BACKGROUND

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΝΤΙΠ ΓΙΑ ΝΤΙΠ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙ;

ΤΟΝ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ FINANCIAL TIMES
Γράφει ο Insider
Για ποιά ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων προσπαθεί να μας παραμυθιάσει ο Στουρνάρας και βάζει τον Μέργο να μιλάει για κόψιμο του κατώτατου μισθού; 'Oταν οι εξαγωγικές... επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν τις επιστροφές ΦΠΑ στην ώρα τους και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις Τράπεζες.

Και όταν ακόμα καταφέρουν να βρούν κεφάλαια κίνησης, πληρώνουν επιτόκια της τάξης του 10%, όταν οι ανταγωνιστές τους στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία πληρώνουν 3%;

Μπορεί έτσι καμμία επιχείρηση να είναι ανταγωνιστική όταν πληρώνει υπερτριπλάσια επιτόκια από τον ανταγωνιστή της; Οι μισθοί των 500 ευρώ τους φταίνε;

Σε κανένα μάθημα οικονομίας δεν πήγαινε; Ντιπ για Ντιπ  στουρνάρι;

Αυτά τα θέματα θα τα θέσει κανείς στους Ευρωπαίους;  ή τα έχει λύσει με τον .... Στουρναρι-κό τρόπο: "ζήτησα από τους εταίρους μας κοινή δήλωση για το λάθος για το οποίο μίλησε το ΔΝΤ αλλά ... δεν μου την δώσαν".

Δεν σέ ακούγαν Γιάννη μουγιατί ήσουν σκυφτός και κοίταζες το πάτωμα. Οσφυοκάμπτης που λένε...

Βάλε τώρα στο πάτωμα τους Financial Times, ( προφανώς θα είναι το "επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ"), ώστε να διαβάσεις τι γράφουν. 

Δεν σκέφτεσαι να το στείλεις στους εταιρους μας με email γιατί φοβάσαι μη σου θυμώσουν, ε;

Μαξίμου

ωραία τα δημοσιεύματα για το πως ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τις φωνές στις υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αλλά από ... λάδι Ευβοίας χορτάσαμε. Με την ... τηγανίτα θα γινει τίποτα;

Γιά ρωτήστε και τον Χρύσανθο που τουλάχιστον τα Οικονομικά τα κατέχει καλά. 

Γίνεται να υπάρξει ανταγωνιστικότητα και άρα ανάπτυξη με τέτοια επιτόκια δανεισμού για τις επιχειρήσεις;

Θα κάνετε κάτι ή θα καθόσαστε αδιάφοροι έως ότου αποτύχει και αυτό το μνημόνιο; 

Φυσικά και θα επανέλθουμε γιατί το θέμα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. 

Ακολουθεί το δημοσίευμα των Financial Times.





"Τσάμπα" χρήμα για τις εταιρείες του "πυρήνα"











By Michael Stothard και Ralph Atkins
Δημοσιεύθηκε: 12:08 - 18/02/13


Οι επιχειρήσεις στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης εκμεταλλεύονται τη χαλαρή νομισματική πολιτική και δανείζονται με επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ εκείνες που βρίσκονται στην περιφέρεια της ευρωζώνης πασχίζουν ακόμη να βρουν χρηματοδότηση από τις αγορές.
Η Barclays ανέλυσε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της ένωσης ευνοούνται τα μέγιστα από την υπόσχεση που έδωσε η ευρωτράπεζα τον περασμένο Ιούνιο να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει την ευρωζώνη.

Επιχειρήσεις με έδρα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία κατάφεραν να δανειστούν 37 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος από τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Στον αντίποδα, όμως, οι επιχειρήσεις με έδρα στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα αύξησαν τον δανεισμό τους κατά μόλις 12 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του μεγέθους της Telecom Italia και της Telefonica κατάφεραν να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές.

Την ίδια περίοδο, στις χώρες της περιφέρειας καταγράφηκε μείωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού κατά 65 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες, υπό το βάρος της κρίσης και προσπαθώντας να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, μείωσαν τη χορήγηση δανείων.

Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε και στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης. Εκεί, όμως, υπήρξε το αντιστάθμισμα από την αυξημένη χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαιαγορών, δημιουργώντας έναν χρηστό κύκλο, όπου η εύκολη χρηματοδότηση από τις αγορές ισχυροποιεί τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται περισσότεροι οι επενδύσεις σε αυτές.
«Οι γερμανικές και οι γαλλικές επιχειρήσεις ευνοήθηκαν δυσανάλογα από την κινητοποίηση της ΕΚΤ», δήλωσε ο Julian Callow, επικεφαλής διεθνούς οικονομικής ανάλυσης από την Barclays, και συμπλήρωσε: «Η ΕΚΤ έχει σαφέστατα βελτιώσει την κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, ακόμη ενδείξεις κατακερματισμού». 
Στην Ισπανία, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 43 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ από τις αγορές οι επιχειρήσεις άντλησαν μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, γερμανικές και γαλλικές επιχειρήσεις αύξησαν την χρηματοδότησή τους από τις αγορές κατά 12 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Τα στοιχεία θα επιδεινώσουν τους φόβους για τον «χρηματοοικονομικό κατακερματισμό» στην ευρωζώνη - τις απότομες διαφορές ανάμεσα στις χρηματοοικονομικές συνθήκες που παρατηρούνται στην ευρωζώνη τα δύο τελευταία χρόνια.
Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο κόστος χρήματος και στις μικρές επιχειρήσεις. Στη Γερμανία και στη Γαλλία, το κόστος δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται περίπου στο 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Αντιστοίχως, το κόστος δανεισμού στην Ισπανία και στην Ιταλία κυμαίνεται μεταξύ 5,2% και 5,6%. 

ΠΗΓΗ: FT.com 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.