BACKGROUND

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ - ΣΟΚ ΜΕ ΤΡΙΠΛΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτκής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC", διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook negative). Ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας...
 σε "C".
Αναπτύσοοντας το αιτιολογικό της αξιολόγησης, η S&P σημειώνει ότι "οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους η οποία να καλύπτει τα κριτήρια μας για τον ορισμό της πτώχευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες" και επισημαίνει ότι "οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας".
Επιπλέον εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70%.
Σύμφωνα με τον οίκο, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 ή ακόμα περισσότερο. Υποστηρίζει ότι χώρα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014, προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.
Κατά τη γνώμη μας, συμπληρώνει η S&P, υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος που σχεδιάζει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η απάντηση του υπουργείου
Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor's γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.
Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.