- Γνωρίζει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ μπλόφας και ολέθρου ο κ. Παπανδρέου;
Μετά το φιάσκο της Παρασκευής, με την πολύωρη παραλυσία της κυβέρνησης απέναντι στα καταστροφολογικά δημοσιεύματα του “Spiegel”, είδαμε χθες να εμφανίζεται σε διάφορες ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου -ακόμα κι εδώ στο antinews, ως γνώμες σχολιαστών- η πληροφορία ότι ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται να προκηρύξει εκλογές για τον Ιούνιο, σκοπεύοντας να θέσει στο λαό το δίλημμα “ή νέο, ακόμα σκληρότερο μνημόνιο και παραμονή στην ευρωζώνη, ή επιστροφή στη δραχμή“. Με ανομολόγητο στόχο, προφανώς, να επιχειρήσει να σύρει στο δίλημμα αυτό τον Αντώνη Σαμαρά και να εξουδετερώσει τη επιχειρηματολογία του για μια άλλη πολιτική εξόδου από την κρίση.
Δεν ξέρω αν η πληροφορία “διοχετεύεται” τεχνηέντως από πρόσωπα που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, αλλά σίγουρα κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κ. Παπανδρέου πως μια τέτοια κίνηση όχι μόνο θα συνιστούσε Βατερλώ για τον ίδιο και θα γκρέμιζε αυτοστιγμεί την (υπηρεσιακή) κυβέρνησή του νωρίτερα από την ώρα της, αλλά επιπλέον θα τίναζε άμεσα στον αέρα τα όποια απομεινάρια της εθνικής οικονομίας.
Και αυτό διότι, πέραν του σαθρού χαρακτήρα αυτού του διλήμματος -αφού δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο ότι θα ήταν λίγοι όσοι θα προτιμούσαν επιστροφή στη δραχμή, αντί των αδιέξοδων μνημονίων που το μόνο που “πετυχαίνουν” είναι, δοκιμασμένα και αποδεδειγμένα, η διαρκής εξαθλίωση του λαού-, και μόνο η θέση ενός τέτοιου διλήμματος εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα προκαλούσε, την επόμενη κιόλας μέρα, κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών αφού ουδείς εχέφρων άνθρωπος θα άφηνε πλέον εκεί τις όποιες καταθέσεις του, έρμαιο του όποιου εκλογικού αποτελέσματος (όπως θα το έθετε ο πρωθυπουργός).
Μπορεί λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου να νομίζει ότι έχει… καλομάθει από τις περυσινές δημοτικές εκλογές, αλλά δεν είναι όλοι οι εκβιασμοί αποτελεσματικοί. Και όταν το διακύβευμα είναι η οικονομία, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ μπλόφας και ολέθρου είναι σχεδόν αδιόρατη.