BACKGROUND

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ : ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ


  • Κρύβει η κυβέρνηση το πόσα λεφτά θα πάρουν Paribas, Deutsche Bank, HSBC και η... γνωστή μας Lazard για την επαναγορά ύψους 135 δισ.!
  • Είπαμε «ναι» σε εμπράγματες εγγυήσεις!
Αρχίζει το πάρτυ...
Ο χορός των εκατομμυρίων.
Με αδιαφανείς διαδικασίες.
Απόλυτο σκοτάδι.
Με το πρόσχημα των ταχύτατων διαπραγματεύσεων...
Να κλείσουν οι συμφωνίες το γρηγορότερο.

Ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι ορίστηκαν (!) οι BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συν-ανάδοχοι για την εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής ιδιωτών στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Καθήκοντα δε διεθνούς νομικού συμβούλου αναλαμβάνει το δικηγορικό γραφείο Gottlieb Steen & Hamilton LLP και οικονομικού συμβούλου του Δημοσίου η γνωστή μας, από τότε που την είχε επιλέξει το γραφείο του πρωθυπουργού, γαλλική Lazard.

Πρώτο ερώτημα, που κάνει ο κάθε πολίτης που ζει σε τούτη τη χώρα.

Με ποια διαδικασία επελέγησαν οι τρεις ξένες μεγαλοτράπεζες ως συν-ανάδοχοι για τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες (τράπεζες) που έχουν ελληνικά ομόλογα; Έγινε κανένας διεθνής διαγωνισμός, όπως απαιτούν οι κανόνες διαφάνειας, καλώντας τον κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορά με τους όρους του και τι αμοιβή ζητάει;

Ποιοι έκαναν τις διαπραγματεύσεις με Paribas, Deutsche Bank και HSBC; Και τι προβλέπουν οι συμβάσεις που υπέγραψε το ελληνικό κράτος μαζί τους; Γιατί μαζί με τον ορισμό τους δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα για να ξέρει ο ελληνικός λαός τι θα πληρώσει; Και δεν μιλάμε για... φραγκοδίφραγκα... Θα διαχειριστούν συμφωνίες που φτάνουν τα 135 δισ. ευρώ (!) και η αμοιβή τους θα ανέλθει σε πολλές ΔΕΚΑΔΕΣ εκατομμύρια ευρώ! Μιλάμε για το μεγάλο φαγοπότι, την ώρα που η χώρα ψάχνει και το τελευταίο ευρώ και προχθές το υπουργείο Οικονομικών έκανε ουσιαστικά στάση πληρωμών, δίνοντας εντολή στις εφορίες να μην πληρωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή καμία υποχρέωση-οφειλή του Δημοσίου σε ιδιώτες. Ποιος εγγυάται ότι επιτεύχθηκαν οι καλύτερες τιμές και δεν υπήρξαν πιο συμφέρουσες για το ελληνικό Δημόσιο; Στην παγκόσμια αγορά μόνο οι τρεις που όρισε η κυβέρνηση είναι οι καλύτερες στο είδος της διαπραγμάτευσης ομολόγων;

Ή έγινε μοιρασιά; Γαλλική η Paribas, γερμανική από το όνομά της η Deutsche, βρετανική η HSBC. Κάπου δεν παραπέμπει η ταυτότητά τους; Πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η σκέψη ότι υποδείχθηκαν από τα αφεντικά μας;

Σκοτάδι και στις αποκρατικοποιήσεις

Δεν θα πρέπει πάντως να μας προκαλεί έκπληξη η επιλογή των συν-αναδόχων χωρίς να τηρηθεί για τα προσχήματα κάποια υποτυπώδης διαφάνεια.

Τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες ακολούθησε η κυβέρνηση, διά του προηγούμενου «τσάρου», του κ. Παπακωνσταντίνου, και στην επιλογή των νομικών γραφείων καθώς και των συμβούλων που θα χειριστούν τις αποκρατικοποιήσεις (ξεπούλημα), που αποτελεί άλλο ένα χρυσοφόρο πακέτο.

Και εδώ είναι ΑΓΝΩΣΤΟ πόσα εκατομμύρια ευρώ θα πάρουν... Κρυφές κρατούνται οι εντολές ανάθεσης και οι όροι τους.

Ιδού οι σύμβουλοι

Μεταξύ των συμβούλων που έχουν οριστεί είναι:

Εθνική Τράπεζα (συντονίστρια), Alpha Bank, Eurobank, Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής, Αγροτική Τράπεζα, Deutsche Bank AG London Branch, Credit Suisse, Credit Agricole, Societe Generale - Γενική Finance, Ernst & Young, Rothschild & Sons LTD, Barclays Bank PLC, HSBC Bank, Analysis Mason, Aegis Systems, Citigroup, Barcelona Strategical Urban Systems, η γνωστή μας και πανταχού παρούσα Lazard, PriceWaterhouseCoopers, UBS, BNP Paribas και KMPG.

Λάδι ρίχνουν στις πλατείες

Αυτές οι αδιαφανείς διαδικασίες, που αφορούν χορό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που κόβονται συντάξεις πείνας και πετσοκόβονται συνεχώς οι μισθοί, εξοργίζουν τον κόσμο, που πλέον με το δίκιο του θα πει ότι και σήμερα οι αρπαχτές συνεχίζονται...

Γι’ αυτό θα πρέπει ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας στην πράξη τις διακηρύξεις περί απόλυτης διαφάνειας, να εξηγήσει δημόσια με ποια διαδικασία έγιναν οι επιλογές και έναντι ποιας αμοιβής, δίνοντας στη δημοσιότητα τις συμβάσεις.

Κι αν δεν το κάνει, η αντιπολίτευση θα πρέπει να βάλει το θέμα στη Βουλή.