BACKGROUND

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Ρεπορτάζ : Ν. Θεοδωρόπουλος
(από το Έθνος)
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναστέλλεται η εφαρμογή του "πόθεν έσχες" μέχρι το 2013 για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) και αναζητούνται πρόσθετα κίνητρα...
για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

"Ξαναγράφονται" οι φορολογικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μετά τις εντάσεις στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας και τις έντονες αντιδράσεις που εξέφρασαν χθες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, "αγριεύουν" τα τεκμήρια διαβίωσης, αναστέλλεται η εφαρμογή του "πόθεν έσχες" τουλάχιστον μέχρι το 2013 για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική), και αναζητούνται πρόσθετα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Οσον αφορά την πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ορίου, η εναλλακτική λύση που ρίχνει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% για ετήσια εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ. Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει το θέμα της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, καθώς θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της τιμής της θέρμανσης. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα υποβάλει στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο εισήγηση για την αποδοτικότητα όλων των εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Το βέβαιο είναι ότι τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα για το τρέχον έτος θα πρέπει να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ και μαζί με τις περικοπές δαπανών να πιαστεί ο στόχος των 6,4 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στα μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: "Πάγωμα" των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2012. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα αυξάνονταν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Υπάρχει πρόταση να παραμείνουν στα παρόντα επίπεδα και την επόμενη χρονιά. Αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης (σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα, ακίνητα κ.ά.). Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης. Παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων όπως: Μηδενική φορολόγηση των κεφαλαίων που θα επαναπατρισθούν. Υποχρεωτική επένδυση του 10-20% του εισαγομένου ποσού. Σύνδεση των κινήτρων επαναπατρισμού με την αύξηση των θέσεων εργασίας όταν πρόκειται για επιχειρήσεις. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης από τον Σεπτέμβριο. Αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας κατά 10% με 20%. Μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στις 100.000 ευρώ.


Αν δεν προχωρήσει η μείωση του αφορολογήτου Eισφορά 3% για εισοδήματα πάνω από 6.000 € Μπρος μείωση του αφορολόγητου ορίου και πίσω... έκτακτη εισφορά. Μεταξύ των λύσεων αυτών θα επιλέξει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα φετινά φορολογικά έσοδα, επιβαρύνοντας κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς. Αν δεν προχωρήσει η μείωση του αφορολογήτου τότε θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά ύψους 3% για εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ. Επιπρόσθετα έχει κατατεθεί και πρόταση για εισφορά με κλιμακούμενο συντελεστή. Για το θέμα του αφορολόγητου ορίου το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ με θέσπιση κατώτατου φορολογικού συντελεστή 10%. Με αυτό το μοντέλο η ετήσια επιβάρυνση μπορεί να φθάσει και τα 400 ευρώ. Η δεύτερη αφορά μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 10.000 ευρώ και δημιουργία ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή της τάξης του 18%. Με αυτήν τη ρύθμιση η πρόσθετη επιβάρυνση ανέρχεται μέχρι τα 720 ευρώ τον χρόνο.


Η μείωση του ορίου και στις δύο περιπτώσεις θα ισχύσει για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και πιθανότατα συνταξιούχους κάτω των 65 ετών. Εναλλακτική Αν τώρα το Υπουργικό δεν υιοθετήσει μία από τις παραπάνω προτάσεις, η εναλλακτική λύση σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 3% για εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, η εισφορά θα φέρει εφέτος στα δημόσια ταμεία περί τα 2,4 δισ. ευρώ, ποσό κατά 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο από την αναμενόμενη απόδοση του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου για φέτος αλλά και του χρόνου. Βέβαια το πρόβλημα είναι πως η εισφορά είναι προσωρινό μέτρο και η τρόικα επιμένει σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Κώστας Τσαχάκης ktsahakis@pegasus.gr Xωρίς πόθεν έσχες Ελπίδες στην κτηματαγορά για επανεκκίνηση της οικοδομής Ελπίδες για επανεκκίνηση της οικοδομής και γενικότερα της ελληνικής Οικονομίας δίνουν η κατάργηση του "πόθεν έσχες" στην αγορά ακινήτου και το "πάγωμα" των αντικειμενικών αξιών από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στελέχη της αγοράς καλωσόρισαν την απόφαση της κυβέρνησης και λένε ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για κάποιον που διαθέτει κεφάλαια και επιθυμεί να τα διοχετεύσει στην αγορά οικοπέδου, στην ανέγερση οικοδομής και στην απόκτηση ακινήτου, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί για το πού βρήκε τα χρήματα.


 Ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, είπε στο "Εθνος" ότι η κατάργηση του "πόθεν έσχες" θα λύσει το πρόβλημα ανεργίας για 1 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν από την οικοδομή. Πρόσθεσε ότι η κατάργησή του ήταν πάγιο αίτημα της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων και αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την ελληνική Οικονομία και το κράτος, που θα εισπράξει έσοδα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία μπορεί να αποδώσει καρπούς αν γίνει σωστά και μεθοδικά. Αντίθετα, ο κ. Νίκος Μανομενίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, εκτιμά ότι το μέτρα δεν θα αποδώσουν, διότι η αγορά έχει πρόβλημα ρευστότητας, η οποία μπορεί να βελτιωθεί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ οι μεταβιβάσεις θα πρέπει να γίνουν με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.