BACKGROUND

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΟΙ FINANCIAL TIMES ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ως κίνηση που μπορεί να αποτρέψει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζουν οι Financial Times την έναρξη των διαδικασιών για τον πρώτο γύρο ιδιωτικοποιήσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Η εφημερίδα αναφέρεται στον ορισμό συμβούλων για το Ελευθέριος Βενιζέλος, το Ελληνικό και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων...

Οι Financial Times γράφουν ότι δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η εκκίνηση στον πρώτο γύρο του «φιλόδοξου» προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει η εφημερίδα, γίνονται και ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία που επιτρέπει αγορά ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις φιλοδοξούν να αποτρέψουν μία βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι μετά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να προσέλθει στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών λέγοντας ότι και σε αυτό το δύσκολο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων επιτυγχάνεται πρόοδος.
Παράλληλα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της κατά 15% με 18% ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2015 και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, η οποί δεν φαίνεται να έχει επανέλθει κρίνοντας από τις μη-βιώσιμες υψηλές αποδόσεις των ομολόγων της.