BACKGROUND

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Γερμανοί δικηγόροι ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα καταθέσουν συλλογική προσφυγή κατά του ελληνικού κράτους και των τραπεζών εξ ονόματος ιδιωτών ομολογιούχων, που πλήττονται από την ενεργοποίηση των ρητών συλλογικής δράσης (CAC) από την Αθήνα. Το δικηγορικό γραφείο Γκρέπερ και Κέπκε αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι θα...
διεκδικήσει αποζημιώσεις εκ μέρους περισσότερων από 110 ομολογιούχων. Οι δικηγόροι των ιδιωτών αυτών «ετοιμάζουν το πρώτο αίτημα αποζημίωσης εναντίον των τραπεζών και του ελληνικού κράτους», σημειώνουν.


Ο Ματίας Γκρέπερ, ένας από τους δικηγόρους, ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι συχνά λάμβαναν λανθασμένες συμβουλές «Αν η τράπεζά τους δεν τούς προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να χάσουν το σύνολο της επένδυσής τους, τότε (η τράπεζα) ευθύνεται», υποστηρίζει ο δικηγόρος.


Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι τράπεζες θα έπρεπε να γνωρίζουν, μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, ότι τα κρατικά ομόλογα δεν αποτελούν μια επένδυση χωρίς ρίσκο. Το ελληνικό κράτος κατηγορείται για «καταδολίευση», επειδή ενέκρινε την ενεργοποίηση των ρητών συλλογικής δράσης, αναγκάζοντας τους απρόθυμους επενδυτές να συμμετάσχουν στην απομείωση του χρέους.


Η ρήτρα αυτή χαρακτηρίζεται «παράνομη» από τους Γερμανούς δικηγόρους. «Υπάρχει μια συνθήκη για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή προστατεύει τους Γερμανούς αποταμιευτές, που επενδύουν στην Ελλάδα από τους πολιτικούς κινδύνους. Η Ελλάδα πρέπει να αποζημιώσει τους αποταμιευτές στην περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, όπως συμβαίνει τώρα», υποστηρίζουν.