BACKGROUND

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΖΗΤΑ “ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ”



Συζητήσεις για μία «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση, που προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, φαίνεται πως έχουν αρχίσει στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κουβέντα είναι «άτυπη», ωστόσο οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος του ελληνικού χρέους φαίνεται να έχουν αρχίσει εδώ και µερικούς µήνες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ότι το δεύτερο τρίµηνο του 2012 θα µας λείψουν 25 – 30 δισ. για κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων.
Καθώς η εικόνα στην Ευρώπη δεν βελτιώνεται, µε αποτέλεσµα τα σπρεντ να µην πέφτουν για να δανειστούµε από την αγορά, και ο Ευρωπαϊκός Βορράς δεν θέλει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από µια λύση του προβλήµατος του ελληνικού χρέους µε τρόπο «φιλικό προς την αγορά». Dηλαδή µε εθελοντική συµµετοχή όσων έχουν ελληνικά οµόλογα σε ένα πακέτο αλλαγής των όρων αποπληρωµής τους.
Τις επαφές φαίνεται ότι κάνουν, σε πολιτικό επίπεδο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και, σε τεχνικό επίπεδο, µια ολόκληρη οµάδα, ενώ εικόνα έχει και ο Λουκάς Παπαδήµος. Όλα αυτά είναι, βεβαίως, σε γνώση του πρωθυπουργού, καθώς αποτελεί συνείδηση στην Αθήνα ότι το να κοπεί ο γόρδιος δεσµός του χρέους συνιστά εθνική επιταγή.
Όσον αφορά στη στάση που τηρούν οι ξένοι, οι Γερµανοί θα ήθελαν λύση για το ελληνικό χρέος «χθες», ενώ οι Αµερικανοί είναι επιφυλακτικοί, φοβούµενοι τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονοµία, αλλά όχι αρνητικοί αν η προσέγγιση στο πρόβληµα γίνει σωστά. Το ?ΝΤ παρακολουθεί την κουβέντα, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρνει τη µεγαλύτερη αντίσταση, καθώς διαβλέπει ένα πιθανό ντόµινο στις χώρες του Νότου.
Πώς θα αντιµετωπισθεί το ελληνικό χρέος; Κανείς δεν θεωρεί ως λύση ένα «κούρεµα» των οµολόγων κατά 30%, αφού, σύµφωνα µε την ανάλυση των αριθµών, δεν βοηθάει πραγµατικά την Ελλάδα, ενώ τραυµατίζει την εµπιστοσύνη των αγορών.
Προκρίνεται, αντιθέτως, ως πρακτική και βιώσιµη λύση η επιµήκυνση των οµολόγων, δηλαδή η αποπληρωµή τους σε απώτερο χρόνο.
Ως προς το πότε μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο, εκτιμάται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε πριν τον Ιούνιο, όταν θα οριστικοποιηθεί το πακέτο βοήθειας προς την Πορτογαλία, ούτε πριν από τον Σεπτέµβριο όταν λήγει η θητεία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σίγουρα όµως πριν από το 2012, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι το έτος που θα πειραχτεί το κοντέρ του ελληνικού χρέους. Όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα προσέρχεται στον στίβο της αναδιάρθρωσης µε ένα σηµαντικό νοµικό πλεονέκτηµα. Σε ποσοστό 90% τα ελληνικά οµόλογα είναι σε ευρώ και διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο. Άρα η αναδιάρθρωση θα µπορούσε να γίνει διά νόµου. Απλώς δεν µπορεί να γίνει µε το στανιό.