Ο Θ. Πάγκαλος αρέσκεται στις «αιρετικές» δηλώσεις. ΤΙΣ έχει χρησιμοποιήσει άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολιτικού βίου του και έχει γίνει διαίτερα γνωστός γι’ αυτές στο παρελθόν.
ΤΙΣ έχει πληρώσει όμως και πολύ ακριβά ορισμένες από αυτές, που του ανέκοψαν σαφέστατα την πολιτική πορεία του προς την κορυφή (τότε που την ήθελε).
ΠΟΙΟΣ δεν θυμάται άραγε εκείνη την αναφορά, στο αμφιθέατρο Κρανιδιώτη, στη Γερμανία ως «γίγαντα με τα πήλινα πόδια», που δυσκόλεψε σοβαρά την κυβέρνηση Σημίτη. Ο κ. Πάγκαλος είχε βεβαίως σπεύσει να διαψεύσει τα λεγόμενα, αλλά ανεπιτυχώς, αφού στο ακροατήριό του ήταν εκπρόσωποι όλων των πρεσβειών στην Ελλάδα.
Ο ΙΔΙΟΣ τουλάχιστον δεν μπορεί να έχει ξεχάσει τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους είχε «στολίσει» στη Νέα Υόρκη την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, που τον πίεζε για μια τριμερή και δεσμευτική συνάντηση με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.
ΕΚΕΙΝΟΥΣ τους χαρακτηρισμούς η κ. Ολμπράιτ τούς ξεπλήρωσε στην υπόθεση Οτζαλάν και άνοιξε το δρόμο για την υπουργοποίηση του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών…
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ πλέον στην «κυβέρνηση του Μνημονίου», ο κ. Πάγκαλος επιχειρεί και πάλι με αιρετικές δηλώσεις να τουμπάρει τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες ήταν πάντα βασικό μέλος. Είναι άξιον απορίας γιατί ο κ. Πάγκαλος δεν περιέγραψε ποτέ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες την κατάσταση που και αυτός συνδημιούργησε με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί τώρα. (Η αλήθεια είναι ότι έκανε αναφορές, αλλά υπό τη μορφή ανεκδότων ή αστείων καταστάσεων…)
ΤΟ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι αν η Ν.Δ. πιάστηκε «από τα μαλλιά της» για να υψώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους της. (Σ.σ.: Στο κάτω κάτω της γραφής και αν καταγράφονται σωστά οι τάσεις στις σφυγμομετρήσεις, ένα αυξανόμενο ποσοστό πολιτών δείχνει ιδιαίτερα «βαριεστημένο» απέναντι και στα δύο μεγάλα κόμματα.)
ΤΟ πρόβλημα είναι ότι ο κ. Πάγκαλος, νυν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και από τους μακροβιότερους υπουργούς Εξωτερικών στη χώρα, στην ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη παρουσίασε αντιδιαμετρικά την κατάσταση στην Τουρκία και την Ελλάδα. Η Τουρκία σε πλήρη οικονομική άνθηση και αισιοδοξία, η Ελλάδα σε πλήρη οικονομική ύφεση και απαισιοδοξία.
ΟΧΙ πως δεν είναι αληθινή η κατάσταση αυτή. Ομως ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών -ιδιαίτερα υπερήφανος ο ίδιος για το βαθμό ευφυΐας του- δεν μπορεί να παραγνωρίζει το γεγονός ότι «η λυγισμένη» οικονομικά και ψυχολογικά χώρα του βρίσκεται σε πλήρη και βαριά διαπραγμάτευση για εθνικά θέματα με την «ανεβασμένη» Τουρκία. Σε μια διαπραγμάτευση, στην οποία πολλά θα κριθούν από τη διαχείριση ισχύος που κάθε μία χώρα διαθέτει συνολικώς.
ΩΡΕΣ ώρες θα νόμιζε κανείς ότι ο κ. Αντιπρόεδρος κάπου κατά βάθος περιφρονεί ή αντιστρατεύεται την ίδια την κυβέρνησή του…