BACKGROUND

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ...

Γράφει η Μαρία Ψαράκη

Η Ισλανδία μας έβαλε τα γυαλιά. Μια χώρα όμως με άλλη κουλτούρα και με άλλα πολιτικά αντανακλαστικά όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Μια χώρα που παραπέμπει σε δίκη τη Δευτέρα τον πρώην πρωθυπουργό της Γκέιρ Χάαρντε...
ηγέτη του συντηρητικού κόμματος της Ανεξαρτησίας, καθώς κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας, αποτυγχάνοντας να αποτρέψει την κρίση στο τραπεζικό σύστημα το 2008.
Η Ισλανδία αποφάσισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα σε όποιο πόστο κι αν βρίσκεται να παίζει με την τύχη της χώρας και έτσι το κατηγορητήριο που περιλαμβάνει κατηγορίες για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος, θα οδηγήσει τελικά τον Χάαρντε στο ειδικό δικαστήριο, παρά τις προσπάθειες του τελευταίου μέσω των υποστηρικτών του και πρώην μελών του κόμματος του να ακυρώσει την δίκη.
Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, εμείς εδώ, παρά τα εγκλήματα που έχουν γίνει, επιτρέπουμε οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί τους να συνεχίζουν, όχι μόνο να είναι ελεύθεροι και να απολαμβάνουν τη ζωή τους, αλλά και να ασκούν πολιτική, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Εδώ, όλα εξακολουθούν να κυλούν με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό, ψηφίζονται μέτρα που μας βυθίζουν ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση και κάνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη να φαντάζει άπιαστο όνειρο, αλλά παράλληλα και τα τελευταία γεγονότα της επικαιρότητας δείχνουν το βαθύ τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το νοσηρό και ετοιμοθάνατο πολιτικό μας σύστημα, το οποίο νιώθοντας το τέλος του να πλησιάζει, παλεύει με νύχια και με δόντια για να το αποτρέψει. Ας ελπίσουμε όλοι μας ότι για το καλό του τόπου αυτή τη φορά, απλά δε θα τα καταφέρει.