Ρεπορτάζ: Χρήστος Μέγας
(απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Απολυμένοι χωρίς σύνταξη βρίσκονται πάνω από 110.000 άνθρωποι, οι οποίοι αναμένουν τις αποδοχές τους μέχρι και 3 έτη. Παράλληλα στα Ταμεία Πρόνοιας αναμένουν το εφάπαξ άλλοι 53.000. Τα στοιχεία αυτά των εργαζομένων στα...
ασφαλιστικά ταμεία περιγράφουν την εξαθλίωση στις «ουρές» για τη λήψη της σύνταξης και αποκαλύπτουν τις δύσκολες οικονομικά στιγμές που ζουν χιλιάδες πολίτες γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να... δουλεύουν με καρτέλες. Ενώ οι υπάλληλοί τους... απέδρασαν στη σύνταξη από τον φόβο των ανατροπών στο Ασφαλιστικό.
«Μέχρι 31/12/2010 παραιτήθηκαν από το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων 3.700 εργαζόμενοι, από τους οποίους 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονομικοί και 1.400 γιατροί. Το κύμα φυγής συνεχίζεται αμείωτο και τους πρώτους μήνες του 2011», σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Θανάση Τσιακανίκα.
Την ίδια στιγμή τα έσοδα του Ασφαλιστικού έχουν καταρρεύσει, ενώ μόνο το ΙΚΑ παρουσιάζει υστέρηση άνω του 16,5% το α' δίμηνο του έτους. Μάλιστα, λόγω της αύξησης της ανεργίας υπολογίζεται ότι τα Ταμεία χάνουν 4 δισ. ευρώ τον χρόνο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΓΑ που η εισφοροδιαφυγή είναι ιδιαίτερα υψηλή αγγίζοντας το 40%, που σημαίνει απώλεια εσόδων 750 εκατ. ευρώ ετησίως.
30% η εισφοροδιαφυγή
Παράλληλα, με πρόσχημα και την οικονομική ύφεση, οι επιχειρήσεις εισφοροαποφεύγουν. «Το ύψος της εισφοροδιαφυγής ως ποσοστό επί των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων το 2001 ήταν περίπου στο 15% με απώλειες για τα Ταμεία 2,8 δισ. ευρώ. Σήμερα η εισφοροδιαφυγή βρίσκεται περίπου στο 30% με απώλειες για τα Ταμεία πάνω από 9 δισ. ευρώ ετησίως». Στις απώλειες εσόδων που υπήρξαν από την περικοπή μισθών και συντάξεων αν προσθέσουμε μια μέση μείωση των αποδοχών κατά 6-7% το 2011 τότε θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες εσόδων για το ΙΚΑ περίπου 800 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ταυτόχρονα, οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων μόνο στο ΙΚΑ είναι περίπου 6 δισ. ευρώ (τα 550 εκατ. ευρώ τα οφείλει η Ολυμπιακή), στον ΟΑΕΕ περίπου 4 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ στους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΟΓΑ κ.λπ.), χωρίς σε αυτές τις οφειλές να έχουν συμπεριληφθεί τα πρόσθετα τέλη.
Και ενώ τα έσοδα καθεύδουν, αυξάνονται αλματωδώς οι δαπάνες υγείας. Από 190 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα το 2000, αυτή αυξήθηκε στα 682 ευρώ το 2008, δηλαδή έχουμε κατά κεφαλήν αύξηση 492 ευρώ σε 8 χρόνια, ενώ οι υπηρεσίες υγείας συνεχώς μειώνονται.
Οι εισφέροντες στα Ταμεία υφίστανται πρόσθετη ταλαιπωρία:
«Ουρές» για σύνταξη
**Το ΙΚΑ, για ασφαλισμένο μόνο σε αυτό, χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση 7-9 μήνες. Για ασφαλισμένο που υπάρχει αίτημα αναγνώρισης χορηγεί σύνταξη ύστερα από 9-12 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση ξεπερνάει τους 15 μήνες.
**Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη έπειτα από 7-9 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική η καθυστέρηση ξεπερνά τους 12 ή 15 μήνες.
**Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χορηγεί σύνταξη στους δημοσίους υπαλλήλους μετά 8 μήνες (στους 12 με διαδοχική).
**Ο ΟΓΑ με καθυστέρηση 5-6 μηνών, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση φτάνει τους 15 μήνες.
**Η απονομή σύνταξης του Ταμείου Νομικών γίνεται σε 3-4 μήνες.
**Στο ΤΣΜΕΔΕ σε 10 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στον φορέα και πάνω από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.
**Στο ΤΣΑΥ στους 12 μήνες και από 12-15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.
Στην επικουρική η καθυστέρηση πέραν του έτους είναι ο... κανόνας: Στο ΤΕΑΔΥ (Δημοσίου) απαιτούνται πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια. Στο Ταμείο σήμερα εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη. Στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) ο χρόνος απονομής είναι από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.
Τέλος, η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων δεν αρκεί ούτε για τις συντάξεις ορισμένων μηνών και υπολογίζεται (31/12/10) στα 26,513 δισ. ευρώ για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), «οι απώλειες σήμερα της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ», κυρίως από την απομείωση των ομολόγων και την πτώση του Χρηματιστηρίου, αλλά και τη ρευστοποίηση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου για την πληρωμή συντάξεων. *