Με όλες τις τιμές έκανε δεκτούς στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ χθες η βασίλισσα Ελισάβετ το προεδρικό ζεύγος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του έγιναν δεκτοί χθες το βράδυ από τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα στην κατοικία του...
αμερικανού πρεσβευτή στο Λονδίνο και το πρωί, αφού συνάντησαν για λίγα λεπτά τους νιόπαντρους, τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ και Κέιτ, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στους κήπους του παλατιού, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής και έγιναν δεκτοί από τη βασίλισσα.
Δώρο καρφίτσα για τη Μισέλ...
Οι Ομπάμα πρόσφεραν στη βασίλισσα συλλογή αναμνηστικών και φωτογραφιών από την επίσκεψη των γονιών της, το 1939, στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ δέχτηκαν μια συλλογή από τα βασιλικά αρχεία, η οποία περιλαμβάνει επιστολές ανάμεσα σε πρώην προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και άγγλους μονάρχες. Το δώρο προς την Μισέλ Ομπάμα ήταν μια καρφίτσα-αντίκα με τριαντάφυλλα από χρυσό και κοράλλι.
Κατά την ξενάγηση του προεδρικού ζεύγους των Ηνωμένων Πολιτειών στην συλλογή έργων τέχνης από τη βασίλισσα, ο Ομπάμα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια φωτογραφία του HMS Resolute, του πλοίου του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Από το πλοίο αυτό προέρχονταν τα ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός γραφείου το οποίο και δώρισε η βασίλισσα Βικτώρια στην Αμερική. Έκτοτε, σε αυτό κάθισαν οι περισσότεροι αμερικανοί πρόεδροι, όπως και ο Ομπάμα, στο Οβάλ Γραφείο. «Είναι το γραφείο μου», ακούστηκε να λέει με ενθουσιασμό ο Μπαράκ Ομπάμα, όταν το είδε.
Έπαιξαν επιτραπέζιο τένις Ομπάμα και Κάμερον
Ο αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του επισκέφτηκαν στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη σύζυγό του ενώ, λίγο αργότερα, οι δύο ηγέτες, επισκέφτηκαν ένα σχολείο, σήκωσαν τα μανίκια κι έπαιξαν επιτραπέζιο τένις με δυο μαθητές. Ποιός κέρδισε πάντως, δεν έγινε γνωστό.
Σε κοινό άρθρο τους, που δημοσιεύεται σήμερα στους Times, Ομπάμα και Κάμερον επισημαίνουν πως οι παραδοσιακά στενοί δεσμοί ανάμεσα στις χώρες τους είναι σημαντικοί «για εμάς, αλλά και τον κόσμο». Στο άρθρο υπογραμμίζεται η στενή συνεργασία Βρετανίας και ΗΠΑ σε θέματα όπως η Λιβύη και το Αφγανιστάν, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
«Δεν θα μείνουμε θεατές»
Οι δύο ηγέτες εκφράζουν επίσης την υποστήριξή τους στα αντικαθεστωτικά κινήματα στον αραβικό κόσμο. «Δεν θα παραμείνουμε θεατές όσο οι επιθυμίες (των λαών αυτών) συντρίβονται από τις βόμβες, τις σφαίρες και τους όλμους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε βία, όμως όταν πρόκειται για τα συμφέροντα και τις αξίες μας, γνωρίζουμε πως έχουμε την ευθύνη να δράσουμε...Θα στηρίξουμε αυτούς που θέλουν να φέρουν φως στο σκοτάδι, που αναζητούν την ελευθερία και όχι την καταπίεση, θα βοηθήσουμε αυτούς που θέτουν τους θεμέλιους λίθους της δημοκρατίας», καταλήγουν Ομπάμα και Κάμερον.