BACKGROUND

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ μεταφέρεται σήμερα ο διπλωματικός αγώνας δρόμου της Αθήνας για να αποφευχθούν ενδεχόμενες «παράπλευρες απώλειες» της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο τελικό ανακοινωθέν. Την ίδια ώρα στο «παρά πέντε» απετράπη η...
προσπάθεια φιλοσκοπιανών χωρών να ανάψουν το «πράσινο φως» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Οπως φάνηκε στη χθεσινή πρώτη επαφή του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα με τον σκοπιανό ομόλογό του, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους, παρά το γεγονός ότι η σκοπιανή πλευρά εμφανίζεται έτοιμη για νέες διαπραγματεύσεις, χάσμα χωρίζει τις απόψεις των δύο πλευρών.
Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου συγκεντρώθηκαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας και τελείωσε ξημερώματα Τρίτης, με πρωτοβουλία των Σουηδών και δευτερευόντως των Βρετανών, υπήρξε έντονη πίεση να αλλάξουν τα επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα των τελευταίων συμβουλίων, τα οποία συνδέουν άμεσα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΠΓΔΜ - ΕΕ με την επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Σουηδοί ήταν πρώτοι αυτοί που έριξαν στο τραπέζι την ετυμηγορία της Χάγης λέγοντας ότι κατόπιν της απόφασης θα πρέπει να δοθεί κάποιο θετικό μήνυμα προς τα Σκόπια.
Η συζήτηση ήταν μακρά, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο κεκτημένο των προηγούμενων κειμένων (του 2009 και του 2010) που συνέδεαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την επίλυση του ονόματος. Το Συμβούλιο, αναφέρουν τα συμπεράσματα, όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, «προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ».
Αλλά η διπλωματική μάχη δεν τελειώνει εδώ, καθώς είναι νωπές οι εντυπώσεις από το «ράπισμα» της Χάγης. Θα συνεχιστεί σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς υπάρχουν χώρες που θέλουν να υπάρξει σχετική επισήμανση στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, με προεξάρχουσα την Τουρκία, η οποία άλλωστε έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως είναι σημαντικό το ότι υπάρχει η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ μόλις λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, αλλά εξηγούσαν πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και, εν προκειμένω, στις τελικές διατυπώσεις που θα έχει το ανακοινωθέν.