BACKGROUND

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ


"Φτερά" έκαναν οι μαρμάρινες βάσεις και οι κίονες από τα ερείπια του παλιού μοναστηρίου του Γερακαρίου, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Μετώπου Αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο στο Κιλκίς.  Όπως αναφέρουν στο ιστολόγιο που έχουν δημιουργήσει μετά τη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπια και την Εθνική Πινακοθήκη, την Κυριακή επισκέφτηκαν το χώρο και οι μαρμάρινες  βάσεις  και οι κίονες  που ήταν διάσπαρτοι στο χώρο από παλαιότερες επισκέψεις είχαν  εξαφανιστεί και στο χώρο υπήρχαν και  πρόσφατες  παράνομες εκσκαφές.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα μάρμαρα αυτά  χρησιμοποιήθηκαν για  την κατασκευή του μοναστηριού και προέρχονται  πιθανόν  από αρχαίο ναό της περιοχής, ίσως  από  το αρχαίο ιερό του Διονύσου  που υπήρχε στην περιοχή.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι σε επικοινωνία που είχαν με την υπεύθυνη  για το Ν. Κιλκίς αρχαιολόγο της ενάτης εφορείας  βυζαντινών αρχαιοτήτων  κ. Αθηνά  Τοκμακίδου τους ανέφερε ότι δεν  γνώριζε το συμβάν, επισημαίνοντας ότι ο νομός  Κιλκίς είναι ίσως ο μόνος νομός   που δεν διαθέτει καμία  εφορεία αρχαιοτήτων οδηγώντας στη διαχρονική απαξίωση  των αρχαιολογικών χώρων.