BACKGROUND

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΥΤΙΝ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΔΥΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΣ

Επαναφέροντας μνήμες της αντιδυτικής ρητορικής που χαρακτήρισε τα χρόνια της προεδρίας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε επίσημα την Κυριακή την εκστρατεία του για την επιστροφή στο Κρεμλίνο με προειδοποίηση προς τη Δύση να μην αναμειγνύεται στις εκλογικές αναμετρήσεις...
της Ρωσίας. Ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές (τις βουλευτικές της 4ης Δεκεμβρίου και τις προεδρικές του Μαρτίου) μέσω της χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων, υποστήριξε ο Πούτιν από το βήμα του συνεδρίου της Ενωμένης Ρωσίας, όπου αποδέχθηκε εν μέσω πανηγυρισμών το χρίσμα για την αναμέτρηση του Μαρτίου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι «μια χαμένη προσπάθεια, πεταμένα λεφτά, γιατί ο Ιούδας δεν είναι από τις πιο αξιοσέβαστες βιβλικές μορφές στη χώρα μας».
Παράλληλα, τόνισε ότι «θα ήταν καλύτερα [οι χώρες αυτές] να ξεπληρώσουν το χρέος τους με τα χρήματα αυτά και να σταματήσουν να ακολουθούν μία αναποτελεσματική και δαπανηρή εξωτερική πολιτική» -«καρφί» προς τα οικονομικά προβλήματα Ευρώπης και ΗΠΑ.
«Όλοι οι ξένοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν το εξής: Η Ρωσία είναι μια δημοκρατική χώρα, ένας έμπιστος εταίρος, ένας προβλέψιμος εταίρος, με τον οποίο μπορούν και πρέπει να συμφωνούν, αλλά στον οποίο δεν μπορούν να επιβάλλουν τίποτε» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το συνέδριο άρχισε την Κυριακή με επαίνους και εγκώμια στον Πούτιν από έναν εργαζόμενο σε χαλυβουργία, έναν επιχειρηματία, έναν αγρότη, ένα παρασημοφορημένο αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων και έναν γνωστό σκηνοθέτη. Ο ένας μετά τον άλλον παρήλασαν στο βήμα, χαιρετίζοντας τον Πούτιν ως το μοναδικό ηγέτη που μπορεί να ηγηθεί της χώρας.
Οι 11.000 σύνεδροι που είχαν κατακλύσει τη στάδιο της Μόσχας φώναζαν «Πούτιν, Πούτιν» και «ο λαός εμπιστεύεται τον Πούτιν». Φιλοφρονήσεις αντήλλαξαν στο βήμα και ο Πούτιν με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τον Μάρτιο θα πάρει τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας.
Ωστόσο, ο Πούτιν δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής και ζητούμενο του συνεδρίου της Ενωμένης Ρωσίας, που προβλήθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, ήταν ακριβώς να δώσει ώθηση στη δημοτικότητα του Πούτιν και του κόμματός του μία εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Η Ενωμένη Ρωσία έχει δει τα ποσοστά της να παίρνουν την κατηφόρα τους τελευταίους μήνες. Είναι βέβαιο πως θα αποσπάσει τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, όμως αναμένεται να απολέσει την παρούσα πλειοψηφία των δύο τρίτων που της επέτρεψε να αλλάζει ανεμπόδιστα το Σύνταγμα.
Ανάλογη τάση και για τον Πούτιν, γεγονός που αποδείχθηκε και πριν μερικές ημέρες όταν αντί να αποσπάσει το χειροκρότημα των θεατών σε αγώνα μποξ τον οποίο παρακολούθησε, δέχθηκε αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα.
Κατά την ομιλία του ο Πούτιν υποσχέθηκε στους Ρώσους σταθερότητα, λέξη που επανέλαβε πολλές φορές. Αντικρούοντας την κριτική ότι έχει αυξήσει τους ελέγχους σε βάρος της δημοκρατίας, ο Πούτιν επέμεινε ότι η Ρωσία χρειάζεται ένα «σταθερό πολιτικό σύστημα» για να εγγυηθεί «σταθερή ανάπτυξη» για τις δεκαετίες που έρχονται.
Επιτέθηκε, επίσης, στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κατέστρεψαν τη χώρα όταν υπηρέτησαν στην κυβέρνηση τη δεκαετία του '90.
Και, μεταξύ άλλων, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει με το σχέδιό του για μία Ευρασιατική Ένωση προς ενίσχυση των σχέσεων της Ρωσίας με τους γείτονές της, αποκαθιστώντας δεσμούς που καταστράφηκαν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.