BACKGROUND

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ



“…δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια στροφή στις συνομιλίες για το όνομα

Aυτή η δήλωση ανήκει στον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ, έγινε κατά τη διάσκεψη «Croatia Summit» και προφανώς αναφέρεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Yπενθυμίζουμε ότι η Σλοβενία είναι χώρα της Ε.Ε. , άρα εταίρος, υποτίθεται της Ελλάδος, οπότε τέτοιες δηλώσεις είναι δεοντολογικά άκομψες και διπλωματικά απαράδεκτες.
Ωστοσο, δεν παύουν να είναι ενδεικτικές της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί για την πατρίδα μας.
Η Ελλάδα, λόγω της κρίσης, είναι ευάλωτη σε πιέσεις και δεν αποκλείεται «φίλοι και σύμμαχοι» να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία για να επισπεύσουν επώδυνες λύσεις στα εθνικά μας θέματα.
Εκός από τη δήλωσε Πάχορ, έχουμε και άλλες ενέργειες που δείχνουν ότι επιταχύνονται εξελίξεις.
Ο κ. Νταβούτογλου, …βιάζεται και αυτός.
Από τα κατεχόμενα δήλωσε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οπότε η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο αρμόδιος για την ενέργεια Υφυπουργός κ. Μανιάτης, μετά από διαχρονικές καθυστερήσεις, σπεύδει να προχωρήσει τα ζητήματα σχετικά με την έρευνα και την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο, μεταβαίνει για συνομιλίες με το Ισραήλ και τα ενεργειακά θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.
Και μέσα σ’ αυτό σκηνικό έρχεται αιφνιδίως στην Αθήνα και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον! Ετσι ξαφνικά; Συνήθως, οι επισκέψεις αυτού του επιπέδου απαιτούν μεγάλο χρόνο προετοιμασίας. Ποια θέματα ωρίμασαν ξαφνικά; Γιατί δεν νομίζουμε να έρχεται, προερχόμενη μάλιστα από την Τουρκία, για να συζητήσει την …οικονομική κρίση;
Πολύ φοβούμαι ότι κάτι ετοιμάζεται στο παρασκήνιο. Θα το επαναλάβω, ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία, η πατρίδα μας είναι ευάλωτη σε πιέσεις, άρα όποιες λύσεις και να προταθούν στα εθνικά μας θέματα θα είναι επώδυνες. Αν δε κάποιοι σκέφτονται ή επιχειρήσουν να συνδυάσουν την οικονομική βοήθεια, με «διάθεση συμβιβασμού» εκ μέρους μας στα εθνικά ζητήματα με τους γείτονες, τότε η κυβέρνηση έχει υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό να καταγγείλει τον ωμό εκβιασμό, αυτοστιγμή.
Τέλος, απορία προκαλεί το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αμφότεροι προσωπικοί και πολιτικοί φίλοι του Πρωθυπουργού, δεν συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή.
Προφανώς, ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να χειρίζεται τα θέματα αυτά προσωπικά με τον πολύ στενό πυρήνα των συνεργατών του.
Και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες υποψίες . Και ανησυχίες θα προσέθετα…