BACKGROUND

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ρεπορτάζ : Ελεθερία Αρλαπάνου
(από την Ημερησία)
Πολλαπλό χτύπημα στην ελληνική οικονομία επεφύλασσαν χθες οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης εντείνοντας ασφυκτικά τις πιέσεις προς την Ε.Ε. να βρεθεί βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό ντόμινο στην...
ευρωπεριφέρεια. Νωρίς το μεσημέρι η Standard & Poor's υποβάθμισε την οικονομία, «βυθίζοντας» την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων κατά δύο βαθμίδες στο Β από ΒΒ ? και απείλησε με νέα υποβάθμιση εντός τριών μηνών, προειδοποιώντας παράλληλα πως τελικά ίσως απαιτηθεί «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε πως η αξιολόγηση δεν στηρίχθηκε σε κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Διάψευση

Λίγες ώρες αργότερα η Moody's ανακοίνωσε πως θέτει την αξιολόγηση της Ελλάδας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση -κατά πολλές βαθμίδες- με επίκεντρο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη βαρύτητα που είχαν για την απόφασή του, διάφορα «πισωγυρίσματα» και εμπόδια στην υλοποίηση του Μνημονίου. Σε θρίλερ εξελίχθηκε χθες και το τι θα πράξει η Fitch: Οι φήμες για υποβάθμιση και από τη Fitch ξεκίνησαν από report γερμανικής εφημερίδας το οποίο επικαλέστηκε το Reuters και σύμφωνα με το οποίο επίκειται υποβάθμιση και από τη C.
Λίγη ώρα αργότερα, αναλυτής της Fitch, ο κ. C. Pryce δήλωνε πως επίκειται ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε αργά το απόγευμα. Oπως διευκρινίστηκε ο οίκος διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση της Ελλάδας, στο ΒΒ+ με αρνητική προοπτική τονίζοντας πως «ο οίκος δεν σχολιάζει τη σπέκουλα στην αγορά» αποφεύγοντας πάντως να διαψεύσει πως θα υποβαθμίσει και αυτός την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη S&P:
Η νέα υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη αίσθηση στην αγορά ότι θα επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του χρέους των 80 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. Oπως επισημαίνει είναι πιθανό στο πλαίσιο αυτό να ζητηθεί και από τους ιδιώτες επενδυτές να προβούν σε «αναλογική μεταχείριση» (comparability of treatment). Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί για τον οίκο με μία «επιλεκτική χρεοκοπία» καθώς ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει το βάρος που του αναλογεί σε μια «προβληματική συναλλαγή». Σημειώνει δε πως ακόμη και εάν η «αναδιάρθρωση» δεν αγγίξει τον ιδιωτικό τομέα θα σηματοδοτήσει επιδείνωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας.
«Για την τρόικα είναι πλέον ξεκάθαρο πως είναι δύσκολη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για έκδοση τίτλων μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, και μπορεί να δουν μια αναδιάρθρωση του συνόλου του χρέους ως τη βέλτιστη λύση».
«Οι προβλέψεις μας δείχνουν πως μια μείωση κεφαλαίου κατά 50% ή περισσότερο θα μπορούσε τελικά να απαιτηθεί» για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, με δεδομένες τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση θα αναθεωρηθεί εντός τριών μηνών. Αν στο διάστημα αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι εξαιρέσουν τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ προχωρήσουν σε επιμήκυνση του υπόλοιπου χρέους, ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να σταθεροποιηθεί. Αν ο κίνδυνος μιας «προβληματικής συναλλαγής» με τους ιδιώτες εκτιμηθεί πως είναι αυξημένος τότε θα έχουμε νέα υποβάθμιση.
Σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση η S&P υποστήριξε πως δεν προβλέπεται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ καθώς κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για την Ε.Ε. και θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο από νομική άποψη, εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια εντός των επόμενων δύο ετών, ενώ υποστηρίζει πως ενδεχόμενη επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων από Ε.Ε. / ΔΝΤ δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα.
Moody's
Υποβάθμιση προαναγγέλλει επί της ουσίας και η Moody's. Ξεκινώντας αναθεώρηση της αξιολόγησής της λέει σε χθεσινή ανακοίνωση, πως ίσως η οικονομία υποβαθμιστεί κατά πολλές βαθμίδες εάν από την έρευνά της συμπεράνει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μη διατηρησιμότητας στο ελληνικό χρέος και εκτιμήσει πως είναι αυξημένες.
Η αναθεώρηση αποφασίστηκε εξαιτίας:
Της ανοδικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος
Της αυξημένης αβεβαιότητας για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους σε ένα πλαίσιο καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων
Ανησυχία για το ενδεχόμενο ασθενέστερης ανάκαμψης αργότερα απ΄ ότι αναμένεται.
Σύμφωνα με τη Moody's το Μνημόνιο παραμένει ιδιαίτερα φιλόδοξο για να υλοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί ήδη, ενώ τονίζει πως ενδεχόμενη αυστηροποίηση της λιτότητας στην Ελλάδα θα υπονομεύσει την πολιτική στήριξη στο πρόγραμμα. Οπως ξεκαθαρίζει κάνοντας την αναθεώρηση της αξιολόγησης θα:
Επικεντρώσει στα κόστη και τα πλεονεκτήματα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Τεστάρει το κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο εκτός του ότι θα μειώσει το χρέος θα αποτελέσει για το διεθνή οίκο ένα ισχυρό σήμα για την ικανότητα και την πρόθεση της κυβέρνησης να υπερβεί σοβαρές θεσμικές και πολιτικές προκλήσεις.