BACKGROUND

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ:ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

 Δημοψήφισμα αν αποτύχουμε στην διαπραγμάτευση



“Δημοψήφισμα” αν αποτύχει η ιδέα της… επαναδιαπραγμάτευσης και η χώρα βρεθεί μπροστά στην επώδυνη επιλογή της εξόδου από το ευρώ, είναι η νέα γραμμή που εκφράζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Συνασπισμού να ζητήσει δημοψήφισμα μετά τις εκλογές εκφράστηκε από τον Νίκο Βούτση με τέτοια ευκολία που προκάλεσε σοκ στους συνομιλητές του βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Βούτσης δέχτηκε ερώτησεις για το πώς προτίθεται να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν θα ευοδωθεί η προσπάθεια αλλαγής του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Βούτσης απάντησε πως η επόμενη κίνηση θα είναι η προσφυγή στο λαό και σε δημοψήφισμα!

Οπως διευκρίνισε ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα θα θέτει στους πολίτες το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Η απάντηση του κ. Βούτση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών, κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για συνεχείς εκλογές, η χώρα δεν θα αντέξει”, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Υγείας. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι αυτή η ενέργεια εγκυμονεί κινδύνους αφού κατά την άποψή του θα ήταν καταστροφικό έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις -μέσα σε δύο μήνες- η χώρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Από τις τοποθετήσεις κι άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν ήταν τυχαία αλλά αποτελούσε κεντρική επιλογή του Συνασπισμού. Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί προ αδιεξόδου μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού και στενός συνεργάτης του Αλ.Τσίπρα κ. Πάνος Σκουρλέτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Δημοψήφισμα ήταν η ιδέα που κατέθεσε και η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής στη Β’ Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Ant1.

Το ερώτημα που έχει δημιουργηθεί είναι πώς είναι δυνατόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την μια να εγκαλούν την Άνγκελα Μέρκελ για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά θέματα και από την άλλη να προαναγγέλουν δημοψήφισμα σε περίπτωση που αποτύχει η στρατηγική που έχουν υιοθετήσει για “ακύρωση” του μνημονίου…