BACKGROUND

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

TZAMI ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ...



...ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ...
Αποφασισμένοι, καθώς φαίνεται, να καταργήσουν τη λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και να τον μετατρέψουν...
σε τζαμί, είναι οι γείτονες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουφτή Τραπεζούντας, Βεϊσέλ Τσακί “συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Αγία Σοφία για να ανοίξει τις πύλες της στους πιστούς μουσουλμάνους που θα προσευχηθούν”.

Παράλληλα, ο μουφτής επισήμανε πως η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ήδη, έχει ορίσει ιμάμηδες για το συγκεκριμένο χώρο, ενώ πρόσθεσε ότι “τις ώρες της προσευχής οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά θα καλύπτονται με κουρτίνες”.

Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Βιθυνίας σε τζαμί, εκφράζεται η ανησυχία πως η επόμενη κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, ίσως, να είναι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Με εξέχουσα θέση, τόσο ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου, όσο και ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα έχει ιστορία 750 χρόνων.

Χτίστηκε από τον Μανουήλ Α' 1238-1263, με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής του. Μετατράπηκε σε τζαμί και έτσι τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σουβά. Το 1960 η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε τη μετατροπή του τεμένους σε μουσείο.