BACKGROUND

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Το θέμα των περικοπών στα επιδόματα ανεργίας που άνοιξε ο Όλι Ρεν, βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου Λάζλο Άντορ με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη...

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άντορ ερωτηθείς πόσοι είναι οι άνεργοι που θα μείνουν εκτός του επιδόματος ανεργίας στη χώρα μας και ποια κριτήρια θα πρέπει να τεθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την παροχή του, επέλεξε μία «διπλωματική» απάντηση, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο.

«Η γενική αρχή είναι ότι ακόμη και αν κάποια από τα επιδόματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ή να ευθυγραμμιστούν στον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βρει μία μέθοδο για να επιτύχει αυτό το σκοπό», σημείωσε.

«Είμαι σίγουρος ότι ο επίτροπος κύριος Ρεν έδωσε χθες τις πληροφορίες για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων», προσέθεσε.

Η κ. Κατσέλη από την πλευρά της είπε ότι «βρισκόμαστε στη μέση μίας μεγάλης μελέτης για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών μας. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας».

Σημειώνεται πως στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι θα υπάρξει περικοπή περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε κοινωνικά επιδόματα, άρα και στο επίδομα ανεργίας.

Την Πέμπτη ο κ. Ρεν προανήγγειλε την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή, ο κ. Ρεν είπε ότι για το 2012 το ποσό των 500 εκατομμυρίων θα προκύψει «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα».

Στην ατζέντα της συζήτησης της κ. Κατσέλη με τον κ. Άντορ βρέθηκαν οι πολιτικές εκείνες που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας και να αυξηθεί η απασχόληση.

Το υπουργείο συζήτησε με τον Ούγγρο επίτροπο το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ άκουσε την άποψη του επιτρόπου ότι δεν θα πρέπει να πέσει το βάρος της όποιας προσαρμογής της οικονομίας στους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτησή του ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι η κύρια αιτία της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί στη βάση των μισθών με την Ινδία και την Κίνα.

Πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόνισε, είναι η μείωση των επενδύσεων και η έλλειψη καινοτομίας.