BACKGROUND

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Την δέσμευσή του για μία νέα ανταγωνιστική οικονομία στην Ρωσία εξέφρασε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι πλήττεται από τη διαφθορά και είναι λιγότερο ελκυστική...
για τους επενδυτές. «Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να έχει μια οικονομία, η οποία δεν εγγυάται τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την ευημερία. Έχουμε την ανάγκη μιας νέας οικονομίας», γράφει ο Πούτιν στο προεκλογικό του άρθρο.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην συστημική διαφθορά, στο μη ικανοποιητικό επιχειρηματικό κλίμα και την απαράδεκτη εξάρτηση στις εξαγωγές πρώτων υλών.
«Απέναντι στους ανταγωνιστές μας, η χώρα φαίνεται λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές. Υπάρχει μια σημαντική διαφυγή κεφαλαίων», υπογράμμισε ο Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000 ως το 2005 και σημερινός πρωθυπουργός.
«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η απουσία ελέγχου από την πλευρά της κοινωνίας στους δημοσίους υπαλλήλους, στις οικονομικές υπηρεσίες, το δικαστικό σύστημα και οι δυνάμεις της τάξης», τόνισε ο ίδιος.
«Πρόκειται για μια συστημική διαφθορά, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους», υπογράμμισε.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε πως «δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων" μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβέντεφ να «βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα».
Η εφημερίδα σχολιάζει το άρθρο του Πούτιν, εκφράζοντας τη λύπη της για το ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν συνδέει τα οικονομικά προβλήματα με την ανάγκη πολιτικής μεταρρύθμισης: Ο Πούτιν αναφέρεται στην ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης μόνο μια φορά ενώ μιλά συνέχεια για την ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων.
«Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος Πούτιν;», διερωτάται η εφημερίδα.