BACKGROUND

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΜΟΛΙΣ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΦΕΤΟΣ

Σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Adoc, μόλις το 20% των Ιταλών πρόκειται να πάει φέτος διακοπές. Οι αυξήσεις των τιμών για κάθε οικογένεια σε ό,τι αφορά την διατροφή και το κατάλυμα θα αγγίξουν...
τα διακόσια ευρώ.

Η οικονομική κρίση και οι αυξήσεις, σύμφωνα με την Adoc, πρόκειται να κρατήσουν τους ιταλούς μακριά από τα τουριστικά θέρετρα: τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κοστίζουν 70% περισσότερο από ό,τι πέρυσι, τα αεροπορικά 25%, ενώ οι τιμές των σιδηροδρομικών συνδέσεων σημείωσαν άνοδο 7%.

Το 39% όσων θα εγκαταλείψουν τις πόλεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα επιλέξει διακοπές χαμηλού κόστους (low cost) και το 11% θα τις πληρώσει "με δόσεις". Έξι στους δέκα "ταξιδευτές" δεν πρόκειται να υπερβούν την μία εβδομάδα χαλάρωσης, ενώ μόνο το 1% θα μπορέσει να κάνει δώρο στον εαυτό του έναν ολόκληρο μήνα διακοπών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής ένωσης καταναλωτών, διαδίδεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο της «ανταλλαγής σαλονιού»: οικογένειες που μπορούν να διαθέσουν ένα κρεβάτι --έστω και ένα ντιβάνι στο σαλόνι τους-- έρχονται σε επαφή μέσω Διαδικτύου και φιλοξενούν τουρίστες σε πολύ χαμηλές τιμές ή και εντελώς δωρεάν, βάσει του κανόνα της αμοιβαιότητας και της ανταλλαγής.

Ο πρόεδρος του Adoc, Κάρλο Πιέρι, δηλώνει ότι «το φετινό θα είναι ένα μαύρο καλοκαίρι για τον ιταλικό τουρισμό αφού και η πλειοψηφία όσων αποφασίσει να τηρήσει την παράδοση των διακοπών δεν πρόκειται να ξοδέψει πάνω από επτακόσια ευρώ».