking βομβαρδίζονται με πλήθος μηνυμάτων μέσω Διαδικτύου για «πάγωμα» των καταθετικών λογαριασμών τους, που τα στέλνουν οι ηλεκτρονικές σπείρες, οι οποίες ταυτόχρονα προσπαθούν να αποσπάσουν τους μυστικούς κωδικούς για να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Τα τελευταία κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης είναι τα εξής:

Ηλεκτρονική σπείρα μπλόκαρε ΑΤΜ σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, τοποθετώντας μία λεπτή μεταλλική πλάκα στη σχισμή εξόδου των χαρτονομισμάτων, με αποτέλεσμα το μηχάνημα να μη βγάζει τα χρήματα που ζητούσε ο πελάτης. Ωστόσο, η συναλλαγή πραγματοποιούνταν κανονικά και ο πελάτης χρεωνόταν με το ποσό ανάληψης που είχε πληκτρολογήσει. Μόλις ο πελάτης έφευγε από το ΑΤΜ η σπείρα αφαιρούσε τη μεταλλική πλάκα και εισέπραττε το ποσό ανάληψης.

Αλλη ηλεκτρονική σπείρα είχε βάλει στο μάτι πελάτες μεγάλης τράπεζας και δρούσε ως εξής: Εστελνε e-mail στους πελάτες της τράπεζας, με το οποίο τους ζητούσε να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της χρεωστικής κάρτας τους, επειδή επρόκειτο να προχωρήσει στην αναβάθμισή τους. Αποστολέας του e-mail εμφανιζόταν να είναι συγκεκριμένη μεγάλη τράπεζα, που πράγματι προχωρεί στην αναβάθμιση των χρεωστικών καρτών της.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες συμβουλεύουν τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ποτέ να μην απαντούν σε e-mail που τους ζητούν προσωπικά δεδομένα, μυστικούς κωδικούς, ΡΙΝ κ.λπ. Ποτέ η τράπεζα δεν θα ζητήσει εμπιστευτικές πληροφορίες από τον πελάτη της χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ουδέποτε θα ζητήσει μυστικούς κωδικούς.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να απομνημονεύουν και να μη γράφουν πάνω στην κάρτα το ΡΙΝ.
Ημερησία