Η Standard & Poor's προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση την Πορτογαλία. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πέντε τραπεζών της χώρας, ενώ την ίδια ώρα τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ...
Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και προειδοποίησε για νέα υποβάθμιση, κατά μία βαθμίδα, της αξιολόγησης του πορτογαλικού δημοσίου μέσα στην εβδομάδα.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σε «BBB» από «A-», επικαλούμενη «την πολιτική αβεβαιότητα» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες.
Στο επίκεντρο η ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε και πάλι σε αγορά κρατικών ομολόγων το προηγούμενο επταήμερο, μετά από διάλειμμα τριών εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Δευτέρα.
Την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Παρασκευή, η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 432 εκατ. ευρώ. Από τον Μάιο του 2010 η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει αγορές ομολόγων ύψους 76,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με διαπραγματευτές ομολόγων, η ΕΚΤ αγόρασε πορτογαλικούς τίτλους στις 18 Μαρτίου, εν όψει δημοπρασίας που θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες.
Η ΕΚΤ συνηθίζει να παρεμβαίνει στις αγορές πριν τις δημοπρασίες, σε μία προσπάθεια να τονώσει τη ζήτηση για αυτές τις εκδόσεις.
Την Δευτέρα, το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 463 μονάδων βάσης και το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 7,94%, υψηλότερο επίπεδο από το 1997.
Στο διετές ομόλογο η απόδοση αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης στο 7,443% και στο πενταετές στο 8,707%, υψηλότερο επίπεδο από το 1999.
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, έχει μειώσει δραστικά τις αγορές ομολόγων, καθώς πιέζει τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για την κρίση χρέους.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αν η Πορτογαλία προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, η αγορά πορτογαλικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν έχει νόημα, εκτός και αν η κρίση χρέους μεταδοθεί σε Ισπανία και Ιταλία, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό.
Μέχρι να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, η ευρωτράπεζα μπορεί να συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα ώστε να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού, αν και μάλλον δεν θα θέλει να ξοδέψει αρκετά ώστε να αποτρέψει τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων.
Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αξίζει τον κόπο προκειμένου να μην εκτροχιασθεί η κατάσταση, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι η Πορτογαλία θα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωζώνης που ίσως προσφύγει στον μηχανισμό ευρωδιάσωσης.