BACKGROUND

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ-"ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση κατά 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ προβλέπει για φέτος η Εθνική Τράπεζα, εξαιτίας των μέτρων αυστηρής λιτότητας, της μείωσης της κατανάλωσης και της υψηλής ανεργίας -η οποία, προβλέπει η τράπεζα, θα ξεπεράσει το 16% στο τέταρτο...
τρίμηνο του 2011.
 Η Εθνική αναμένει επίσης πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει φέτος στο 7,5%, από τα επίπεδα περί το 10,5% (υπό αναθεώρηση) του 2010. Την οικονομική κατάσταση θα επιβαρύνουν και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, που εκτιμάται ότι θα μείνουν πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι.
 Η βελτίωση των ελληνικών εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο του 2010, συνεχίζει η ΕΤΕ, δεν αρκούσε για να αντισταθμίσει το αρνητικό περιβάλλον, οδηγώντας σε ύφεση 6,6% το δ' τρίμηνο -που προβλέπεται πως θα είναι και το τρίμηνο...
με τη βαθύτερη ύφεση. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα παραμείνουν φέτος σε σταθερά θετική τροχιά.
 Ο πληθωρισμός το 2011 θα κυμανθεί στο 2,7%, έναντι του 4,7% το 2010, καθώς η εκτιμάται ότι η μείωση της κατανάλωσης θα αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.
 Η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η ιδιωτική κατανάλωση, που κατέγραψε σημαντική μείωση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα μειωθεί το 2011 κατά 4,6% αντανακλώντας την μείωση των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση της ανεργίας. Η κατανάλωση θα πληγεί επίσης από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς η ελληνική οικονομία -τονίζει η ΕΤΕ- παραμένει από τις πλέον «πετρελαϊκά εξαρτημένες» στην ΕΕ.
 Η ανεργία προβλέπεται να ξεπεράσει το 16%, αντανακλώντας την σημαντική μείωση στην εσωτερική ζήτηση, την μείωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και το πάγωμα των προσλήψεων και την μη ανανέωση των συμβάσεων στον δημόσιο τομέα.
 Η ΕΤΕ, τέλος, σημειώνει ως θετικές για την ελληνική οικονομία τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως μειώνουν σημαντικά το βάρος στο δημοσιονομικό μέτωπο.