BACKGROUND

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΣΤΑ 31 ΔΙΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕΧΡΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών, παρουσίασαν το 2010 καθυστέρηση στην αποπληρωμή της δόσης από 1 μέχρι 90 ημέρες, αποτυπώνοντας την ολοένα και αυξανόμενη δυσκολία...
των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν στο 13,4% των συνολικών χορηγήσεων των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, που κατέχουν τo 90% των δανείων της αγοράς. Επιπλέον, δάνεια 21,7 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηρισθεί «μη εξυπηρετούμενα» καθώς παρουσιάζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή άνω των 90 ημερών.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις των τεσσάρων, από τα 31 δισ. που εμφάνισαν πρόβλημα στην αποπληρωμή, περισσότερα από 10 δισ. ευρώ παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 30 ημερών, και δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να περιέλθουν σε καθεστώς μη εξυπηρετούμενων. Αν και η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες είναι σχετικά μικρή, 14,1% σε σχέση με το 2009, ωστόσο στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μη ενθαρρυντική εξέλιξη δεδομένου ότι το 2010 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς νοικοκυριά τα οποία δυσκολεύονταν, λόγω της οικονομικής κατάστασης, να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Μεγάλο μέρος των δανείων που εμφάνισαν καθυστέρηση από 1 ώς 90 ημέρες περιλαμβάνει δανειολήπτες που απλά αμέλησαν για μερικές ημέρες να πληρώσουν τη δόση τους και δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Απαισιόδοξα εμφανίζονται στελέχη τραπεζών για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων την εφετινή χρονιά, θεωρώντας την περαιτέρω αύξησή τους αναπόδραστη συνέπεια της ύφεσης και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Επιπλέον, πίεση δημιουργεί και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Η αύξηση του κόστους του χρήματος δυσκολεύει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζητούμενο. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε ανατίμηση του ευρώ επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε χώρες έκτος της Ζώνης του Ευρώ. Στο τέλος του 2010 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών ανήλθε στο 8,6% (ενοποιημένο επίπεδο), ωστόσο για το σύνολο της αγοράς οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 11%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 10% από 9% που ήταν στο τέλος Ιουλίου και 7,7% στο τέλος Δεκεμβρίου 2009. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξάνονται σταθερά το 2011 αλλά και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. «Αν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μέχρι το τέλος του έτους, τότε οι καθυστερήσεις θα ανέλθουν στο ζενίθ στα μέσα του 2012. Ωστόσο αν καθυστερήσουμε περαιτέρω στην υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών μεταρρυθμίσεων, τότε άμεσος είναι ο κίνδυνος η οικονομία να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω με απρόβλεπτες επιπτώσεις», υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας. Προειδοποιεί ότι ο χρόνος κυλά εναντίον μας και τονίζει ότι για την αντιστροφή της κατάστασης απαιτείται άμεση δράση με σαρωτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του μεγέθους του κράτους.