BACKGROUND

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΤΟ 40% ΠΛΗΣΙΑΣΕ Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Κατά περίπου 11% αύξησε τη δύναμή της η Νέα Δημοκρατία και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Εξαπλασίασε τη δύναμή του ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2009. Στο 37,53% έφτασε η αποχή. Τρεις νικητές ανέδειξαν οι χθεσινές εκλογές. Η...
Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι πρώτο κόμμα ενισχύοντας κατά πολύ τη δύναμή της σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Το ποσοστό της από το 18,85% έφτασε το 29,66% και συνεπακόλουθα αύξησε τον αριθμό των βουλευτών της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε, χθες, νέο άλμα που τον σταθεροποιεί πλέον στη δεύτερη θέση.
Είναι ενδεικτικό πως η εκλογική του επιρροή εξαπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2009, όταν είχε εξασφαλίσει ποσοστό της τάξης του 4,6%.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η νέα άνοδος της αποχής στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Το ποσοστό της αποχής έφτασε στο 37,53% από περίπου 35% στις εκλογές του προηγούμενου μήνα (29% ήταν το 2009), κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρέμεινε στην τρίτη θέση με απώλειες 0,9% σε σχέση με τον Μάιο, και η Δημοκρατική Αριστερά, που σημείωσε άνοδο 0,14%, καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό και στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μπορεί να μην έπιασαν εκ νέου διψήφιο ποσοστό, όμως κατάφεραν να διατηρηθούν στην τέταρτη θέση, η δε Χρυσή Αυγή ακολουθεί σε απόσταση... μισής μονάδας.
Στους... ηττημένους της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης συμπεριλαμβάνεται το ΚΚΕ, το οποίο έπεσε από το 8,47% στο 4,5%