BACKGROUND

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Άνοιξε το... κουτί της Πανδώρας!
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές για να αποφύγουν ένα ακόμη πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, μετά τις σημερινές εκρήξεις στον αντιδραστήρα υπ΄ αριθμόν 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.
Οι πενήντα εναπομείναντες εργαζόμενοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν προσωρινά τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σήμερα (16/3), όταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν αιφνιδίως, σε μία εξέλιξη που σημαίνει ότι η πυρηνική κρίση κλιμακώνεται εκτός ελέγχου.
Λίγες ώρες πριν, ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο4, όπου χθες μία έκρηξη στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου προκάλεσε ρήγμα στο τοίχωμά της. Λευκός καπνός έβγαινε από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο4, ο οποίος ήταν εκτός λειτουργίας την Παρασκευή, όταν ο σεισμός και του τσουνάμι έπληξαν στις βορειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.
Οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν με εκσκαφείς δρόμο προς το κτίριο του αντιδραστήρα Νο4 για να επιτρέψουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων.
Θαλασσινό νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 1, 2 και 3 για την ψύξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν επίσης να ψύξουν τους αντιδραστήρες Νο5 και Νο6, στους οποίους το επίπεδο του ύδατος μειώνεται από χθες. Οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την πτήση των ελικοπτέρων που σχεδιάζεται να ρίξουν νερό στις εγκαταστάσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων.
Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι ράβδοι του καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο1 έχουν υποστεί ζημία κατά 70% και οι ράβδοι του Νο2 κατά 33%.
Οι τιμές της ραδιενέργειας στην περιοχή του Ιμπαράκι, βόρεια του Τόκιο, ανέβηκαν 300 φορές επάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμη σε επικίνδυνα επίπεδα.
Δεν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό πέραν της, ήδη ισχύουσας, ακτίνας των 30 χιλιομέτρων.
Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά, ωθώντας το ραδιενεργό νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Έκρηξη και στον αντιδραστήρα Νο2
Μία νέα έκρηξη σημειώθηκε στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, που βρίσκεται σε "κόκκινο συναγερμό" για πιθανό κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, μετά την καταστροφή του συστήματος ψύξης της καρδιάς των αντιδραστήρων, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.
Όπως ανέφερε το δίκτυο Νέα του Κιότο, στους αντιδραστήρες 1 και 3 έχουν ήδη σημειωθεί εκρήξεις και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ίδιο συνέβη και τα ξημερώματα της Τρίτης στον αντιδραστήρα 2 του ίδιου συγκροτήματος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αμέσως μετά τη νέα έκρηξη πυκνό σύννεφο ατμών εκτοξεύθηκε προς τον ουρανό της Φουκουσάμα, αφού από αυτήν καταστράφηκε η οροφή του σιλό του αντιδραστήρα 2.
Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τετραπλασιάστηκε η ραδιενέργεια
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν στο τετραπλάσιο, λίγο μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του συγκροτήματος, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του εργοστασίου.
Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8:30 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα, έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν πριν από τη νέα έκρηξη, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο.
Η έκρηξη κατέστρεψε την οροφή πάνω από το σιλό του αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου και πυκνό σύννεφο ατμών εκτοξεύθηκε προς τον ουρανό της Φουκουσάμα όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη σε τρείς από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, που υπέστησαν βαρύτατες βλάβες στο σύστημα ψύξης των πυρήνων, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και από το τσουνάμι, που προεκλήθη από τη δόνηση, στον Ειρηνικό ωκεανό.
Πάντως οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας παρουσιάζονται καθησυχαστικές, καθώς υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο περίπου, για να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, από την προσβολή ραδιενεργούς ακτινοβολίας, σε ανθρώπους.
Καταστράφηκε το περίβλημα του Νο2;
Η νέα έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσάμα, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 2, κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, επικαλούμενο αναφορές του υπεύθυνου του εργοστασίου, αμέσως μετά τη νέα έκρηξη, η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα, πράγμα που μαρτυρά πιθανή διαρροή υλικού.
Οι άνεμοι, την στιγμή που έκδηλώθηκε η έκρηξη, έπνεαν προς το νότο της χώρας, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα του κινδύνου, ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν πάνω από το Τόκιο.
Επιβεβαιώνει διαρροή ραδιενέργειας η Γαλλική Πρεσβεία
Η Γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης προειδοποιεί ότι, χαμηλού επίπεδου ραδιενεργή μόλυνση, που προέρχεται από τη διαρροή ραδιενεργών υλικών, που ακολούθησε τη νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσάμα, αναμένεται να φθάσει στην ατμόσφαιρα, πάνω από το Τόκιο, περίπου σε 10 ώρες.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιαπωνικό ιστότοπο της πρεσβείας, προτρέπει τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην πόλη, να παραμείνουν στις κατοικίες τους, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, να σφραγίσουν τα παράθυρα και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Η νέα έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσάμα, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 2, κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, επικαλούμενο αναφορές του υπεύθυνου του εργοστασίου, αμέσως μετά τη νέα έκρηξη, η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα, πράγμα που μαρτυρά πιθανή διαρροή υλικού.
Φωτιά και στον αντιδραστήρα Νο4
Φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα. ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.
Λίγο αργότερα η Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν "απευθείας" στην ατμόσφαιρα.
Οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ.
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.
Η IAEA ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές για την έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο2, η οποία σημειώθηκε στις 06:20 (τοπική ώρα).
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι, "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".
Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Πάντως ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Οι άνεμοι ακολουθούν πορεία νότιο-δυτική, γεγονός που συμπεριλαμβάνει στην ακτίνα πιθανής προσβολής και το Τόκιο. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι οι άνεμοι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Λίγη ώρα αργότερα ανιχνεύθηκαν "χαμηλά" επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα στην ατμόσφαιρα της ιαπωνικής πρωτεύουσας εντοπίστηκαν ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά.
Επίσης το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στη Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.
Κρούσματα ραδιενεργούς μόλυνσης ανησυχούν ΗΠΑ, Χόνγκ Κόνγκ και Ρωσία
Μέλη του πληρώματος του 7ου στόλου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τον σεισμό της Παρασκευής στην Ιαπωνία έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία και τα πλοία απομακρύνθηκαν από τα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Έλεγχοι σε τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από αποστολή κοντά στο Σεντάι της βόρειο-ανατολικής Ιαπωνίας έδειξαν "χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 17 μέλη των πληρωμάτων", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
"Το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν χαμηλό που εξαφανίστηκε όταν τα μέλη του πληρώματος πλύθηκαν με νερό και σαπούνι. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και δεν εντοπίστηκε νέα μόλυνση".
Επιπλέον αξιωματούχοι με ειδικές στολές πραγματοποίησαν ελέγχους για την πιθανότητα μόλυνσης με ραδιενέργεια σε δημοσιογράφους που επέστρεψαν από τις -πληγείσες από το σεισμό- περιοχές της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Χονγκ Κόνγκ.
Εικοσιτέσσερις δημοσιογράφοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις στο πυρηνικό της εργοστάσιο, υποβλήθηκαν σε ελέγχους όταν έφθασαν χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο έλεγχος για ραδιενέργεια έγινε από το Τμήμα Υγείας και την Υπηρεσία Νοσοκομείων κατόπιν αιτήματος των ίδιων των δημοσιογράφων μέσω των εργοδοτών τους.
Οι δημοσιογράφοι διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους επιβάτες κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και υποβλήθηκαν σε ελέγχους από αξιωματούχους που φορούσαν ολόσωμες ειδικές φόρμες, ειδικά γυαλιά και μάσκες. Οι υπόλοιποι επιβάτες δεν ελέγχθησαν.
Εκπρόσωπος της κυριότερης αεροπορικής εταιρίας του Χονγκ Κονγκ, Cathay Pacific, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι που ελέγχθησαν για ραδιενέργεια, είχαν φθάσει με τέσσερις διαφορετικές πτήσεις από το Τόκιο στο Χονγκ Κονγκ.
Και στη Ρωσία όμως έχει σημάνει συναγερμός, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές.
Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο - δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικρορέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν βοηθάει ο καιρός
Οι άνεμοι στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, στον οποίο σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας χαμηλού επιπέδου, θα πνέουν νότια ως αύριο, όταν η κατεύθυνσή τους θα αλλάξει προς την ενδοχώρα, δήλωσε αξιωματούχος μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Η κατεύθυνση των ανέμων αναμένεται να αλλάξει γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης. Αυτοί θα πνέουν αργά από τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια από τα ανατολικά, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
Ένας ανατολικός άνεμος μπορεί να φέρει τη ραδιενέργεια στο εσωτερικό της χώρας, μολονότι σπάνια διατηρείται η κατεύθυνση του ανέμου με τέτοια ταχύτητα.
Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι, τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία πραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο Tepco, βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο στη βορειοανατολική ακτή της χώρας.
Έξω από τον σταθμό έχει εντοπιστεί ραδιενέργεια, η οποία βρίσκεται ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για να υπάρξει φόβος ευρείας μόλυνσης θα πρέπει, σύμφωνα με ειδικούς, τα επίπεδά της να φτάσουν φτάσουν σε τιμές χίλιες φορές μεγαλύτερες από αυτές που είναι σήμερα.
Εξάλλου στην περιοχή αναμένεται να υπάρξει βροχόπτωση ή χιονόπτωση αργά αύριο, προσέθεσε ο αξιωματούχος.
Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η βροχή ή το χιόνι δεν θα έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλη διαρροή.
Απίθανο να εκραγεί και ο Νο2
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε σήμερα απίθανο το ενδεχόμενο να συμβεί μια μεγάλη έκρηξη στο επίπεδο του αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Ο εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο εκτιμά ότι στον αντιδραστήρα 2 δεν θα συμβεί μεγάλη έκρηξη λόγω συσσώρευσης υδρογόνου (όπως αυτές που συνέβησαν στα κτήρια που στεγάζουν τους αντιδραστήρες 1 και 3), επειδή το κτήριο όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας Νο2 έχει τρυπηθεί, δημιουργώντας οπές διαφυγής του υδρογόνου.
Εξερράγη και δεύτερος αντιδραστήρας στη Φουκουσίμα!
Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 και, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών, του σεισμού των 9 βαθμών που ισοπέδωσε την περιοχή.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Tepco, εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίσθηκαν από τις σημερινές εκρήξεις.
Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3, εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγάινει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.
Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.
Επίκειται έκρηξη και σ' άλλο αντιδραστήρα;
Το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
"Ο αντιδραστήρας Νο2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης", δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Σύμφωνα με το Jiji, η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ανοίγματα στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα No2, για τη μείωση της πίεσης και την αποφυγή έκρηξης του υδρογόνου που έχει συγκεντρωθεί.
Οι αντιδραστήρες Νο1 και Νο3 του πυρηνικού σταθμού υπέστησαν αντίστοιχες βλάβες, που προκάλεσαν εκρήξεις στα κτίρια που στεγάζουν τους δύο αντιδραστήρες.
Αρραγές το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο3
Η σημερινή έκρηξη υδρογόνου στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο.3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν προκάλεσε ζημία στο κέλυφος του αντιδραστήρα, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA).
Η IAEA ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές πυρηνικής ασφαλείας ότι ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα Νο. 3 παραμένει σε λειτουργία.
Το κλειδί για την αποφυγή πυρηνικής καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι να διασφαλισθεί ότι το παχύ κέλυφος γύρω από την καρδιά του αντιδραστήρα παραμένει ανέπαφο, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής.
Η σημερινή έκρηξη υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 3 ενίσχυσε τους φόβους για την κλιμάκωση της κρίσης, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι μία πυρηνική καταστροφή ανάλογη του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ μπορεί να αποφευχθεί.
Οσο τα τοιχώματα του κελύφους του αντιδραστήρα παραμένουν ανέπαφα, ακόμη και η τήξη του πυρηνικού καυσίμου δεν θα οδηγήσει σε σημαντική διαρροή επικίνδυνου ραδιενεργού νέφους στην ατμόσφαιρα.
"Από όσα γνωρίζω, το κέλυφος λειτουργεί όπως προβλέπεται. Διατηρεί τη ραδιενέργεια στο εσωτερικό και κρατά τα πάντα στο εσωτερικό, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη", δηλώνει ο Μάρεϊ Τζένεξ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.
"Αυτό που συμβαίνει δεν είναι σαν το Τσερνόμπιλ...στο Τσερνόμπιλ δεν υπήρχε κέλυφος. Όταν εξερράγη, απελευθέρωσε τα πάντα στην ατμόσφαιρα".
Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν έξω από τον σταθμό, αλλά πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτά τα επίπεδα πρέπει να πολλαπλασιασθούν επί χίλια πριν να είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες, σύμφωνα με ειδικούς.
Κάθε ημέρα που περνά χωρίς την απελευθέρωση σημαντικής ποσότητας ραδιενέργειας αυξάνει τις προοπτικές για θετική εξέλιξη. Οταν ο αντιδραστήρας διακόπτει τη λειτουργία του, υπάρχει μεγάλη ποσότητα εναπομείνασας θερμότητας που πρέπει να αποβληθεί, με κρίσιμο διάστημα τις πρώτες τέσσερις έως επτά ημέρες. Σύμφωνα με τον Μάρεϊ Τζένεξ, και αφού έχουν περάσει τρεις ημέρες από τον σεισμό, η Ιαπωνία "θα είναι OK , εάν περάσει ακόμη μία ημέρα χωρίς μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας.
Ορισμένες από τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα είναι εκτεθειμένες, κατά συνέπεια η αύξηση του επιπέδου του ύδατος γύρω από τις ράβδους είναι κρίσιμη και θα βοηθήσει στην ψύξη τους. Η άντληση θαλασσινού νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων είναι το ύστατο μέτρο, διότι μπορεί να αχρηστεύσει τον αντιδραστήρα, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Το κλειδί παραμένει να διατηρηθεί ανέπαφο το κέλυφος του αντιδραστήρα.
Η απελευθέρωση πλουτωνίου στον αντιδραστήρα Νο. 3 θα αποτελεί πραγματική ένδειξη προβλήματος, διότι είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί πλουτώνιο ως καύσιμο. Αυτό θα σημαίνει τήξη και διάρρηξη του περιβλήματος του καυσίμου, και ότι η τήξη (του πυρήνα) βρίσκεται σε εξέλιξη, λένε οι ειδικοί.
Ανάλογες ενδείξεις από τους δύο άλλους αντιδραστήρες θα ήταν η απελευθέρωση ουρανίου-235 ή ίσως καισίου. Καίσιο ανιχνεύθηκε το Σάββατο, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν χαμηλά. Το καίσιο που απελευθερώθηκε μπορεί να προέρχεται από μόλυνση οφειλόμενη σε παλιά προβλήματα καυσίμου και όχι σε τήξη του αντιδραστήρα.
Μία έκρηξη το εσωτερικό του αντιδραστήρα μπορεί να προκαλέσει ζημια στο περίβλημα, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Το κέλυφος είναι σχεδιασμένο για να διατηρεί το καύσιμο μετά την τήξη του σε χωριστά διαμερίσματα, γεγονός που θα επιτρέψει στην θερμοκρασία να μην αυξηθεί περαιτέρω.
Επιπρόσθετα σήματα προειδοποίησης θα ήταν η πλήρης εκκένωση της περιοχής του πυρηνικού σταθμού, καθώς και της περιοχής όπου φθάνει ο άνεμος από τον χώρο της καταστροφής.
Τραυματίες αλλά σώοι οι αγνοούμενοι του πυρηνικού σταθμού
Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα 3, στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νο1, βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.
Λίγο νωρίτερα η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο είχε ανακοινώσει πως έξι στρατιώτες και ένας πολίτης αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο υψηλότερο τμήμα του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.
Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι "πολύ μικρή"
Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου.
Σ' επικίνδυνα επίπεδα η ραδιενέργεια
"Πολύ υψηλή" δόση ραδιενέργειας εκλύθηκε στο περιβάλλον "ταυτόχρονα με την έκρηξη" στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, το πρωί του Σαββάτου, υποστηρίζει το γαλλικό Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN).
Κατά τη διάρκεια της έκρηξης η δόση της ραδιενέργειας έφτασε το 1 μιλισίβερτ την ώρα, σύμφωνα με το IRSN ενώ "η δόση από φυσικές πηγές ακτινοβολίας είναι 0,0001 μιλισίβερτ την ώρα".
Για το IRSN το 1 μιλισίβερτ την ώρα αντιστοιχεί σε "πολύ σημαντική έκλυση στο περιβάλλον".
Η γαλλική υπηρεσία επικαλείται πληροφορίες που έλαβε από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Τόκιο και προσθέτει ότι "είναι διαθέσιμες μέχρι τώρα μόνο λίγες μετρήσεις".
Δώδεκα ώρες μετά την έκρηξη, σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο, η δόση της ακτινοβολίας ανερχόταν στα 0,040 μιλισίβερτ την ώρα.
Το IRSN αναφέρει ότι όσον αφορά τον αντιδραστήρα 3 του Φουκουσίμα Νο1 (Νταϊίτσι), "νέες δόσεις ραδιενέργειας" καταγράφηκαν στο περιβάλλον λόγω της διακοπής της σταθερής πίεσης μέσα στο περίβλημα, μετά την έναρξη της τήξης του πυρήνα".
Για τους αντιδραστήρες 1, 2, 3 και 4 του Φουκουσίμα Νο2 (Νταΐνι) "φαίνεται ότι οι εγκαταστάσεις είναι επί του παρόντος χωρίς συστήματα ψύξης".
Στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάβα, στα βόρεια της Φουκουσίμα, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας τα οποία όμως "μπορεί να προέρχονται από τη διαρροή στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι".
Όσον αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι, στα βόρεια του Τόκιο, το IRSN επιβεβαιώνει ότι το σύστημα ψύξης παρουσίασε πρόβλημα αλλά το εφεδρικό "λειτουργεί κανονικά".
Η κατάσταση μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι "ανησυχητική" και δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί το σενάριο μίας πυρηνικής καταστροφής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Ερίκ Μπεσόν.
"Η κατάσταση είναι ανησυχητική", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. "Εχουμε ένας σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, αφού υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, αλλά δεν έχουμε μια καταστροφή", πρόσθεσε.
Αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται πλέον. "Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, σε καμία περίπτωση", είπε διευκρινίζοντας ότι η καταστροφή θα προέλθει "από την τήξη του αντιδραστήρα και κυρίως τη διάρρηξη του κελύφους που τον περιβάλλει".
Καμία ανησυχία στη Ρωσία για τη ραδιενέργεια
Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στη ρωσική Άπω Ανατολή είναι φυσιολογικά και ότι δεν υπάρχει λόγος εκκένωσης περιοχών, έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
"Σήμερα το πρωί το επίπεδο ραδιενέργειας στην περιφέρεια της Άπω Ανατολής είναι απολύτως φυσιολογικά", δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών Υπηρεσιών Υγείας, Γκενάντι Ονιστσένκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Έπειτα από την πρώτη έκρηξη στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για τον έλεγχο των σχεδίων και ετοιμότητα των υπηρεσιών αρωγής στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Το συμβάν κατατάχθηκε στη βαθμίδα 4 της κλίμακας 0 - 7 των πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, έναντι 5 για το συμβάν του Θρι Μάιλ Αιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 και 7 για το Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία.
Έλεγχος για ραδιενέργεια στα Ιαπωνικά προϊόντα
Στη Νότια Κορέα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία και ειδικά ο κίνδυνος από την διαρροή ραδιενέργειας.
Η Επιστημονική Επιτροπή συζήτησε τις πιθανές επιπτώσεις από τις εκρήξεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα, αν και μέχρι τώρα οι νοτιοκορεατικές αρμόδιες αρχές θεωρούν σχεδόν απίθανο να φτάσει η ραδιενέργεια στη χώρα. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρίσκεται 1.000 χλμ ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου.
Οι τρεις άλλες επιτροπές θα εξετάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στην Ιαπωνία, την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών εργοστασίων ατομικής ενέργειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού στις τοπικές βιομηχανίες.
Στο μεταξύ, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιεί ελέγχους σε εισαγόμενα ιαπωνικά προϊόντα για πιθανή μόλυνση από της ραδιενέργεια.
η αρμόδια κτηνιατρική αρχή της Σιγκαπούρης θα ελέγχει δείγματα από όλα τα προϊόντα ως προληπτικό μέτρο, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.Η ΑVA,