BACKGROUND

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η «ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ» ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΟΥ SPIEGEL

 
H άλλη πλευρά του απίστευτου δημοσιεύματος


Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά - έστω και με 75 λεπτά καθυστέρηση μετά την ανάρτησή του – το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του γνωστού γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για “προβοκάτσια” και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που το σενάριο περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη με επιστροφή στη δραχμή παρέπεμπε και σε μία μυστηριώδη μελέτη που περιλαμβάνει υπολογισμούς που ...
οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Τι δείχνει μια δεύτερη ανάγνωση του δημοσιεύματος;

Το Spiegel On Line υποστηρίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από το να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

“Θα πάρει μαζί του στην σύνοδο του Λουξεμβούργου ένα εσωτερικό σημείωμα που έχουν ετοιμάζει οι ειδικοί του υπουργείου του η οποία προειδοποιεί για τις πιθανές τρομερές συνέπειες εάν η Αθήνα εγκαταλείψει το ευρώ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

“Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμηση του νέου (ελληνικού) εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ”, σημειώνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νόμισμα (Σ.Σ: εννοεί τη δραχμή) θα έχανε σχεδόν το 50% της αξίας του, κάτι που θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το επιτελείου του κυρίου Σόιμπλε υπολόγισε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί στο 200% επί του ΑΕΠ μετά από μια τέτοια υποτίμηση.

Χρεοκοπία!

«Μια αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπόφευκτη», προειδοποιούν οι Γερμανοί ειδικοί στην έκθεσή του. Με άλλα λόγια: η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

“Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον θα ήταν νομικά εφικτό, πιθανό, για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Ειδικοί περί τα νομικά πιστεύουν ότι θα ήταν επίσης αναγκαίο για τη χώρα να διαχωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, προκειμένου να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Την ίδια ώρα παραμένει και το ερώτημα κατά πόσον τα άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αρνούντο να αποδεχθούν μιαν απόφαση της κυβέρνησης της Αθήνας για μονομερή έξοδο από την Ευρωζώνη”, τονίζει το Spiegel.

Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, είναι πως ένα τέτοιο μέτρο (Σ.Σ: εννοεί μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ) θα είναι καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η νομισματική μετατροπή θα οδηγούσε σε εκτόξευση – πτήση του κεφαλαίου», γράφουν οι ειδικοί του γερμανικού υπουργείου. «Και η Ελλάδα θα εξαναγκαζόταν να υιοθετήσει περιορισμούς στην μεταφορά κεφαλαίων για να εμποδίσει την μεταφορά κεφαλαίων εκτός χώρας». Αυτό «δεν συνάδει με τις θεμελιώσεις ελευθερίες που ισχύουν στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά», συνεχίζει η έκθεση των Γερμανών. Επιπρόσθετα, η χώρα (Ελλάδα) θα αποκοπεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Συν τοις άλλοις, η αποχώρηση μιας χώρας από το κοινό νόμισμα θα «προκαλούσε σοβαρή ζημία στην ίδια τη λειτουργία της Ευρωζώνης», συνεχίζει η εσωτερική έκθεση των Γερμανών. Οι διεθνείς επενδυτές θα εξαναγκάζονταν να λάβουν πλέον υπόψιν τους την πιθανότητα να αποσυρθούν μελλοντικά και άλλα μέλη της Ευρωζώνης. «Αυτό θα ήταν μια μεταδοτική ασθένεια, μια μετάσταση της κρίσης στην Ευρωζώνη».

Οι τράπεζες σε κίνδυνο

Πέραν αυτών, εάν η Αθήνα γυρίσει την πλάτη της στο κοινό νόμισμα, αυτό θα σημάνει σοβαρές επιπλοκές για τον ήδη προβληματικό τραπεζικό κάδο, ιδίως τον ελληνικό. Η αλλαγή νομίσματος «θα κατανάλωνε ολόκληρη την κεφαλαιακή βάση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος και οι τράπεζες της χώρας θα καθίσταντο απότομα αφερέγγυες». Αλλά και οι εκτός Ελλάδος τράπεζες θα υπέφεραν. «Πιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες θα έρχονταν αντιμέτωπες με σημαντικές απώλειες στα ήδη σημαντικά χρέη – ελλείμματά τους».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ένιωθε επίσης τις επιπτώσεις. Η τράπεζα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, θα εξαναγκαζόταν να «διαγράψει ένα σημαντικό ποσοστό των αξιώσεών της». Κι αυτό γιατί πέραν της έκθεσής της στις τράπεζες, η ΕΚΤ ελέγχει επίσης ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία έχει αγοράσει τους προηγούμενους μήνες. Οι επιτελείς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν την έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ. Δοθέντος του γεγονότος πως η Γερμανία ελέγχει το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ, θα είναι και η χώρα που θα υποχρεωθεί να «αντέξει» το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας.

Συνοπτικά, μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μια συνεπακόλουθη εθνική χρεοκοπία της, θα ήταν ιδιαιτέρως ακριβή για τις χώρες της Ευρωζώνης και τους φορολογούμενους πολίτες τους. Τα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ ήδη έχουν δεσμεύσει 110 δισ. ευρώ ως βοήθεια προς την Αθήνα, με τα μισά περίπου από αυτά τα κεφάλαια να έχουν ήδη αποπληρωθεί.

«Εάν η χώρα καταστεί αφερέγγυα», γράφει το εσωτερικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου, «οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να απαρνηθούν ένα μέρος των αξιώσεών τους», κατέληγε το επίμαχο δημοσίευμα.