BACKGROUND

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ;


Γράφει ο Δημήτρης Αργυρόπουλος

Μένω στην Αγγλία εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Τελευταία έτυχε να χρειαστεί να επικοινωνήσω με την Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Μετά από πέντε ημέρες συνεχών προσπαθειών τηλεφωνικής επικοινωνίας οι οποίες...
πάντοτε έμεναν αναπάντητες ή κατέληγαν σε ηχογραφημένα μυνήματα χωρίς την δυνατότητα λήψης μυνήματος δοκίμασα το διαδίκτυο. Ο ιστότοπος φαίνεται πολύ σύγχρονος με αρκετές πληροφορίες. Εκεί κανείς ενημερώνεται ότι οι επισκέψεις στην πρεσβεία γίνονται πλέον μόνο με ραντεβού το οποίο πρέπει να κλειστεί μέσω διαδικτύου! Δοκίμασα λοιπόν να κλείσω ραντεβού:
- πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία για ραντεβού σχετικά με θέματα μετοικεσίας: 10 Απριλίου.
- για θέματα ιθαγένειας: 23 Απριλίου
- για πιστοποιητικό μονίμου κατοίκου: 21 Μαΐου.
- για ληξιαρχική θέματα (πιστοποιητικά γέννησης, γάμου, θανάτου): 25 Ιουλίου. (στην Ελλάδα εκδίδονται αυθημερόν από τα δημαρχεία κλπ)
- για πληρεξούσια: 8 Αυγούστου. (επίσης στην Ελλάδα απαιτούν το πολύ μία ώρα στο οικείο αστυνομικό τμήμα).
- για στρατολογικά θέματα: δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. (έχω καιρό να ασχοληθώ με τα στρατολογικά αφού έκανα την θητεία μου πριν απο 15 χρόνια, απ´ ότι θυμάμαι επίσης κανείς έπαιρνε ότι πιστοποιητικό ήθελε εντός μερικών ημερών).
- για διαβατήρια: δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, ενώ αν κάποιος, κάπως, κλείσει ραντεβού (με "Ελληνικό" τρόπο;;) το διαβατήριο εκδίδεται σε 8 εβδομάδες (στην Ελλάδα χρειάζεται το πολύ μία εβδομάδα).
Το συμπέρασμα δηλαδή είναι πως οτιδήποτε θέλει κανείς να κάνει είναι καλύτερα να πάρει το αεροπλάνο και να "πεταχτεί" στην Ελλάδα, αν δεν έχει συγγενείς εκεί ή αν απαιτείται να είναι ο ίδιος παρών (π.χ. για διαβατήριο). Με το κόστος του ταξιδιού περίπου στις 300 με 400 λίρες ανά άτομο γρήγορα γίνεται κατανοητό ότι τελικά συμφέρει να κάνεις αίτηση για Βρεταννική υπηκοότητα (κοστίζει περίπου 1000 λίρες και απαιτεί 6 μήνες αν κανείς είναι ήδη στην Αγγλία πέντε χρόνια) παρά να τρέχει και να μην φτάνει με το Ελληνικό Δημόσιο. Η μόνη εξαίρεση φαίνεται να είναι αν κανείς θέλει να μετακομίσει στην Ελλάδα, οπότε κλείνει ραντεβού σχεδόν αμέσως. Μάλλον όμως δεν είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν αυτό!